Campanyes successives. Catàstrofes naturals, com els terratrèmols de Síria, Turquia i el Marroc, s’han anat succeint els darrers mesos amb l’emergència de conflictes bèl·lics com el d’Ucraïna i l’assistència que ara necessita amb urgència la població a Gaza. Foto: FONS CATALÀ EL PUNT AVUI.

El Punt Avui
Barcelona • Barcelonès

Complir amb el 0,7%

0
3504

L’aportació municipalista a la cooperació internacional creix des del 2015, però són pocs els ajuntaments que hi destinen el 0,7% del total del pressupost

El 80% dels ciutadans consideren important que s’aportin recursos a països econòmicament empobrits

Les crisis humanitàries no donen treva. Guerres i catàstrofes naturals que s’encadenen amb rapidesa. Gairebé no hi ha temps a posar-hi atenció que ja apareix un nou focus que centra totes les mirades. L’escalada de violència a Palestina és un exemple més de com una emergència deixa enrere l’anterior, que va sacsejar el Marroc amb un terratrèmol que treia el focus d’un conflicte bèl·lic a Ucraïna que no cessa. El Fons Català de Cooperació i Desenvolupament dona veu a 310 ajuntaments i ens supramunicipals i s’ha mobilitzat per canalitzar l’ajuda cap a Palestina i exigir l’alto el foc i el compliment del dret internacional humanitari tal com reclamen les Nacions Unides i les organitzacions internacionals humanitàries. “La situació és catastròfica i ens estem preparant per a quan s’obrin aquests corredors humanitaris”, assenyala el director del Fons Català, David Minoves, que admet que “la crua realitat” acaba impactant i obliga a modificar les prioritats que es planifiquen més a llarg termini.

El Fons Català coordina els recursos que els ajuntaments decideixen destinar a projectes de cooperació. Coincidint amb els anys de l’esclat de la pandèmia i la guerra a Ucraïna, la proporció de fons gestionats en l’àmbit humanitari ha crescut exponencialment, fins a arribar al voltant del 30% de les aportacions gestionades l’any passat, amb un import que supera els 4,4 milions d’euros. “S’han succeït tres grans crisis, com el fenomen migratori a Europa, la pandèmia i la guerra a Ucraïna”, assenyala el portaveu de l’ens, que destaca com els darrers anys la solidaritat dels ajuntaments no ha parat de créixer, fins al 43%, de manera ininterrompuda, exceptuant el 2020 per la covid.

Continuar llegint

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.