24.04.18 – BARCELONA/GIRONA • Barcelonès/Gironès

Debat sobre experiències municipals davant l’ocupació irregular d’habitatges

0
172

El fenomen de les ocupacions irregulars d’habitatges i com els ajuntaments poden fer-hi front, ha estat motiu d’una jornada de treball organitzada per les diputacions de Barcelona i Girona.


Imatge de la jornada. Foto: Dip. Barcelona.
El fenomen de les ocupacions irregulars d’habitatges i com els ajuntaments poden fer-hi front, ha estat motiu d’una jornada de treball organitzada per les diputacions de Barcelona i Girona. En aquesta sessió, que ha estat inaugurada pel diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, i el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria, s’ha presentat també la publicació Protocol d’intervenció municipal en l’ocupació irregular d’habitatges. Les ordres de conservació,  així com experiències de municipis com l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Vic i Sant Feliu de Guíxols.
En la seva intervenció, Josep Ramon Mut ha recordat que les ocupacions no són un «fet ocasional sinó una preocupació rellevant i creixent que preocupa tot el país, i que afecta la salubritat, la convivència veïnal…». El diputat d’Urbanisme i Habitatge ha explicat que el problema «és complex i està identificat però no hi ha una fórmula màgica. El document que avui es presenta té la voluntat de ser una guia per tenir diferents punts de vista i que es trobi la millor solució per cada situació». Mut ha reiterat que el problema afecta diverses administracions i diversos àmbits dins d’una administració i que, per això, «la Diputació de Barcelona dona suport a tots els ajuntaments i té voluntat d’actuar transversalment».
Per la seva banda, el vicepresident segon de la Diputació de Girona i diputat de Cooperació Local i de Territori i Sostenibilitat, Fermí Santamaria, ha coincidit que el problema no és fàcil i que, ara per ara, no hi ha solució: «L’estem buscant. D’aquí aquesta jornada. Quan la problemàtica va començar a aflorar, la Diputació de Girona s’hi va posar i va identificar tres tipologies: el que ocupa per necessitat, el que ocupa per fer negoci i el que ocupa com a acte reivindicatiu». Santamaria ha explicat que, des de la Diputació de Girona, «assessorem els ajuntaments de com han d’actuar davant del moviment okupa i seguim treballant per trobar una solució, que passa perquè la gent tingui feina i pugui pagar un lloguer».
La jornada s’emmarca en la segona edició d’aquest any dels Espais de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge, en el que s’ha debatut sobre les actuacions que poden dur a terme els ens locals enfront la problemàtica que comporta les ocupacions irregulars d’habitatges.
Aquesta acció formativa s’ha estructurat en una ponència inicial en la que s’han presentat les conclusions provisionals del document Actuacions davant l’ocupació irregular d’immobles des d’una perspectiva local, document de la Diputació de Girona, en procés d’elaboració i en el que també ha participat l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona.
En la jornada s’han presentat les experiències de l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Vic i Sant Feliu de Guíxols, que han constituït meses de coordinació o protocols en el sí de les seves organitzacions per donar una resposta coordinada al fenomen de les ocupacions.
La sessió ha finalitzat amb un debat amb la participació activa de representants de les unitats organitzatives de la Diputació de Barcelona que ofereixen recursos vinculats a les ocupacions d’immobles: el Gabinet de Prevenció i Seguretat, del  Servei d’Assessoria Jurídica, del Servei d’Acció Social, del Servei de Convivència, Diversitat i Participació Ciutadana  i del  Servei de Suport a les Polítiques de Consum.


FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.