L’ACM obre una nova convocatòria per impulsar els plans d’integritat en els ens locals

0
41

Les sol·licituds per participar en la convocatòria es poden presentar fins el 31 de juliol

Dimarts 11 de juny de 2024 – La Fundació Transparència i Bon Govern (FTBG) de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha obert una nova convocatòria per seguir impulsant la investigació en integritat pública amb un projecte innovador destinat a facilitar recursos als ajuntaments per crear els seus propis sistemes d’integritat institucional.

Així, la nova convocatòria pública va dirigida a tots els ajuntaments de Catalunya perquè presentin les seves candidatures i puguin participin en el projecte. De totes les candidatures rebudes, es seleccionaran dos municipis de menys de 5.000 habitants, dos més amb una població que oscil·li entre els 5.000 i 20.000 habitants, i dos més que tinguin més de 20.000 habitants. Les sol·licituds per participar en el projecte es poden presentar a l’ACM (per tramesa genèrica a través d’EACAT o enviant un correu a fundaciobongovern@acm.cat) fins al 31 de juliol de 2024.

La convocatòria contempla que la FTBG oferirà assessorament als ens locals seleccionats, tant de manera directa com amb la contractació de consultores especialitzades, per a l’elaboració dels seus plans d’integritat i la implementació efectiva de les mesures del sistema d’integritat institucional. A més, es durà a terme formació i sensibilització específica per als càrrecs electes i el personal al servei dels ajuntaments seleccionats en matèria d’ètica pública, prevenció de conflictes d’interès i altres qüestions relacionades.

L’assessorament als ajuntaments inclourà qüestions com l’elaboració o actualització del codi ètic; l’avaluació de riscos per la integritat; protocols de detecció i gestió de conflictes d’interès; creació de canals d’alerta, d’acord amb les recents obligacions legals; i l’aplicació efectiva de les mesures del Pla de Mesures Antifrau en la gestió dels fons Next Generation, en cas que se’n disposi.

Aquest projecte continua la línia iniciada el 2019 amb la publicació de la “Guia per la implantació de plans d’integritat als ens locals”, actualitzada l’any 2024 amb la publicació del llibre “Integritat per a electes i ens locals”, on es concreta en un document una metodologia pròpia per a la creació de marcs d’integritat en els ens locals de Catalunya. També es va elaborar una guia d’autoavaluació per a plans d’integritat a través d’una solució tecnològica desenvolupada pel Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (AOC).

Cal destacar que en una primera edició de la convocatòria de plans d’integritat ja es van concretar projectes pilots en quatre municipis de dimensió diferent (Terrassa i Mollet del Vallès com a municipis grans, i Vilobí d’Onyar i Sant Hipòlit de Voltregà com municipis petits i mitjans) i en dos consells comarcals, l’Alt Penedès i el Vallès Occidental.

Aquesta nova convocatòria de plans d’integritat per als ens locals es resoldrà abans del 13 de setembre de 2024.

Podeu consultar les bases de la convocatòria en el següent enllaç:

Bases de la convocatòria

Font: ACM

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.