Aquestes i altres dades igual d’esfereïdores s’han exposat aquest matí en el col·loqui “Municipis, circularitat i sostenibilitat alimentària: el nou impuls a la roda” celebrat a Castellar del Vallès

“Amb una quarta part del menjar que es llença es podria acabar amb la fam al món”

0
339

Castellar del Vallès, 29 d’abril de 2022 

Representants municipals del Vallès Occidental, universitats, entitats i institucions han participat aquest matí, a la Sala Blava de l’Espai Tolrà de Castellar del Vallès, en un col·loqui organitzat per alcaldes.eu i el Consell Comarcal per trobar solucions conjuntes al malbaratament alimentari posant el focus en l’economia circular. 

Amb una quarta part del menjar que es llença es podria acabar amb la fam del món”, ha explicat aquest matí Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya, que ha compartit taula amb el president del Consell, Ignasi Giménez, les catedràtiques en nutrició de la Universitat de Barcelona, M. Carmen Vidal i Rosa Lamuela-Raventós, la mediàtica cuinera Ada Parellada, i la representat de la Unitat d’Hoteleria de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Elisabet Llorens

En el marc del diàleg i coincidint amb l’expansió del projecte Recooperem que porta a terme el Vallès Occidental, el president del Consell ha presentat el balanç de les dades del projecte: des del seu inici s’han servit 52.321 àpats i s’ha evitat que 20.784 quilograms de menjar acabin com a residus. 

Parellada, per la seva part, ha posat èmfasi en la recuperació del patrimoni culinari, ha criticat els temps en que entre el món gastronòmic es va posar de moda “llençar i presentar els aliments en formes antinaturals”, com quadrats de síndria que feien que es malbaratés una gran part, i ha destacat que “hi ha molt malbaratament però també molta sobreproducció”. 

Tant Vidal com Lamuela, directores, respectivament, de l’Institut d’Investigació en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB) i del Campus de l’Alimentació de Torribera de la UB a Santa Coloma de Gramenet, han deixat clar que la Universitat de Barcelona aposta fermament pels temes d’alimentació i sostenibilitat com ho demostra el fet de tenir un Vicerectorat de Recerca. Ambdues defensen la importància de la transferència de coneixement així com saber què en pensa la població per poder actuar en conseqüència. 

D’altra banda, Elisabet Llorens ha parlat del projecte pioner en reduir el malbaratament alimentari que l’Hospital Germans Trias i Pujol va engegar l’any 2010 i que el 2015 va ser guardonat com a projecte pioner a nivell europeu. 

El col·loqui ha comptat amb la presència d’una setantena de representants municipals, entre ells alcaldes i alcaldesses de la comarca, regidors i regidores, així com entitats i institucions del sector que han pogut participar activament del debat amb intervencions al final del mateix. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.