13.06.17 – BARCELONA • Barcelonès

Conesa destaca la importància del paisatge urbà pels municipis com a guia en els seus valors mediambientals i socials

0
61

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha inaugurat el segon Congrés Internacional de Paisatge Urbà, que se celebra fins dimecres al CaixaFòrum de Barcelona


Mercè Conesa, inaugura el 2n Congrés Internacional de Paisatge Urbà al CaixaFòrum de Barcelona. Foto: Óscar Giralt / Diputació de Barcelona.

En la sessió inaugural del Congrés, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i en el que hi participen personalitats acadèmiques i de la gestió urbanística, Conesa ha volgut ressaltar la importància que el paisatge urbà té per a tots els municipis, independentment de la seva mida, pels seus valors mediambientals i socials.
L’acte inaugural ha comptat amb el director executiu de ONU Habitat, Joan Clos, que també ha fet la conferència inaugural, així com del director de l’Incasòl, Damià Calvet, el secretari general de la Xarxa Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), Josep Roig, el regidor d’Arquitectura, Paisatge Urbà i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Mòdol, el director de CaixaForum de Barcelona, Valentí Farràs, juntament amb el president del Congrés, Ferran Ferrer Viana.
En la seva intervenció, Mercè Conesa, ha volgut destacar la importància del paisatge urbà com a guia de bones pràctiques per als municipis, especialment pels valors mediambientals i socials que apliquen en l’urbanisme en favor de les persones i del seu benestar. Conesa també ha destacat que el paisatge urbà forma part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda Urbana Europea que té com a finalitat construir pobles i ciutats més inclusius, segurs, resilients i sostenibles, i també al Conveni europeu del paisatge de Florència, que considera ekl paisatge com a part de l’ordenació del territori.
La presidenta de la Diputació també ha defensat que el conjunt de 311 municipis de la demarcació de Barcelona puguin disposar de polítiques de paisatge urbà. Així, Conesa ha assenyalat que «tots els municipis, per petits que siguin, tenen tendència a identificar-se amb els seus centres i volen millorar-los per donar-los també aquesta categoria de paisatge urbà. Perquè paisatge urbà invoca memòria col·lectiva i també és mostra de pertinença a un determinat poble o ciutat».
Salut i paisatge urbà. Experiències en la promoció d’entorns saludables
En la jornada d’avui s’ha realitzat un seminari sobre salut pública i paisatge urbà, a partir d’experiències  de la Diputació de Barcelona en la promoció d’entorns saludables, coordinat pel Servei d’Urbanisme, i amb un equip transversal en el que hi ha participat tècnics de diferents gerències com urbanisme, espais naturals, equipaments i espai públic, habitatge i canvi climàtic i sostenibilitat.
Aquesta sessió amplia el concepte de paisatge urbà, del tradicional espai públic, a tots aquells espais públics o privats susceptibles de gaudiment col·lectiu, i que, per tant, poden influir sobre el benestar i la salut dels seus usuaris.
Amb l’objectiu de donar visibilitat a la relació entre salut i paisatge, tot exposant l’experiència de la Diputació en la promoció d’entorns urbans i paisatges saludables, cal destacar la realització de tres ponències a càrrec de tècniques de la Gerència de Serveis d’Urbanisme, Habitatge i Activitats, la primera relacionada amb la detecció, intervenció i rehabilitació d’habitatges pel foment de la ciutat saludable, a càrrec de Lena Vidal, la segona enfocada a l’activació temporal d’espais buits amb criteris saludables, amb Pilar Cervantes, i la darrera centrada en l’avaluació de l’impacte en salut del planejament urbanístic, presentada per Lorena Perona.
En el programà de demà dimarts, a les 11.45 h. el vicepresident primer i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, farà una ponència – col·loqui sobre “Reconnexió camp ciutat: cap a un nou model de paisatge urbà” en la que també intervindran Sebastià Jornet, de la Federació de Municipis de Catalunya i Maties Serracant, de l’Ajuntamentd de Sabadell.
Reconeixement del concepte de “paisatge urbà”
El concepte de paisatge urbà, situat a mig camí entre l’urbanisme i el medi ambient, va sorgir com a conseqüència d’una d eles experiències de revitalització urbana més reeixides a tot el món, com va ser la ser la campanya “Barcelona posa’t guapa”.
En aquest segon congrés que se celebra a Barcelona després del primer que va tenir lloc l’any 2015 a Sao Paulo, vol contribuir a expandir l’aplicació de la Nova Agenda Urbana sorgida de la Conferència de les Nacions Unides Habitat III, que per primera vegada va reconèixer el paisatge urbà com un dels facilitadors de la funció social i econòmica de les ciutats.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.