Barcelona • Barcelonès

A debat les bones pràctiques en polítiques del temps dels ens locals, metropolitans i regionals

0
27

En una sessió en línia organitzada per la Time Use Initiative (TUI) amb el suport de la Diputació de Barcelona

La principal associació catalana promotora de polítiques del temps, la Time Use Initiative (TUI), organitza aquest dimecres, 8 de maig, un debat en línia, d’11 a 12.30 h., amb el suport institucional de la Diputació de Barcelona, per presentar exemples de  bones pràctiques en polítiques del temps implementades per ens locals, metropolitans i regionals.

En concret, l’esdeveniment, que suma ja més de 300 subscriptors, entre tècnics d’ens locals i representants de diferents associacions, se centrarà en els temes relacionats amb ‘Temps i democràcia’ i ‘Polítiques nocturnes del temps’, que es corresponen amb els capítols 3 i 4 de l’Agenda Local i Regional del Temps, una compilació pionera de polítiques que s’apliquen a diferents racons del món.

Durant el primer bloc de la sessió, s’exploraran les polítiques del temps durant la nit, amb exemples com les tendències internacionals sobre governabilitat nocturna i el model de les Alcaldies de Nit, debat que ha ressorgit recentment a Catalunya. També es debatrà sobre la necessitat de promoure un oci nocturn segur, inclusiu i respectuós. Seran exemples les polítiques del temps implementades per l’Autoritat del Gran Londres i l’Ajuntament de Trento, a més d’exemples de l’Ajuntament d’Estrasburg.

El segon bloc se centrarà en la democràcia i la política ciutadana, destacant-ne polítiques que fomenten la participació pública en els processos de presa de decisió, la democràcia electrònica i els esforços d’enfortiment de la comunitat.

Les polítiques dels temps implementades en aquest sentit per l’Ajuntament de Milà i l’Ajuntament de Barcelona seran analitzades com a exemples, mentre que l’Associació Europea per la Democràcia Local (ALDA) proporcionarà un punt de vista addicional per complementar aquestes iniciatives.

La Plataforma Participa311, exemple de bona pràctica

L’Agenda Local i Regional del Temps recull com a exemple de bona pràctica en quant a democràcia i política ciutadana, la Plataforma Participa311, un recurs de prestació que ofereix la Diputació de Barcelona als municipis de la província a través del seu Catàleg de Serveis. Es tracta d’un exemple de ‘tecnologia cívica’, una eina que facilita les polítiques de participació dels municipis.

L’organisme provincial, amb més de 30 anys d’experiència em la promoció ciutadana de polítiques de participació, va començar a impulsar el projecte el 2017 com un espai alternatiu de conversa ciutadana. En els set anys de desplegament del projecte, 120 ajuntaments i altres 5 ens locals han fet servir la plataforma, amb un balanç de 668 processos participatius implantats i 172 espais de participació creats.

L’Agenda Local i Regional del Temps té com a objectiu esdevenir una guia per a aquelles institucions interessades en les polítiques del temps con a eina per transformar la societat del segle XXI, assegurant el dret al temps fent-lo més saludable, més igualitari, més eficient i més sostenible per a tothom.

L’Agenda està coordinada per la Xarxa de Temps dels Governs Locals i Regionals, l’ens internacional per intercanviar i promoure polítiques de temps aplicables generades a nivell local i regional.

La Diputació de Barcelona, que forma part, com a ens supramunicipal, d’aquesta xarxa, també promou l’acompanyament als ajuntaments de la província per treballar una estratègia de Municipis Cuidadors, amb què s’impulsen polítiques locals d’usos del temps per afavorir una major corresponsabilitat, una socialització de les cures cap a l’àmbit públic i el suport de les famílies, principalment dones que assumeixen les cures, de forma remunerada o no.

Font: Diputació de Barcelona

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.