S’activa el pla Sant Cugat amb Ucraïna per donar resposta a les persones refugiades que arriben a la ciutat

0
119

L’Ajuntament posa en marxa el pla Sant Cugat amb Ucraïna per donar resposta a les necessitats de les persones procedents d’Ucraïna acollides per famílies, entitats i associacions de Sant Cugat.

L’objectiu és garantir les necessitats bàsiques i els serveis que ofereix el municipi a totes les persones ucraïneses que arribin al municipi. L’Ajuntament proporcionarà ajuts d’emergència a qui ho necessiti, així com accés als serveis sanitaris i socials. També es garantirà l’escolarització de tots els i les menors de 18 anys, la participació en activitats extraescolars esportives i culturals; i la inscripció als diferents casals d’estiu que s’organitzen durant les vacances escolars.

Per coordinar totes les atencions, l’Ajuntament activa a partir d’aquest dilluns 14 de març l’Oficina d’Atenció a les Persones Refugiades d’Ucraïna. Es tracta d’un servei de recepció, acompanyament i suport on podrà adreçar-se la ciutadania ucraïnesa que aterri a la ciutat per tenir accés als serveis i ajuts que ofereix l’Ajuntament i el teixit associatiu de Sant Cugat.

La presentació pública d’aquest pla ha comptat amb la presència de l’alcaldessa, Mireia Ingla; el tinent d’alcaldia de Presidència, Pere Soler; la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Igualtat, Núria Gibert; la regidora de Ciutadania, Gemma Aristoy; la vicepresidenta de l’ONG Refugees Welcome, Pascale Mertens; i el president de Creu Roja Sant Cugat, Lluís Carreras.

Mireia Ingla, alcaldessa: “Sant Cugat fa més visible la seva condició de ciutat refugi amb l’activació d’aquest pla d’ajuda a la comunitat ucraïnesa que fuig de la guerra. L’Ajuntament vol donar resposta àgil i ràpida a les persones afectades i garantir que en la seva estada a Sant Cugat puguin gaudir de la mateixa qualitat de vida que qualsevol santcugatenc”.

D’altra banda, com qualsevol altra persona que ho requereixi a la nostra ciutat, aquestes rebran els suports, ajuts o beques relacionats amb serveis socials, per garantir l’estabilitat i autonomia d’aquests ciutadans i ciutadanes a la nostra ciutat.

L’Oficina d’Atenció a les Persones Refugiades d’Ucraïna està ubicada a Casa Mònaco i funcionarà amb cita prèvia (cal enviar un correu electrònic a ucraina@santcugat.cat). L’oficina està gestionada, a través d’un acord amb l’Ajuntament, per l’entitat social Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).

Així mateix, la ciutadania disposa de tota la informació sobre consells i vies per ajudar la comunitat ucraïnesa a www.santcugat.cat/ucraina, apartat habilitat al web municipal amb informació actualitzada.

El ple municipal del mes de març, que tindrà lloc el dia 21, s’aprovarà una declaració de suport al poble ucraïnès i en contra de la guerra.

Atencions relacionades amb Ucraïna

Fins al dia d’avui el 010 ha atès 200 trucades de la ciutadania, principalment relacionades amb la recollida de material, sobre l’acollida i l’empadronament de menors vinguts d’Ucraïna, sobre la seva escolarització o sobre ajuts econòmics. A més, des del servei de Ciutadania municipal s’ha atès una seixantena de consultes.

Abans de la guerra, a Sant Cugat hi havia una comunitat de 152 persones originàries d’Ucraïna. En les darreres setmanes, l’Ajuntament ha atès 86 persones que han arribat a Sant Cugat provinents d’Ucraïna (aquesta dada no significa que sigui el total de persones arribades a Sant Cugat, ja que hi pot haver persones que no s’hagin posat en contacte amb l’Ajuntament). D’aquestes 86 persones, la gran majoria són dones de mitjana edat que arriben amb menors.

Sant Cugat, ciutat refugi

Cal remarcar que l’Ajuntament, en la seva condició de ciutat refugi des del 2015, continua oferint ajuda a totes les persones estrangeres i refugiades d’altres països. La Casa Mònaco esdevé punt referent d’aquest servei al qual s’ha de contactar a través del 010 o amb cita prèvia al correu electrònic pio@santcugat.cat.
En aquest sentit, l’Ajuntament col·labora amb les següents entitats per atendre les persones refugiades que arriben a la ciutat: Refugees Welcome, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), EXIL, CITE, Migrastudium i Creu Roja.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.