El Garraf debat sobre les noves fórmules de gestió conjunta de l’energia

0
105

Durant una jornada organitzada a Vilanova i la Geltrú on la Diputació de Barcelona ha explicat el suport que ofereix als ens locals per a l’impuls de les comunitats energètiques.

La Diputació de Barcelona va explicar els recursos que posa a disposició dels ajuntaments de la província per a l’impuls de les comunitats energètiques durant una jornada organitzada ahir a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú pel Consell Comarcal del Garraf, els sis ajuntaments de la comarca i l’Oficina Comarcal de Transició Energètica-OCTE Garraf.

A la jornada, adreçada a la ciutadania, entitats ambientals, entitats socials, associacions de veïns, ajuntaments i administracions públiques, es va reflexionar sobre el paper de les comunitats energètiques: agrupacions de persones, entitats, administracions públiques o empreses que s’organitzen per transformar els seus barris o pobles cap a un model energètic de propietat col·lectiva, 100% renovable i sostenible.

A través de la jornada es va debatre sobre les estratègies cap a les noves fórmules de gestió conjunta de l’energia del govern de la Generalitat de Catalunya, els recursos de la Diputació de Barcelona, les iniciatives dels ajuntaments del Garraf i les experiències d’èxit al país, com les liderades per l’Associació per a la transició energètica de Vilanova i la Geltrú, per la Comunitat Ciutadana d’Energia del Prat de Llobregat o per l’Ajuntament de Caldes de Montbui.

Oficina d’Impuls a les Comunitats Energètiques

Per part de la Diputació de Barcelona, el cap de l’Oficina tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat, Francesc de Sárraga, va ser l’encarregat d’explicar els recursos que l’organisme provincial posa a l’abast dels ajuntaments per treballar per la transició energètica.

La corporació ha atès en els darrers tres anys una seixantena de peticions de suport tècnic per a la creació de comunitats energètiques i altres mecanismes innovadors, un acompanyament que es presta a través del seu Catàleg de serveis.

En aquest sentit, cal destacar la posada en servei de l’Oficina d’Impuls a les Comunitats Energètiques, amb l’objectiu d’ajudar els ens locals i la ciutadania a implantar mecanismes participats de projectes d’energies renovables.

L’Oficina té el suport d’un ajut de 500.000 euros de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) a través del programa de creació d’Oficines de Transició Comunitària (OTCs), i la Diputació de Barcelona hi ha afegit 800.000 € més. A Catalunya, el suport de l’IDAE ha permès activar un conjunt de nou Oficines de Transició Comunitària, inclosa la de la corporació.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 7 “Energia neta i assequible”, número 11 “Ciutats i comunitats sostenibles” i número 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Font: Diputació de Barcelona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.