Xavier Garcia Albiol

Alcalde de Badalona

“I quan sortim de la crisi, llavors sí, començarem a discutir sobre models territorials”

“Ara hem de dedicar tots els esforços a sortir de la crisi”

0
202

Amb més de 2.000 anys d’història (encara que amb restes que es remunten molt més enllà, al Neolític), Badalona és la tercera ciutat més poblada de Catalunya, després de Barcelona i l’Hospitalet, i els seus 220.000 habitants escampats en poc més de 20 km2, la fan una ciutat ben densa, que manté la seva personalitat tot i estar a només 10 quilòmetres de Barcelona. Declarada ciutat al 1897, no va ser, però, fins ben entrats als vuitantes del segle passat, quan, amb tot un seguit de reformes urbanístiques i la seva obertura al mar, va començar a assolir els reptes de la modernitat.
“Si hi ha hagut milió i mig de persones que han expressat la seva opinió, no podem fer com si no hagués passat res, perquè ens equivocaríem. Així que cal tenir en compte que hi ha una part de la població que té un malestar i hem de ser capaços de saber el que volen expresar” 
 
“Crec que en aquests moments l’Associació de Municipis per a la Independència no fa cap favor en el conjunt del país perquè hem de dedicar els nostres esforços tot plegats per sortir de la crisi. I quan sortim d’aquí, llavors sí, llavors començar a discutir sobre models territorials”
 
“El pitjor que es pot fer és quan una ciutat on hi ha una sèrie de veïns que estan passant uns moments de dificultat, és voler convertir-los en invisibles. I nosaltres som una ciutat amb possibilitats i recursos que potser no els hem sabut aprofitar en els anys de bonança econòmica. I jo intento canviar-ho, això”
Vostè presideix la ciutat més populosa de Catalunya governada per un dirigent del Partit Popular. I encara que ja la intuïm, ens interessa saber la seva opinió sobre la manifestació de l’11 de Setembre
Evidentment que la manifestació té el meu respecte dins de la discrepància del què penso i el que està clar és que si hi ha hagut milió i mig de persones que han expressat la seva opinió, no podem fer com si no hagués passat res perquè ens equivocaríem. Així que sí, hi ha una part de la població que té un malestar, segurament per diferents motius i per tant hem de ser capaços de saber llegir el que volen expresar. 
 
Que en qualsevol cas, no ha de ser la independència
És clar. Jo evidentment no comparteixo aquestes pretencions ni tampoc les de l’entitat que ho ha organitzat, l’Assemblea Nacional Catalana, ni les de l’Associació de Municipis per la Independència, tot i que ho respecto, és clar. Crec que en aquests moments no fa cap favor en el conjunt del país perquè hem de dedicar els nostres esforços tot plegats per sortir de la crisi. I quan sortim d’aquí, llavors sí, llavors començarem a discutir sobre models territorials. 
 
Repassant el seu currículum, veig que vostè entra al PP de Badalona al 1990 i un any més tard, ja és candidat, essent el primer regidor del Partit Popular a la ciutat. La seva vocació, doncs, és precoç
Sempre he tingut inquietud per la meva ciutat, i sense anar més lluny vaig estar jugant de ben nano en categories inferiors del Joventut de Badalona. Amb poc més de vint anys em vaig anar animant per entrar en política i al fer-ho, això em va permetre conèixer la política local, participar amb els plantejaments ideològics i començar a formar part d’aquest món. 
 
I per què creu que el van votar? 
Penso que vam ser capaços de presentar un projecte engrescador per Badalona, i de poder afrontar, de manera directa, clara i sense complexes, quines són les necessitats i solucions que té la ciutat. Miri, el pitjor que es pot fer és quan una ciutat on hi ha una sèrie de veïns que estan passant uns moments de dificultat, és voler convertir-los en invisibles. I nosaltres som una ciutat amb possibilitats i recursos que potser no els hem sabut aprofitar en els anys de bonança econòmica com Sabadell o Mataró, i que han comportat un deteriorament de la ciutat. I jo intento canviar-ho, això. 
 
I quan va ser nomenat Alcalde, ara fa quinze mesos, ¿com es va trobar l’Ajuntament?
Pitjor del què es comentava, encara que això no és excusa per no fer la gestió que correspongui. Era previsible que estigués malament econòmicament, però també es va fer evident que hi havia una mala praxis a nivell d’organització interna. 
 
I assumit el repte, es pot governar amb el 33% dels vots?
Evidentment que es pot governar, però això obliga a un esforç amb molt de diàleg amb les diferents forçes polítiques, tenint en compte allò que és prioritari: sanejar les finances municpals. 
 
I com s’ho ha fet? 
Amb molt d’esforç. I és que la Junta de Badalona és de les que està en una pitjor situació econòmica. Vull recordar que en el pla de proveedors que es va dur a terme ara fa uns mesos, Badalona va ser la segona ciutat de Catalunya on van caure més factures dels calaixos i que vam enviar més a Madrid, després de Reus. I no ens enganyem, per sanejar les finançes només hi ha dues maneres: augmentar al cabdal dels ingressos i reduir despeses. Pel que fa als ingressos no sóc partidari d’augmentar els impostos, així que estem treballant per a què Badalona sigui una ciutat atractiva als emprenedors. I pel que fa a les desepeses, doncs, cal retallar aquelles que no són necessàries. 
 
I el ciutadà això ho percep?
Un dels problemes de la política local, especialment els municipis que estem a l’entorn de Barcelona, és que no tenim altaveus prou potents per poder donar a conèixer totes les accions de govern. L’única manera que hi ha doncs, és sortir al carrer per explicar el què s’està fent. I això és el que intento fer, tant quan no era Alcalde, com ara. 
 
I quins objectius es va marcar com Alcalde? 
Essencialment, aconseguir una Badalona que vagi amb la mateixa velocitat. Ara som una ciutat que té dues realitats: la més propera al centre, que és la que ha marcat la seva personalitat, i la d’alguns barris, que per la falta d’inversió, entre d’altres elements, ha fet que tingui problemes seriosos. I jo voldria que aquesta Badalona de dues velocitats, fos una. Som la tercera ciutat més poblada de Catalunya i jo vull convertir-la en la tercera ciutat més important de Catalunya. 
 
Un impuls turístic important podria ser la recuperació de Sant Jeroni de la Murtra
Miri, des que sóc alcalde ens hem reunit quatre o cinc vegades amb els seus responsables per intentar donar aquest impuls que li deia. I és que Sant Jeroni és un monestir que té una potencialitat enorme. Ara estem en uns moments de dificultats econòmiques molt delicats, però sí que estem estudiant la fòrmula que garanteixi la renovació del Monestir, i s’aconverteixi en una referència cultural, entre d’altres coses perquè va ser l’espai on els Reis Catòlics van rebre a Cristobal Colon quan va venir a fer les ‘Amèriques’. 
 
I més enllà de la futura recuperació d’aquests llocs, què es fa des de l’Ajuntament per millorar la qualitat de vida dels badalonins?  
Intentem que el ciutadà rebi resposta quan té el problema. No sempre podrà ser satisfactòria però com a mínim se li explicarà el perquè. Penso que ni als ciutadans ni als emprenedors se’ls pot tractar com si fossin bestiar, i moltes vegades s’ha caigut en aquest error. Així que els veïns a vegades tenen raó i d’altres no tanta, però se’ls ha d’explicar i atendre com els correspon. No oblidem que Badalona és una ciutat amb la pressió fiscal més alta i com a mínim estem obligats a correspondre en tot el què puguem, implicant als ciutadans. 
 
I com s’implica al ciutadà en les activitats municipals?
El fet que seguim immersos en aquesta crisi social i econòmica tan profunda, i que no sigui només en l’àmbit local sinó que ens afecta a tots, està fent és que una part important dels ciutadans hagin près consciència que alguna de les coses que fins ara les teníem com normals, estan canviant. Fins ara molts serveis eren absolutament gratuïts, i això és quelcom que ja no podrà tornar a ser, perquè la realitat a nivell local que hem viscut no tornarà, serà millor o pitjor però el que és evident és que no tornarà. I per tant, aquesta consciència per part de tots afecta a tota relació amb l’administració, i la primera és evident que és amb l’Ajuntament. 
 
I en el cas de Badalona, i tenint en compte el que em comentava abans de les dues realitats, és millor fer-ho a través de districtes o de manera més centralitzada?
Els ciutadans de Badalona no tenen un sentiment de districte, en tot cas serà de barri, i nosaltres com a Administració hem d’intentar apropar el territori per unir-lo més. Cert és que durant els anys d’expansió econòmica, s’ha anat descentralitzant l’Administració, i això ha provocat la creació de certes infraestructures. Així que ara, que no tenim diners, ens hem de replantejar si hem de començar a optimitzar aquesta infraestructura que s’ha desenvolupat per tot el territori. 
 
Llavors està d’acord amb la supressió de municipis i amb la reducció de regidors, com s’ha proposat des de Madrid?
No estic d’acord amb el borrador que va presentar el govern amb la supressió de diferents àmbits de gestió de govern municipal que penso que són imprescindibles, però sí en canvi en la supressió de determinats òrgans. 
 
Com el Consell Comarcal del Barcelonès?
Per exemple. De fet, jo crec que la majoria dels Consells Comarcals no tenen sentit. I no per una qüestió ideològica: des del punt de vista de la gestió no té sentit que hi hagi tans òrgans a banda dels Ajuntaments: àrees metropolitanes, Consells Comarcals, Diputacions… Cal racionalitzar alguns aspectes, perquè entre d’altres coses, és impossible mantenir tota aquesta estructura, i mantenir allò que és necessari. La primera línia que representa l’Ajuntament i llavors les institucions supramunicipals. Però les més importants. 
 
Com la Generalitat o el Govern Central, per exemple. Com tracten Badalona, per cert? 
Home, amb mi són molt educats i agradables, però el que sí és cert és que si la Generalitat fos capaç de pagar tot allò que deu, segurament la situació econòmica seria molt diferent. I vull pensar que la Generalitat tracta Badalona amb el respecte que es requereix com Ajuntament, però el que sí és cert és el deute econòmic que té pendent ens està creant greus perjudicis. 
 
L’Audiència de Barcelona ha revocat fa pocs dies el sobreseïment de la causa sobre els pamflets de les municipals de 2010 que vinculaven a gitanos rumans amb problemes d’inseguretat i delinqüència
Miri, m’he reafirmat en la idea que no donaré cap pas enrere contra la inseguretat que pugui haver a Badalona, estigui o no relacionada amb el tema de la immigració. I encara que això s’ha aprofitat mediàticament i també políticament, no tinc cap problema en aquest sentit. Les decisions que prenc les assumeixo més enllà que alguns puguin pensar que són controlatives o no. Quan vaig iniciar la legislatura, per exemple, al Barri de la Salut hi havia uns bancs que molestaven els veïns perquè el personal que anava allà generava conflicte. Els vaig treure i vaig sortir a tots els telediaris d’Espanya deixant-me verd. Però quan preguntaven als veïns, el 90% estava d’acord amb la mesura que jo havia pres. 
 
El tema de la immmigració és més delicat
Normalment quan un va a casa d’un altre acostuma a mantenir les normes en aquella casa, així que el que jo defenso és que tota aquella persona que ve a la ciutat de Badalona pugui mantenir les seves costums sempre i quan siguin compatibles amb els valors i amb el marc jurídic amb aquest país. Ara bé, si l’ordre de valors que es tenen en aquests països entra amb contradicció amb els valors que tenim aquí, tenen dues opcions: o adaptar-se als nostres valors, com ho fem nosaltres quan anem al seu país o tornar a casa seva, que és el plantejament que jo faig. I la majoria ho entén perfectament. 
 
El que diu sempre en principi molt raonable
Cada municipi té la seva pròpia singularitat. El que sí que crec és que Badalona en algunes zones hi ha uns problemes molt determinats i s’han d’afrontar. La immigració és sinònim de delinqüència? Evidentment que no, però sí que hi ha una part minoritària de la immigració que crea inseguretat. I si bé és cert que la desvertebració del territori no és conseqüència directe de la immigració, sí que cal tenir en compte que determinats costums i formes d’actuar de determinats tipus d’immigrants hi han ajudat. 
 
I veu que amb les seves polítiques socials s’ha contribuït a millorar la situació?
La percepció que jo tinc de la ciutat de Badalona és que en termes generals, hi ha un govern que està intentant fer coses. Estem prenent mesures en tots els aspectes, però és evident que hi ha molta feina a fer, encara. A Badalona ara tenim més policia al carrer, i també en els barris amb més dificultats, com per exemple a la zona sud de la ciutat tenim una Comissaria. Tot això millora la seguretat, però no significa que els problemes s’hagin resolt. Però el fet que les coses vagin pel bon camí, no deixa de ser un motiu d’orgull.
 
Com les medalles de Plata de la badalonina Mireia Belmonte als darrers Jocs Olímpics? 
És un orgull col·lectiu com a ciutat, i el fet que una badalonina hagi aconseguit més medalles en els jocs Olímpics ha fet que algunes persones tornin a recuperar un cert orgull de pertinença a la ciutat. I això és molt important.
 
Després de més de trenta anys amb Alcaldes socialistes –tret del de la primera legislatura, Màrius Díaz, que pertanyia al PSUC-, Badalona va voler donar un gir històric a les passades municipals, al votar el representant del Partit Popular, Xavier García Albiol. Nascut a Badalona l’any 1967, ha estat sempre molt vinculat a la ciutat, i des del 1991 ha estat posat en política, bé assolint la presidència del Grup Municipal del Partit Popular, o ocupant la Secretaria General del PP a Barcelona, entre d’altres. Avui l’entrevistem a Alcaldes.eu.
 
 
QÜESTIONARI IMPERTINENT
  • Llibre de capçalera: En aquests moments estic rellegint El liderazgo, de Rudolph Giuliani.
  • Una pel·lícula especial: “El pianista”
  • Una cançó: I love you baby
  • Un plat de cuïna: Patates fregides amb ous ferrats.
  • Un país: M’encanten els Estats Units. 
  • Un viatge: Polinèsia.
  • Un esport: El bàsquet, naturalment
  • El que més valores d’una persona: La sinceritat.

Badalona



Badalona es manté com una de les principals ciutats de Catalunya, en nombre d’habitants (prop de 217.000). Tot i perdre una posició en relació a Terrassa (prop de 218.000), la quarta ciutat del país segueix oferint una gran tradició industrial, combinada amb un important desenvolupament científic, qualitat de vida, un centre veïnal orientat als serveis i molt d’esport i preocupació pel paisatge.

Amb més de 2.000 anys d’història (encara que amb restes que es remunten molt més enllà, al Neolític), Badalona va ser declarada ciutat al 1897, no va ser, però, fins ben entrats als vuitantes del segle passat, quan, amb tot un seguit de reformes urbanístiques i la seva obertura al mar, va començar a assolir els reptes de la modernitat. Badalona té una llarga tradició industrial, un gran potencial, i també el comerç i el sector serveis són, unes de les bases de l’activitat econòmica badalonina.

De la ciutat que vivia d’esquenes al mar i era coneguda per l’Anis del Mono, a la vila cosmopolita dels drets i la convivència, el Joventut i el caràcter treballador d’una comunitat que vol créixer. La ciutat segueix tenint grans reptes al capdavant. El primer, potser, el de la difícil entesa entre les forces polítiques representades a l’ajuntament. Segur que tots volen el mateix benestar per la comunitat, però, de vegades, sembla que no s’entenguin prou bé. El municipi té una àmplia tradició de pacte i treball, un gran potencial i un gran futur.

Recomanat per Alcaldes.eu

5a CAMINADA 2019. HUELLA SOLIDARIA.


LLOCS D’INTERÈS (destacats)

  • MUSEU DE BADALONA: El Museu de Badalona és una institució pública, sense finalitat de lucre, creada l’any 1955 per l’Ajuntament de la ciutat i regida per un Consell Rector.
La tasca del Museu consisteix a recollir, conservar, investigar i difondre els objectes relacionats amb el municipi que siguin representatius de diferents períodes i aspectes de la seva història i del seu art. El Museu exerceix també les tasques de vigília i protecció del Patrimoni històric de Badalona, que comprèn els immobles i objectes mobles d’interès artístic, històric i paleontològic, arqueològic, etnogràfic, científic o tècnic, patrimoni documental i bibliogràfic, i els jaciments i zones arqueològiques. Així mateix porta a terme les excavacions arqueològiques a la ciutat i el seu territori, i conserva els fons que en procedeixen, la majoria d’època romana, pertanyents a la ciutat de Baetulo (l’actual Badalona), declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya l’any 1995. D’altra banda, el Museu gestiona també l’Arxiu Històric de la Ciutat de Badalona (AHBDN) i l’Hemeroteca Local.

Actualment al subsòl de l’edifici del Museu, es poden visitar les restes de les Termes i del Decumanus maximus, un dels conjunts arqueològics d’època romana més importants de Catalunya. També s’hi pot veure l’exposició permanent, que mostra sobretot peces de la Baetulo romana, entre les quals destaquen la Venus de Badalona, les pollegueres de la porta de la muralla de la ciutat o la tabula hospitalis. A part de l’edifici principal, el Museu compta amb diferents subseus. Situats molt a prop, es poden visitar els espais romans museïtzats de la Casa dels Dofins i el Jardí de Quint Licini. Una altra subseu és la masia de Can Miravitges, situada a Pomar, una masia i casa senyorial on es presenta una exposició permanent que explica l’habitatge i les transformacions agrícoles del segle XVIII i on també hi ha algunes sales dedicades a l’obra del pintor Antoni Ros i Güell (1877-1954), últim propietari del mas. El Museu gestiona també el Turó d’en Boscà, situat fora del centre de Badalona, on es conserven les restes d’un poblat ibèric emmurallat, que constitueix el primer assentament urbà dins el terme de Badalona.

El Museu de Badalona forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona des que es va crear el 1990 i de la Xarxa de Museus d’Arqueologia de Catalunya, també des del moment de la seva creació, el 2010.

Més informació aquí

  • PONT DEL PETROLI: Al llarg del front marítim trobem el pont, una estructura de ferro de 250 m que s’endinsa a l’ interior del mar- i que compleix una doble finalitat.  Per una part, és una estació oceanogràfica d’us científic, i per una  altra és un mirador privilegiat de tota la façana marítima. Coneixerem els canvis urbanístics produïts pel creixement industrial del litoral.
  • CJ BADALONA: Es va fundar el 1930. Conegut pels seus aficionats com "la Penya" és l'únic club al costat del CB Estudiants i el Reial Madrid que ha participat sempre en la màxima categoria del bàsquet espanyol.
El Joventut està considerat com un dels clubs de bàsquet més prestigiosos d'Europa. Entre els trofeus conquerits destaquen una Copa d'Europa, dues Copes Kora? i quatre Lligues, dues d'elles aconseguides en l'actual etapa ACB.

Els seus jugadors vesteixen un uniforme que consisteix en una samarreta verda i uns pantalons negres. Es dóna la circumstància que els colors que vesteix l'equip es deu al fet que era l'única indumentària que quedava a la botiga d'esports quan es va fundar el club a principis del segle XX.

La pista de joc i, a més, seu oficial del club, és el Pavelló Olímpic de Badalona, ??recinte inaugurat amb motiu dels Jocs de Barcelona 1992, i amb capacitat per a 12.500 espectadors.

El seu actual president és l'exjugador Juanan Morales.

  • JARDÍ DE QUINT LICCINI: Estany situat en el pati o peristil de la casa (domus) d’una família benestant construïda sobre l’antiga muralla de la ciutat, que ja estava enderrocada. Aquesta piscina és de forma rectangular, té dues execres semicirculars als extrems i cinc graons a l’angle sud per accedir a l’ interior. Actualment només podem veure una tercera part de la piscina perquè la construcció de l’ immoble sobre la qual es va construir va impedir que se’n conservés la totalitat. La troballa de la tabula hospitalis en una de les habitacions fa pensar que aquesta casa podria haver estat propietat de Quint Licini Silvà Granià, un important ciutadà de finals del segle I d. C.
  • CASA DELS DOFINS: La casa està organitzada al voltant d’un pati central o atri amb un impluvium per recollir l’aigua de la pluja, pavimentat amb mosaic. Les habitacions principals de la casa s’obren a l’atri; una d’elles, el tablinum, situada a l’est, era la sala on es rebien les visites. En un costat de l’atri hi ha el triclinium o menjador, amb un paviment d’opus sectile, format per plaques de marbre. Per una porta s’accedia al cubiculum o dormitori, pavimentat amb mosaic. Al sud de l’atri hi ha quatre habitacions que donen a un peristil o jardí. La més gran és un oecus o menjador d’estiu que tenia al davant un petit estany. Al fons de la casa hi ha un pati amb tres dipòsits i restes de forns destinats a la producció i l’envasament de vi. Al pati s’accedia des del cardo maximus (via en sentit muntanya-mar).
  • MONESTIR DE SANT JERONI DE LA MURTRA: Fundat al segle XV, la visita a aquest monestir de l’orde jerònima ens aproparà a la vida monàstica i a la societat feudal així com a l’estil gòtic, tot a través d’un recorregut pels espais més significatius de l’edifici: el sistema defensiu, el refetor, la cuina, l’església i el claustre, on trobarem els retrats dels reis Joan II, els Reis Catòlics, Carles I i Colom, personalitats que van visitar l’edifici. La importància artística va fer que, l’any 1975, el claustre fos declarat Monument Historicoartístic d’Interès Nacional.
Platges


MÉS TURISME AQUÍ


ITINERARIS

FIRES I FESTES

Hi ha una gran quantitat d’actes que s’hi celebren, entre els quals destaquen la popular Cremada del Dimoni, la nit del 10 de maig, vigília de Sant Anastasi, acte declarat d’interès turístic de Catalunya.

En el marc de les Festes de Maig també se celebren actes com el tradicional Ball del Micaco, la Festa del Badiu, la Fira de l’ Arrop, la Festa de les Migas, la Sardinada de Baix a Mar, etc.

Els remodelats teatres Blas Infante, Principal, i Zorrilla acullen, al llarg de tot l’any, una àmplia oferta d’interès cultural internacional. Destaquen, a títol d’ exemple, el festival internacional de curtmetratges Filmets, el festival de música Blues i Ritmes, el memorial Li Chang, etc, així com una àmplia i actualitzada oferta d’actuacions musicals i teatrals.

El 15 d’agost és la festa major de Badalona, amb actes com l’aplec de sardanes, correfocs, balls de gegants, etc.

Més informació aquí

ON DORMIR (destacats)
  • H*** HOTEL MIRAMAR
  • Apart-Hotel Miramar
  • H**** RAFAEL HOTELES
  • Hostal Badaloní
  • Alessia Beach Port Apartment

ON MENJAR (hi ha un ampli llistat de restaurants)







FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.