Assistents a la "jornada “Escoles Municipals per la Inclusió. Cultura, polítiques i pràctiques inclusives”. Foto: Xavier Subías/Diputació de Barcelona

Barcelona • Barcelonès

Reflexió, diàleg i encontre del món local per avançar cap a un sistema educatiu més inclusiu

0
121

19 d’abril

El Paranimf de l’escola Industrial ha acollit aquest matí la jornada “Escoles Municipals per la Inclusió. Cultura, polítiques i pràctiques inclusives» organitzada per la Diputació de Barcelona, que ha comptat amb la participació de més de 200 assistents. 

L’objectiu d’aquesta trobada ha estat possibilitar un espai de reflexió, diàleg i d’encontre del món local per avançar conjuntament cap a un sistema educatiu local veritablement inclusiu, que doni resposta a tothom respectant les singularitats respectives. 

“Per assolir aquesta fita, les administracions han de treballar conjuntament, i també des d’una òptica que reconegui la importància i el paper dels municipis, de les escoles municipals del territori i de totes les persones que hi treballen cada dia en l’acompanyament de la ciutadania al llarg del seu recorregut educatiu”.  Aquesta ha estat una de les principals reflexions de la jornada que ha aplegat a especialistes de l’àmbit educatiu de tota la província.

Pel que fa al desenvolupament de la trobada s’ha iniciat amb la ponència “Com avançar cap a una educació inclusiva: reptes i oportunitats”, a càrrec de Gerardo Echeita, expert en atenció a la diversitat i polítiques d’inclusió educativa.

Durant la seva intervenció Echeita ha fet una detallada explicació de la situació actual on es troba  el model d’escola inclusiva i com per arribar a assolir-la cal “molta feina i la implicació de tots els actors. Desitjar i voler un canvi profund, un procés de canvi que requereix un marc de referència, un model de país per tal de construir societats més justes, igualitàries i així aconseguirem escoles més justes i igualitàries on tothom estigui representat sense excepció”.

Més tard ha tingut lloc la taula rodona “Els municipis i les escoles municipals: agents clau per la inclusió educativa” amb la intervenció d’especialistes en educació. Seguidament s’ha celebrat l’activitat relacional “Connectem. Territoris per la inclusió” amb la finalitat de donar el protagonisme als assistents i, a través del diàleg i l’intercanvi amb els companys de professió i territori, generar els vincles necessaris per idear projectes, accions o suggeriments per caminar cap a la construcció de territoris inclusius.

La jornada ha finalitzat amb el resum de les idees claus de la jornada, a càrrec de la conductora de la trobada, la periodista Milagros Pérez Oliva, que ha fet referència a com “la inclusió té a veure amb les vulnerabilitats i són múltiples i canviants. La vulnerabilitat que es troba no en les persones sinó en les barreres que la societat crea, sense oblidar que la inclusió ha d’estar sempre dins i fora de l’escola perquè ha de ser-hi al llarg de tota la vida”.

Per últim i com a conclusió global, on han coincidit tots els participants de la jornada, han refermat la necessitat “d’elaborar polítiques públiques sistemàtiques d’inclusió amb tota la comunitat i tots els recursos públics”.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat” i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Font: Diputació de Barcelona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.