Belén García

Alcaldessa de Sant Joan Despí

Transformació constant

“Totes les Administracions tenim marge de millora, els ajuntaments també”

Belén Garcia és la primera dona en presidir el consistori de Sant Joan Despí
0
5499

Belén García va rellevar Antoni Poveda el mes d’octubre del 2021 al capdavant del consistori de Sant Joan Despí. Quan falta poc per fer dos anys com a alcaldessa, la visitem per conèixer les seves impressions en el càrrec.

De l’associacionisme, vostè va passar a la militància política. Com va ser?

Quan jo tenia 15 anys no hi havia institut a Sant Joan Despí. Així que anar a estudiar la secundària a Cornellà i allà vaig conèixer persones que estaven compromeses políticament. En un moment donat, la societat civil de Sant Joan Despí també es va mobilitzar per reclamar un institut a la ciutat i m’hi vaig afegir. A partir d’aquí em vaig comprometre cada vegada més en una sèrie d’objectius que els ajuntaments democràtics han anat consolidant. Aquí és on vaig conèixer l’Antoni Poveda, en José Montilla i d’altres persones. De vegades amb més compromís institucional, de vegades amb menys, sempre m’he trobat identificada amb els valors del partit que represento.

Personalment, què li ha aportat participar en la política municipal?

He après que dins de Sant Joan Despí hi ha molts Sant Joans Despí. I cadascun és dels seus veïns i veïnes. He après que cal entendre la realitat i les circumstàncies de cadascú i que cal treballar per a tothom, sense perdre la visió global de ciutat. Calen projectes estratègics que facin avançar, però respecte per la singularitat de cada persona.

He après que cal entendre la realitat i les circumstàncies de cadascú i que cal treballar per a tothom, sense perdre la visió global de ciutat

Ha portat unes fotografies personals de diverses èpoques. Ens les vol explicar?

La primera és una fotografia de la infantesa, de l’any 65, aproximadament. Era la primera vegada que venia a Barcelona, perquè els avis ens van portar al Zoo a mi i al meu germà durant unes vacances.

La segona és una fotografia al sindicat UGT, amb altres companyes i companys. Aquesta també ha estat una activitat en la que m’he sentit molt implicada al llarg de la meva vida. Finalment, la tercera fotografia és del dia de la meva investidura com a alcaldessa. El vaig considerar un dia molt important en la meva vida personal i política. Però també un dia important per a la ciutat, perquè es trencava el sostre de vidre del que tantes vegades parlem les dones.

Descrigui’ns el seu municipi.

Sant Joan Despí és un municipi petit, molt proper a Barcelona. Com molts d’altres de l’Àrea Metropolitana es va desenvolupar seguint interessos econòmics, i no pas socials, durant els anys previs a la democràcia. No hi va haver gaire planificació ni ordre.

Quan es van produir les primeres eleccions democràtiques, el gran objectiu va ser atendre les necessitats bàsiques dels veïns i veïnes: equipaments escolars, ambulatoris… Des d’aleshores el municipi s’ha reinventat. De ser una localitat trinxada per les infraestructures i ser el pati del darrere de Barcelona, ara hem passat a tenir una bona cohesió territorial i social.

Més endavant, quan ja vam assolir aquest objectiu, vam posar en marxa una segona etapa amb projectes singulars per dotar d’identitat la ciutat. Aquí va ser quan vam recuperar el patrimoni modernista, i activitats culturals i esportives, com a oportunitats per a la integració social. I tot això mantenint un bon espai públic, endreçat i net, amb seguretat i enllumenat.

Sant Joan Despí es va desenvolupar seguint interessos econòmics, i no pas socials, durant els anys previs a la democràcia

I hi ha una tercera etapa?

És l’actual. Estem buscant noves oportunitats en tots els àmbits: social, econòmic, cultural, habitatge… Sempre mantenim les persones en la centralitat dels nostres projectes, perquè al cap i a la fi, per a això hem estat escollits els alcaldes i alcaldesses. Persones i medi ambient són la clau del futur i del desenvolupament de la ciutat.

Sempre mantenim les persones en la centralitat dels nostres projectes, perquè al cap i a la fi, per a això hem estat escollits els alcaldes i alcaldesses

Quins són els espais patrimonials més interessants de la ciutat.

Aquí tenim la sort d’haver acollit Josep Maria Jujol com a arquitecte municipal. La seva tieta tenia una propietat al municipi i li van donar l’oportunitat de fer la seva primera obra aquí, la Torre de la creu, a tocar de l’estació de tren. També tenim Can Negre, que ara també acull l’escola d’art i rep moltíssimes visites cada dia. L’Ajuntament cuida d’aquests patrimonis. Hi ha d’altres elements, però estan en mans privades.

Com son aquests santjoanencs i santjoanenques? Hi ha un bon teixit associatiu?

Hi ha molt de teixit associatiu. Tot plegat, unes 90 entitats. La pràctica esportiva és molt pròpia dels nostres veïns i veïnes i el nivell és elevat. També hi ha molta participació associativa i cultural. A mi m’agrada presumir del fet que la segona nota més alta d’accés universitari de Catalunya l’ha tingut un noi d’aquí, en Sergi. I això també és per la voluntat de les famílies de trobar-se amb aquest esperit de superació permanent.

Són persones amables, acollidores i molt compromeses. Em sento molt orgullosa de ser l’alcaldessa d’unes veïnes i uns veïns meravellosos.

El passat mes de maig va guanyar vostè les eleccions municipals amb una clara majoria, agafant el relleu d’un alcalde històric, com Antoni Poveda.

Crec que, en bona mesura, es deu a això. Els veïns i veïnes han reconegut que jo he format part de l’equip de l’Antoni Poveda, fent de primera tinenta d’alcaldia. Per tant, també em sento corresponsable d’aquesta gestió de transformació de la ciutat.

A banda, la gent m’ha fet confiança. Han interpretat que jo seguiré treballant per a tothom. Els bons resultats, no obstant, també m’han carregat d’una gran responsabilitat i d’una gran il·lusió.

Els veïns i veïnes han reconegut que jo he format part de l’equip de l’Antoni Poveda, fent de primera tinenta d’alcaldia

Com s’organitza el seu equip de govern?

El tenim configurat en tres àrees: Servei a la persona, Desenvolupament territorial i governança i la darrera és Espai públic i convivència. Cadascuna, presidida per tres tinents d’alcalde que coordinen regidores i regidors que tenen delegació de tasques específiques.

La gestió està més repartida amb aquests regidors, però també tinc la feina de coordinació de tot aquest equip humà. Em considero molt afortunada amb els equips que he tingut. Darrerament, hem fet una renovació de l’equip perquè algunes persones s’han jubilat. Ara estem molt contents de tenir gent molt formada i jove a l’equip, amb moltes ganes i il·lusió de fer coses, que participen molt activament.

Ara estem molt contents de tenir gent molt formada i jove a l’equip, amb moltes ganes i il·lusió de fer coses, que participen molt activament

Quina situació econòmica té l’Ajuntament? Poden fer tot el que volen?

Tenim un Ajuntament sanejat. Una de les nostres prioritats ha estat la gestió responsable dels recursos. I hem crescut en el nombre de serveis, però sempre d’una manera equilibrada. A més, hem tingut l’encert de buscar els recursos necessaris quan hem tingut els projectes que ho requerien.

Durant la pandèmia vam decidir no apujar la pressió fiscal, perquè vam veure que hi havia molta incertesa, i la guerra d’Ucraïna, i l’augment de costos energètics. Vam pensar que la gent hauria de fer front a un nou moment de crisi. Amb tot, val a dir que el nivell de pagament dels impostos a Sant Joan Despí és gairebé del 100%: la gent actua amb  molta responsabilitat i s’esforça en atendre les seves obligacions fiscals.

La gent actua amb  molta responsabilitat i s’esforça en atendre les seves obligacions fiscals

Quina ha estat la prioritat del govern municipal dels darrers anys?

Hem tingut diverses prioritats, però sempre hem tingut les persones al centre de tot. Hem treballat molt amb la gent gran i amb la més vulnerable, perquè no volíem que ningú es quedés enrere. Hem portat a terme programes per lluitar contra la solitud i la bretxa digital.

Amb el jovent hem treballat el suport emocional i estem revisant el Pla Jove, per donar-los totes les oportunitats possibles per que cadascú pugui tenir la trajectòria formativa que necessiti. Fins i tot beques per estudiar a l’estranger en els casos que hagin destacat per la seva excel·lència. També beques de transport, per tal que aquest cost no sigui una dificultat per a les famílies. O primeres oportunitats laborals a l’Ajuntament: tots els anys contractem joves de la ciutat durant els estius.

Igualment, també tenim com a prioritat acabar amb els assassinats masclistes, treballant ja des dels centres escolars i promovent una educació igualitària. També posarem en marxa un Centre d’Atenció Integral a la dona, per tal que hi hagi tots els recursos necessaris.

I també hem treballat en l’habitatge. A Sant Joan Despí hi ha més de 1.000 famílies que viuen en habitatges protegits impulsats per l’Ajuntament. I estem parlant d’un municipi en què l’Ajuntament no tenia cap terreny municipal, ni les competències per fer-ho. Però tot i així, volem que la nostra gent segueixi arrelada a la ciutat.

Tenim com a prioritat acabar amb els assassinats masclistes, treballant ja des dels centres escolars i promovent una educació igualitària

I quines accions de promoció econòmica han portat a terme?

Aquest també és un altre repte. La ciutat ha viscut canvis en aquest sentit en els darrers anys. Nosaltres teníem un polígon industrial que estava al mig de la ciutat com a resultat d’un model industrial obsolet. I les empreses van decidir que anirien a altres llocs a produir.

Així doncs, els va quedar l’espai.

En efecte, i com que tenim un polígon molt ben connectat pel transport públic, i molts bons serveis, ho hem aprofitat com a atractiu d’altres activitats econòmiques. Per exemple, Gallina Blanca, del Grup Agrolimen, era una de les grans empreses locals. I havia marxat a altres llocs. Vam parlar amb el Grup per tal que tornés a situar la seva seu central, amb tot el que això representa, a Sant Joan Despí.

I això pot generar moltes sinèrgies. També tenim el centre d’I+D d’Europastry. Així doncs estem pensant en treballar una mena de hub alimentari i veure quines altres oportunitats i sinèrgies li genera a la ciutat. El mateix passa en l’àmbit de la salut: tenim el Moisès Broggi, i l’Institut Ferrer i Guàrdia que ofereixen una formació d’altíssima qualitat en l’àmbit sanitari. I en el cas de l’esport, tenim la Ciutat Esportiva del Barça.

Estem pensant en treballar una mena de hub alimentari i veure quines altres oportunitats i sinèrgies li genera a la ciutat

Recorda algun moment bo de la seva feina com a alcaldessa?

Molts. Em passa com amb els llibres i els viatges: cada moment és especial. Al front de l’alcaldia tens moments difícils, especialment quan has d’atendre persones en situació de fragilitat. Perquè aleshores t’adones que els problemes no són números, sinó persones que coneixes, amb noms i cognoms…

Fa poc vaig rebre els alumnes que van obtenir les millors notes de l’accés a la universitat. Per a mi, aquell va ser un moment meravellós. I uns dies abans vaig participar en uns altres reconeixements acadèmics i vaig estar amb un senyor de 46 anys que acabava un cicle formatiu i que es va posar literalment a plorar quan va rebre el diploma. Aquell també va ser un moment especial i meravellós. O quan visites els casals d’estiu i veus els nens i nenes de la ciutat que parlen anglès o que s’ho estan passant molt bé…

Quan es troba amb altres alcaldes i alcaldesses de les rodalies, quines són les reivindicacions que comparteixen?

Sobretot coincidim en la preocupació pel dia a dia dels veïns i veïnes. També en la necessitat de finançament per portar a terme els projectes que ens calen; o per tenir millor interlocució amb altres Administracions. I també la seguretat i els recursos per tenir més habitatges, més mestres… Això ho compartim tots els alcaldes i alcaldesses, independentment del color polític.

Creu que el Govern recolza prou als ajuntaments per fer la seva tasca?

Jo crec que totes les administracions tenim marge de millora. Fins i tot nosaltres.

Com és el dia a dia de l’alcaldessa de Sant Joan Despí?  

De dilluns a divendres, arribo a l’Ajuntament a quarts de nou. Tinc una primera conversa amb el coordinador de l’alcaldia i amb l’equip tècnic sobre les qüestions més urgents. Després també tracto amb els diversos departaments i hi ha l’atenció a gestions més externes.

Igualment, hi ha molta interacció amb tots els actors de la ciutat. Comerciants, veïns i veïnes… A les tardes em centro més en la participació: visites a centres escolars, entitats, clubs esportius…

I de divendres a dilluns?

Els caps de setmana sempre tenim alguna activitat. A l’estiu, per exemple, podem tenir una dotzena d’activitats seguides: fires, paradetes, dinars, ball, esports… Sempre hi ha coses a la ciutat, i oportunitats de compartir estona amb els veïns i veïnes.

Belén García va néixer a Astúries i de ben petita es va traslladar a Sant Joan Despí, on va fer tota la vida social. Va haver de fer l’educació secundària a Cornellà perquè, en aquells anys, Sant Joan Despí no disposava d’aquest equipament. Més tard, va estudiar Ciències de l’Educació i va esdevenir pedagoga. És funcionaria del Departament de Justícia de la Generalitat, mare d’una filla i àvia de dos nets. Molt compromesa amb el moviment sindical, les associacions i les causes socials com ara l’Associació de Dones amb Càncer de Mama, o l’Associació de Dones Progressistes.

QÜESTIONARI IMPERTINENT

  • Un llibre especial: N’hi ha dos que m’han marcat: “El otro árbol de Guernica” i “Retrato de Casada”.
  • Una pel·lícula: “La vida es Bella”.
  • Una cançó: Qualsevol d’en Serrat. I entre elles, “Paraules d’amor”.
  • Un plat de cuina: M’agrada tot. però si cal triar, m’agrada la paella.
  • Una beguda: L’aigua.
  • Un país: Tots els que defensin els drets humans.
  • Un viatge que hagi fet o que li agradaria fer: Em va impressionar Petra.
  • Un esport: L’handbol.
  • El que més valora d’una persona: La bondat.

Sant Joan Despí

Amb una extensió de poc menys de 6,5km2, Sant Joan Despí és una de les localitats del Baix Llobregat més centrals i ben connectades. Compta amb una població de 35.000 persones, unes vuit vegades més que als anys setanta, en plena industrialització de la zona. La ciutat ha passat, des d’aleshores, per successives reivindicacions seguides de transformacions. Primer, per aconseguir uns serveis públics adequats. Després, per aconseguir equipaments. Finalment, per aconseguir una qualitat de vida compatible amb els requisits de sostenibilitat i economia 4.0 que la guien actualment. Destaca, de l’època anterior a la indústria massiva, el testimoni d’una economia agrària i noucentista, amb destacables obres modernistes de Jujol, un dels deixebles preferits d’Antoni Gaudí.   

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.