30.01.18 – BARCELONA • Barcelonès

Cicle ‘Alcaldes i Universitat’ a la UPFGuiteras: “Durant 5 anys no he fet de responsable polític, sinó de gestor”

0
230

Guiteras posa la transparència i la sinceritat com a claus per combatre un deute municipal del 395%


(D’esq. a dreta) Ferran Espada, periodista de El Punt Avui; Eulàlia Solé, professora de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF; Dionís Guiteras, alcalde de Moià, Vicepresident de la Diputació de Barcelona, i President del Consell Comarcal del Moianès; Miquel Salvador, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF; F. Xavier Roca, director i editor d’Alcaldes.eu; Eduard Berraondo, periodista i moderador de l’acte.

L’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha explicat aquest matí el dia a dia de la seva feina com a servidor públic davant d’un públic integrat per estudiants, a la facultat de Ciències Polítiques de la UPF. Més enllà de les anècdotes i casos concrets, l’edil ha destacat la importància d’afrontar les situacions amb transparència i franquesa, a l’hora de comunicar amb els electors.

“El meu mestre polític, Joan Puigcercós, em va aconsellar dir la veritat sempre: ‘la gent no és estúpida i els polítics no estan acostumats a dir les coses pel seu nom’”, ha explicat, a l’hora de relatar de quina manera, l’any 2011, en entrar al govern municipal, van haver de fer front a una crisi de deute municipal que arribava a un 395% i que va portar-lo a declarar la fallida tècnica.

“Hi va haver un gran rebombori. Les administracions superiors de Política Financera m’ho van negar de primeres, però vam descobrir que hi havia fins a 12 operacions que es van fer sense autorització… Un alcalde i uns tècnics que havien actuat com volien havien arribat a això. Grècia va ser intervinguda amb un 180% de deute. Nosaltres vam arribar al 395%”, ha explicat.
Guiteras, que també és vicepresident de la Diputació de Barcelona i president del Consell Comarcal del Moianès, ha reconegut que aquests cinc anys dedicat a la política municipal els ha hagut d’invertir en la gestió dels comptes, més que en el disseny de polítiques i que, sense ser el que més li agrada, entén “que li ha tocat fer-ho”. El seu poble, actualment, es troba en un nivell d’endeutament que ronda el 180% i esperen estar per sota del 100% a finals de 2019. A preguntes de la professora de Polítiques Eulàlia Solé, present a la taula d’oradors, Guiteras ha admès que no sap si serà ell o algú altre qui s’encarregarà de portar “Moià a un projecte de definició d’un altre futur”.
En una altra fase del debat, el ponent ha afirmat que el seu partit està a favor de la dissolució de les Diputacions, tot i que “cal instaurar un ens que les supleixi, perquè el que fan aconsegueix que el país funcioni”. Igualment considera que el paper dels consells comarcals ha de ser tècnic, supeditat als consells d’alcaldes i adaptable a cada situació, atesa l’”asimetria” de Catalunya. En la seva intervenció ha dit que el model actual de capitalitats comarcals està “desfasat” en tant que es va definir a primers del segle XX “amb l’únic criteri de la distància de carro entre els pobles i la vila que tenia el mercat setmanal més important”, ha dit.
La xerrada s’emmarcava en el cicle de diàlegs “Alcaldes i Universitat”, promogut per Alcaldes.eu i per la Facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UPF i a la taula hi avia, apart de Guiteras, el degà de la Facultat, Miquel Salvador, l’esmentada professora Solé i el periodista Eduard Berraondo. Prop d’un centenar d’alumnes de grau estaven presents i han formulat preguntes en acabar l’acte.
El cicle “Alcaldes i Universitat” seguirà amb sessions els dies 12 i 27 de febrer, de 11 a 13 hores. Totes elles seran obertes al públic, gratuïtes i celebrades en aules a concretar dins del Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra.
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.