ARENYS DE MAR • Maresme

Clam unitari del Govern, ajuntaments i pescadors per exigir un canvi en les polítiques pesqueres europea i estatal per salvar la pesca mediterrània

0
1634

La Generalitat reclama al Govern espanyol un Pla d’acció estratègic per a la pesca al Mediterrani que s’adeqüi a la realitat del sector pesquer català

També demana a Brussel·les que doni més marge al sector per a recuperar les poblacions de peixos, situant la recuperació en l’any 2030 en comptes del 2025

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i els ajuntaments de comunitats pesqueres, de la mà del sector pesquer, es van citar divendres a la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar per reclamar conjuntament a les institucions espanyoles i europees que atenguin les necessitats i adeqüin les polítiques pesqueres a la realitat de la situació actual. 

La consellera Teresa Jordà va donar suport així a la reclamació dels pescadors contra la manca d’adequació de les normatives estatals a la realitat del sector pesquer català, amb l’aprovació de noves mesures que afecten les modalitats d’arrossegament i encerclament, l’abalisament dels arts de pesca o la potència dels motors, entre d’altres, que dificulten la viabilitat de l’activitat de les diferents modalitats pesqueres de Catalunya.

En aquest sentit, la Generalitat reclama al Govern espanyol un Pla d’acció estratègic per a la pesca al Mediterrani que incorpori de forma global els aspectes biològics, econòmics i socials dissenyats atenent les característiques de la flota costanera catalana. “Cal que l’Estat espanyol tingui una visió per a la pesca mediterrània, de la mateixa manera que la tenim nosaltres”, va demanar Jordà.

En els últims 20 anys, s’ha perdut més de la meitat de la flota pesquera catalana (58%), que ha passat de 1.358 a 641 embarcacions. D’aquestes, 212 són barques d’arrossegament.

La Generalitat vol que Brussel·les doni més marge al sector per a recuperar les poblacions de peixos

Jordà també va reclamar a la Comissió Europea “que ajorni el termini de recuperació dels estocs pesquers almenys fins al 2030 (ara està fixat pel 2025) per tal que les mesures de gestió implantades a Catalunya, com ara la forta la reducció de dies de pesca i els tancaments permanents de caladors, donin fruits”. I ha recordat que “el sector pesquer català ha estat capdavanter en l’aplicació de mesures de conservació i reducció de la pressió pesquera de la mà de l’Administració, els científics i les entitats conservacionistes”.

La consellera va fer aquestes declaracions perquè el Consell de Ministres de la Unió Europea podria acordar una nova reducció del 7,5% de l’activitat per al 2023 en el Ple del 11-12 de desembre. Això afectaria la ja crítica situació del sector, que acumula successives reduccions els darrers anys.

L’Administració catalana i els pescadors comparteixen l’objectiu comunitari, que és fer créixer i estabilitzar la població de peix. No obstant això, discrepen sobre els terminis i les mesures a aplicar, ja que les compensacions proposades per la Comissió per a incentivar noves mesures de conservació són insuficients per compensar l’esforç que realitza el sector. 

El Departament d’Acció Climàtica considera necessari evitar una nova reducció de l’activitat per al 2023, ja que reconeix l’impacte positiu per a la recuperació de les poblacions pesqueres de les mesures que el sector pesquer català ja està aplicant. En aquest sentit, cal destacar que la proposta inicial de la Comissió Europea reconeix el tradicional model català de vedes biològiques com a mereixedor d’incentius. 

La Declaració de Barcelona per salvar la pesca mediterrània

L’acte de divendres també va servir perquè la consellera Jordà demanés a les administracions, el sector, la ciutadania i la resta de territoris de la Mediterrània sumar-se a la Declaració de Barcelona, una reclamació on consten 15 aspectes essencials que les polítiques europees han d’adoptar per garantir la continuïtat de l’activitat pesquera. La Declaració va ser signada el mes d’octubre passat per representants del Govern de la Generalitat, el Consell Regional d’Occitània i el sector pesquer d’ambdós territoris i s’espera que s’hi adhereixin altres regions costeres afectades. 

Així mateix, Teresa Jordà va apel·lar la ciutadania a incrementar el consum de productes pesquers i a reclamar i valorar el peix de llotja de les costes catalanes.

Font: Govern

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.