02.09.13 – CALELLA DE MAR • El Maresme

Calella regula la implantació d’apartaments turístics

0
69

L’Ajuntament ha engegat aquest estiu la regulació d’habitatges d’ús turístic amb els objectius de perseguir l’economia submergida i de dotar d’una major cobertura legal tant a propietaris com a turistes.

La campanya s’ha engegat aquest mes d’agost i en només dues setmanes ja s’han censat una vintena d’apartaments. Segons càlculs del consistori, s’espera que s’acabin legalitzant més de mig centenar d’habitatges. L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, veu en els apartaments turístics un "valor afegit" per a la destinació de turisme familiar; mentre que alguns propietaris consultats  valoren positivament la "tranquil·litat" que els dóna "estar dins la llei".
Segons la Llei de Turisme de Catalunya, els propietaris que destinen al mercat turístic els seus habitatges han d’informar de l’activitat a l’Administració i inscriure’l al Registre de Turisme de Catalunya. Aquest tràmit es fa des dels ajuntaments, però són molts els municipis on aquesta pràctica no està regulada malgrat que es coneix la seva existència.
 
En aquest sentit, a Calella s’han volgut posar al dia aquest estiu. El consistori ha engegat una campanya de cens dels apartaments turístics que hi ha a la ciutat. A mitjans d’agost es va fer una crida als propietaris d’habitatges d’ús turístics perquè regulin la seva activitat i en només d’una setmana ja hi ha una vintena de pisos censats.
 
L’alcaldessa, que és també presidenta de la comissió de Turisme de l’Associació de Municipis de Catalunya (AMC) veu en els apartaments un valor afegit a l’oferta turística de la ciutat i pretén que, a través de la seva regulació, s’aconsegueixi un doble objectiu pel bé de propietaris i turistes, així com de Calella com a destinació de turisme familiar.
 
Candini opina que no hi ha millor sortida a la crisi que la intolerància davant l’economia submergida. Hi ha habitatges "no declarats", diu, que representen una "competència deslleial" respecte aquells que sí accepten el marc normatiu. D’altra banda, l’alcaldessa considera que la regulació d’aquests allotjaments dóna una major cobertura legal a totes les parts.
 
L’Ajuntament de Calella cobra una taxa de 390 euros als propietaris que vulguin regular la seva activitat. Des del consistori es recorda que es tracta d’una taxa que es paga una única vegada per donar d’alta l’apartament. Un cop registrat, l’habitatge es beneficia de la difusió i promoció turística a través de la seva presència en la Guia oficial d’allotjaments turístics de la Generalitat de Catalunya.
 
Una de les persones que ha optat per aquesta regulació és la Sònia Hernàndez, propietària també d’un càmping a la mateixa ciutat. Assegura que amb la legalització els dóna la "tranquil·litat" de ser "dins la llei". Hernández té dos apartaments en una comunitat de veïns i valora positivament el fet de destinar els habitatges al mercat turístic, en front de la possibilitat d’un lloguer tradicional.
 
Aquesta propietària, que ja coneixia abans la realitat del sector turístic gràcies a la seva gestió al capdavant del càmping El Far, assegura que els apartaments turístics no s’han de veure des del sector com a una amenaça. El client d’hotel, el client de càmping i el client d’apartament, afirma, no tenen res a veure i tots ells són compatibles en una mateixa destinació.
 
Habitatges turístics, també a Arenys de Munt
Un altre municipi del Maresme que també ha impulsat la regulació d’habitatges d’un turístic és Arenys de Munt. Tot i que el volum d’habitatges és menor que a Calella, el consistori ha optat també per posar al dia l’oferta existent. El tipus d’allotjament és també ben diferent. Un bon exemple és una casa pairal centenària que els propietaris estan ara rehabilitant per posar-la al mercat.
 
L’Eduard Martí explica que la casa havia estat sempre la segona residència de la família i que, en els darrers anys, s’havia llogat també alguna vegada durant la temporada d’estiu. Actualment s’estan duent a terme els treballs necessaris per adequar l’habitatge i així poder-lo incloure en el circuit d’allotjaments turístics. 
 
Aquest propietari reconeix que malgrat la inversió necessària, la regulació de l’habitatge per al seu ús turístic permetrà uns índex d’ocupació més alts i, per tant, que la casa es pugui mantenir per ella mateixa, que guanyi en valor i dotar-la de més i millors serveis per a visitants.
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.