D'esq a dreta: Eduard Berraondo, Eduard Rivas, Miquel Salvador i Marta Pascal. Foto: alcaldes.eu/Nacho Roca

Barcelona • Barcelonès

Eduard Rivas: “El repte dels ajuntaments és superar l’expedient diari i tenir temps per pensar”

0
172

El president de la FMC sospesa avantatges i inconvenients de la política internacional i local a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona

Barcelona, 27 de febrer

Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera i president de la Federació de Municipis de Catalunya ha reflexionat aquest matí sobre la gestió pública davant d’alumnes de Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra.

El repte dels ajuntaments és el de superar l’expedient diari i trobar el temps necessari per pensar”, ha dit. L’alcalde s’expressava així en el context d’una comparació entre les formes de fer política que en el nivell municipal i a Europa, on va exercir com a assessor del Parlament Europeu entre 2008 i 2015.

En política local, ha completat, “alguns debats funcionen per inèrcia i d’altres canvien d’un dia per l’altre”, especialment en temes com els de la tecnologia 4.0, la sostenibilitat o l’envelliment de la població, i caldria afegir “mirada de planificació estratègica”. D’altra banda, un “avantatge” de la política local és que “la mirada és molt de l’aquí i l’ara i permet veure els canvis immediatament”.

Rivas ha destacat que el tram de la B-40 recentment inaugurat representa una “bona oportunitat” per connectar el seu municipi amb l’àrea metropolitana de Barcelona per una via ràpida. “Segurament no ho veuré com a alcalde, però la propera corona industrial que es formarà se situarà a Esparreguera i Olesa”. Ha recordat que la localitat havia estat durant anys en el “top-3” de la desocupació a la comarca, però que la nova infraestructura portarà possibilitats, atès que Abrera i Martorell estan “saturats industrialment”, mentre que a Esparreguera encara hi ha polígons “per desenvolupar”.

De la seva funció com a president de la Federació de Municipis, iniciada a finals de 2023, Rivas ha destacat que el país “és molt plural”, però que tots els alcaldes i alcaldesses de diversos partits “s’entenen molt bé entre ells” , fins i tot “millor que amb persones del propi partit”, perquè “la idiosincràsia pot ser diferent, però els problemes són molt similars: burocràcia, manca de recursos i finançament, manca de funcionaris habilitats nacionals…”. També ha recordat que l’entitat que presideix manté una relació “molt bona” amb l’Associació Catalana de Municipis i que, mentre aquesta darrera s’ha especialitzat en fer de central de compres, la Federació “excel·leix” en programes de formació a electes i professionals tècnics.  

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.