BARCELONA • Barcelonès

131 governs locals de la província de Barcelona compten amb plataformes digitals de participació ciutadana

0
853

131 governs locals de la província de Barcelona (127 ajuntaments, 3 Entitats Municipals Descentralitzades i 1 consell comarcal) compten ja amb plataformes digitals de participació ciutadana. El 88,9% dels municipis de més de 50.000 habitants disposen d’alguna eina d’aquest tipus; el percentatge baixa entre els més petits i se situa en el 18,2% entre els de menys de 5.000 habitats. A més, 3 de cada 4 governs amb plataforma tenen òrgans i processos en marxa, com ara pressupostos participatius per permetre als ciutadans decidir a què s’ha de dedicar una partida econòmica municipal.

Són algunes dades de l’estudi “La participació ciutadana digital a la província de Barcelona” impulsat per la Diputació de Barcelona i presentat aquest divendres durant la jornada ‘Governança i participació en l’era digital’, al Pati Manning de Barcelona.

La Diputació de Barcelona posa al servei dels municipis la plataforma Participa311, basada en el programari Decidim, que permet gestionar processos i espais participatius i impulsar la participació de la ciutadania en l’àmbit digital. Un nou mapa permet consultar les plataformes dels municipis que ja l’utilitzen.

La pandèmia ha accelerat la digitalització dels processos de participació ciutadana entre els ens locals. “La utilització dels nous mitjans digitals són clau per garantir la participació dels ciutadans en el disseny de les polítiques públiques, incloent-hi aquells que de forma presencial no ho farien per manca de temps”, ha destacat Núria Parlon, diputada de Polítiques de participació, Agenda 2030 i ODS i vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, que ha afegit que “cal garantir que el que fan els ens locals està validat per una ciutadania intergeneracional, dels més grans als més joves: els mecanismes digitals els hi donen veu i això millora la governança i legitima les accions que impulsen els ajuntaments”.

En l’actual context de canvis i complexitat social “la implicació dels ciutadans en les polítiques públics no es només un tema ètic, sinó que determina les possibilitats d’èxit d’aquestes polítiques”, ha advertit Ricard Gomà, director de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, que ha participat en l’estudi i en la presentació d’aquest divendres al Pati Manning.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.