Façana principal del palau de Pedralbes, on té la seva seu la Unió pel Mediterrani (UPM) JOSEP LOSADA.

Barcelona • Barcelonès

Barcelona, capital de la regió euromediterrània

0
2654

El palau de Pedralbes és la seu del secretariat de la Unió per la Mediterrània des de la seva creació, el 2008

L’organització, que aplega els estats de les dues ribes del Mare Nostrum, és hereva del Procés de Barcelona

Anna Balcells-El PUNT AVUI

Des de fa 15 anys, Barcelona és la seu d’una institució supranacional a cavall de tres continents. Concretament, és la seu del secretariat de la Unió pel Mediterrani (UPM), una organització que aplega 43 estats –inclosos tots els de la Unió Europea (UE), els països àrabs de la conca mediterrània i Israel– i un total de 800 milions d’habitants. Síria va suspendre la pertinença a l’organització el 2011 i Líbia hi té l’estatut d’observador.

La UPM va néixer el 2008 com a resultat de l’anomenat Procés de Barcelona, un acord forjat a finals del segle passat entre la UE i els seus veïns del sud del Mediterrani per transformar aquesta regió en una àrea de pau, estabilitat i prosperitat econòmica. En la seva concepció original, es tractava d’un projecte ambiciós per acostar a través del diàleg i la cooperació les dues ribes del Mediterrani i reduir les grans desigualtats socials i econòmiques existents, amb la posada en marxa d’una zona euromediterrània de lliure comerç. Els desequilibris, però, no han desaparegut mentre poc s’ha fet perquè el mar comú deixi de ser un cementiri per a milers d’emigrants i refugiats en la seva cerca desesperada de refugi a Europa.

Coincidint amb el quinzè aniversari, el mes passat, el secretari general de la UPM, Nasser Kamel, va fer balanç de l’acció duta a terme, especialment en la cooperació en desenvolupament econòmic, comerç, empoderament de les dones, joves, acció climàtica, infraestructures, educació superior i innovació.

Kamel admetia les dificultats que afronta la regió euromediterrània. “Tenim molts reptes polítics i, econòmicament, hi ha disparitats creixents entre els membres del nord i del sud mediterranis”. En aquest sentit, va lamentar que “la integració regional està per sota del seu potencial real; la majoria del comerç es desenvolupa entre els estats membres de la UE”. També va reconèixer que “la diferència sobre drets de les dones, el seu paper en la vida política i el seu accés al mercat laboral continua sent un problema”. Amb tot, el secretari general va destacar “la mobilització de fons per posar en marxa uns 60 projectes destinats a promoure el desenvolupament sostenible i la integració regionals”. També va subratllar la col·laboració de la UPM en la publicació del primer estudi científic sobre l’impacte del canvi climàtic a la regió mediterrània, que es pot trobar també en català ( https://ufmsecretariat.org/climate/ ).

Seguir llegint: El Punt Avui

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.