24.10.11 – VILAFRANCA DEL PENEDÈS • Alt Penedès

Diverses entitats critiquen les justificacions de la fàbrica de ciment dels Monjos sobre la incineració de residus

0
227

Vilafranca del Penedès (ACN).- La fàbrica de ciment d’Uniland a Santa Margarida i els Monjos ha fet públic en què consisteix el projecte de valorització energètica que es fa a la planta i ha explicat insistentment els beneficis que segons alguns estudis tindria aquest sistema de combustible alternatiu. Per la seva part, el Moviment Contra la Incineració a Uniland ha rebatut aquests arguments i considera que les dades són esbiaixades. Aquest grup social creu que amb la crema de residus, la companyia esdevé una “incineradora encoberta” i que elabora ciment “tòxic”. En canvi, Uniland s’ha aferrat a la legislació, a l’opinió de les institucions científiques i als estudis. Tot i que el Moviment també desconfia d’aquestes investigacions.

El Moviment Contra la Incineració a Uniland ha volgut deixar clar que la incineració de residus que té implantada Uniland a la fàbrica de Santa Margarida i els Monjos des de l’abril és contaminant i “genera multitud de gasos, partícules i substàncies oxidades”. Ara bé, l’empresa ha engegat una campanya de comunicació per explicar obertament els beneficis creu que té pel “medi ambient, per la societat i per l’empresa”.

La planta de l’Alt Penedès treballa amb el sistema de valorització energètica de combustibles alternatius per escalfar el forn que convertirà la roca calcària i l’argila en clínquer, el producte intermedi previ al ciment. Així, segons Uniland, la crema de residus “que no s’han pogut reutilitzar ni reciclar i que per tant es destinarien a la incineradora o a l’abocador” permet que l’empresa pugui substituir una part dels carburants fòssils que ha utilitzar tradicionalment, bàsicament petroli.

La companyia que fabrica ciment ha explicat que la valorització energètica permet “reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle” perquè “s’eviten les emissions que provocarien els residus en ser incinerats o abocats” i perquè “s’utilitzen residus compostos total o parcialment per biomassa”. Tot i així, el Moviment ha rebatut aquesta idea dient que aquest combustible no és “energia renovable, ni neta, ni millor per la salut ni el medi ambient”.

Uniland ha manifestat que amb aquest nou combustible es preveu “disminiuir en un 4% anual les emissions de diòxid de carboni” i “entre un 10% i un 20% les emissions de òxids de nitrogen”. Per aquest motiu, continuarà avançant en la valorització de residus. Segons ha informat l’empresa, després de començar a cremar fusta a l’abril i d’incinerar brossa inorgànica i fangs al juny; de cara al gener podria “utilitzar farines carniques provinents dels escorxadors”.

El Moviment Contra la Incineració a Uniland el formen membres de l’entitat Bosc Verd de Vilafranca del Penedès, ADEMA i AMI de Sant Sadurní d’Anoia, No Fem el CIM del Baix Penedès, GEVEN del Vendrell, GEL del Llorenç del Penedès, l’Associació de veïns i veïnes Daltabaix dels Monjos, la Plataforma Cívica dels Monjos i els grups polítics de la CUP, ERC i ICV de Vilafranca del Penedès.

L’aval dels estudis

Per defensar la bondat del sistema de crema de residus, Uniland s’ha aferrat a la legislació actual al respecte, a l’Autorització Ambiental concedida per la Generalitat de Catalunya, a les certificacions de responsabilitat ambiental que té concedides, als estudis sobre els antecedents en altres fàbriques de la mateixa empresa i a l’opinió d’institucions científiques que determinen “que és un procés totalment segur per a la salut de les persones”.

Com a exemple, la companyia ha citat l’Agència Francesa del Medi Ambient, l’Agència de Pro-tecció Ambiental dels EEUU, l’Agència Ambiental Anglesa, l’Institut Canadenc de Toxicologia i l’Institut Noruec d’Investigació, l’Institut Cerdà, la Universitat d’Alacant, el Centre d’Investigacions Energétiques, Medioambientals y Tecnològiques i el Consell Superior d’Investigacions Científiques del Ministeri de Ciencia i Innovació, l’Institut per a la Sostenibilitat dels Recursos, i sobretot, la Universitat Rovira i Virgili (URV).

El Moviment Contra la Incineració a Uniland, però, ha manifestat que les xifres dels estudis, la forma de realitzar-los i els resultats de la URV no són “fiables” i ha acusat a l’empresa de pagar els investigadors d’aquesta universitat perquè emetin resultats favorables.

Afectació a l’economia

El Moviment ha volgut destacar que la contaminació que genera aquest nou sistema també pot afectar a l’economia de la comarca. Segons ha manifestat un membre del Moviment Contra la Incineració a Uniland, Mercè Mestres, les partícules de l’aire “contaminaran l’agricultura, la vinya i els préssecs del territori” i fins i tot ha dit que “això perjudicarà l’enoturisme”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.