Esmorzars alcaldes.eu – “Alcaldies, secretariats i intervencions: crònica d’una convivència”

0
3166

………………………………………………………………

23 de novembre de 2023
9:30 hores
Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Barcelona

Per assistir al col·loqui és necessari inscriure’s prèviament

Confirmacions per estricte ordre d’arribada

Persona de contacte: Silvia Niñerola / Sílvia Sánchez
esmorzars@alcaldes.eu
Tel: 93 339 08 12 / 667 665 866

Ponents

 • Sr. David Rodriguez
  Secretari de Governs Locals i de Relacions amb l’Aran.
  Generalitat de Catalunya.
 • Hble. Sra. Meritxell Budó,
  Presidenta de l’ACM i alcaldessa de La Garriga.
  Consellera de la Presidència (2019-2021)
 • Il·lm. Sr. Marçal Ortuño,
  Vicepresident de la FMC (en representació del president) i alcalde de Torelló.
 • Sra. Marta Felip,
  Secretària General de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries-Empuriabrava.
  Alcaldessa de Figueres (2013 al 2018)
 • Sr. Francesc Fernández,
  Vicepresident del Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local de Barcelona.
 • Sr. Joan Anton Font,
  Secretari General de l’Ajuntament de Tarragona.

La Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local (LRBRL), estableix que els secretaris, interventors i tresorers són els òrgans de control intern dels ajuntaments, i que han d’actuar de manera independent de l’alcaldia i restants cossos de govern. Entre d’altres funcions, tenen la de vetllar per la legalitat, la regularitat i la rendibilitat de la gestió econòmica i financera, emetre informes sobre comptes, pressupostos i operacions econòmiques; determinar la validesa de les propostes de contractació i concessió i, també, pronunciar-se de manera independent sobre disposicions que afectin els béns i drets de l’ajuntament.


Secretaries, intervencions i tresoreries són, per tant, garants de la higiene normativa i del bon fer en la gestió dels recursos públics. Són figures socialment desitjables. I, no obstant, la seva convivència amb les alcaldies no està exempta de friccions.


La primera té a veure amb l’eficàcia i la burocràcia. D’ençà de la darrera gran crisi financera, els controls i limitacions sobre l’actuació dels nostres electes municipals ha crescut. Fa vint anys, molts projectes podien posar-se en marxa a discreció de l’alcalde de torn. Ara han de passar molts més controls i procediments. Els temps burocràtics i administratius són tan llargs, de vegades, que els mateixos projectes perden vigència i oportunitat. Anem cap a un model massa burocràtic? Com es veu constreta per les regulacions l’autonomia política d’alcaldes i alcaldesses?


Derivada de l’anterior, la segona gran fricció. En els milers d’entrevistes realitzades per alcaldes.eu els nostres electes han manifestat la importància de la relació personal amb secretaris i interventors. Tant és així que, quan aquesta és positiva, tots els projectes semblen fluir millor que quan la relació és d’oposició. De quina manera influeix la relació personal i el bon veïnatge entre alcaldes i secretaris? La bona relació personal està renyida amb la necessària independència?


I encara un tercer motiu de conflicte: l’escassedat. La preparació que necessiten les persones que han de fer de secretàries, interventores i tresoreres és llarga. Els requisits són elevats. I la mobilitat entre ajuntaments, també. Alguns municipis es troben sense persones que ocupin la plaça i d’altres fan ofertes temptadores a aquests professionals tan buscats. A més, la societat no és capaç de produir la quantitat de professionals que necessita. De quina manera afecta l’escassedat a l’eficàcia del sistema? Què s’hi pot fer?

La burocràcia està constrenyent la iniciativa política?

En cas positiu, quines alternatives legals, ètiques i transparents es podrien dissenyar per reduir-la?

Com d’important és la relació personal entre alcaldesses, secretàries i interventores municipals? De quina manera aquesta relació pot fer més eficaç o ineficaç una gestió municipal?

Com es pot mantenir la independència professional quan la relació és bona o dolenta entre uns i altres?

Hi ha escassedat de secretaris, interventors i tresorers? Quins problemes tenim, socialment, a l’hora de proveir-nos dels perfils professionals necessaris?

Objectiu

El col·loqui plantejarà diverses perspectives de la relació entre alcaldies, secretaries, intervencions i tresoreries, identificant els reptes i les oportunitats del futur.

Alcaldes.eu

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a promoure el debat sobre l’àmbit municipal i a oferir entrevistes i perfils als seus gestors. Un aparador informatiu
que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb
les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.