20 de novembre del 2023

0
390

Dia Universal de l’Infant

Festa Local de Sant Iscle de Vallalta a la comarca del Maresme

1932
Es publica el "Diccionari general de la llengua catalana"

Es publica a Barcelona el "Diccionari general de la llengua catalana", dirigit per Pompeu Fabra. Va ser publicat per primera vegada en fascicles l’any 1931 i com a volum únic l’any 1932. Va ser el diccionari normatiu del català durant 63 anys, fins el 1995 que aparegué la primera edició del Diccionari de la llengua catalana de l’IEC.

1964
Funden Comissions Obreres

Funden a l’església de Sant Medir de Barcelona Comissions Obreres, una confederació sindical d’àmbit espanyol que agrupa diferents organitzacions territorials (ex. Comissions Obreres de Catalunya, Comissions Obreres d’Euskadi…) i les organitzacions federatives o sectorials (Federació de Serveis a la Ciutadania, Federació d’Indústria…) de les comissions obreres d’Espanya.
 
És una organització que es va fundar majoritàriament amb militants del Partit Comunista d’Espanya (PCE), (del PSUC i d’altres organitzacions polítiques d’esquerra a Catalunya) amb els de les organitzacions obreres catòliques, com la Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC) i la Joventut Obrera Cristiana (JOC) i amb d’altres sense cap afiliació política. 
 
Posteriorment ha evolucionat cap a un sindicalisme de classe independent de qualsevol partit polític. Actualment, Comissions Obreres és el principal sindicat espanyol, amb més d’1.000.000 d’afiliats, seguit per la Unió General de Treballadors (UGT) i la Unió Sindical Obrera (USO).
 
Segons els seus Estatuts, Comissions Obreres es defineix com un sindicat: reivindicatiu, de classe, unitari, democràtic, independent, participatiu, de masses, d’homes i dones, sociopolític, internacionalista, pluriètnic i multicultural.

2007
Artur Mas pronuncia la conferència El catalanisme

El president de la Generalitat, Artur mas,  pronuncia la conferència El catalanisme, energia i esperança per a un país millor i exposa les línies per l’anomenada refundació del catalanisme.
 


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.