29.05.17 – REUS • Baix Camp

El Govern cofinançarà amb 1,5 MEUR dels fons europeus FEDER un projecte per millorar i recuperar el passeig de la Boca de la Mina de Reus

0
116

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha participat avui en la presentació d’aquest projecte


Imatge de la presentació. Foto: Generalitat de Catalunya.
El projecte impulsat per l’Ajuntament de Reus es beneficiarà d’aquesta línia d’ajuts que financen, entre d’altres, iniciatives que valoritzin el patrimoni natural i cultural
Aquest projecte s’emmarca en la darrera convocatòria del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020
La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha participat avui en la presentació del projecte “Millora i recuperació del passeig de la Boca de la Mina de Reus” impulsat per l’ajuntament d’aquest municipi. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el regidor d’Urbanisme del municipi, Marc Arza,han presentat el projecte a la Sala de control de l’Estació de Tractament d’Aigües Potables de Reus. Aquesta actuació, que es desenvoluparà fins a l’any 2020, compta amb un pressupost 3,1 milions d’euros, dels quals el Govern en finançarà 1,5 milions d’euros a través dels fons FEDER. 
La consellera Meritxell Borràs ha destacat que “els ciutadans de Reus són hereus d’una història que s’estimen i que volen projectar” i que, en aquest sentit, “aquest projecte permetrà dignificar tot l’espai natural i el patrimoni que té el municipi, i dinamitzar-lo amb actuacions concretes”. “Sense dubte, és una millora profunda i una recuperació d’un indret emblemàtic per a la ciutat de Reus”, ha afegit. 
Segons la consellera, “el Govern de Catalunya, a diferència del que han fet altres comunitats, ha volgut traslladar europeus que provenen del FEDER directament al món local i aconseguir així que aquests diners puguin convertir-se en inversions interessants per a l’àmbit local”. Borràs ha remarcat que la Generalitat ha disposat de 45 MEUR per als ajuntaments de més de 20.000 habitants i consells comarcals i diputacions, per tal que tirin endavant projectes d’entre un i quatre milions d’euros. Es tracta de “projectes voluminosos” que permeten “conservar el medi ambient i promoure el patrimoni natural i cultural, com és el cas concret del projecte de Reus”, ha explicat la consellera. 
Finalment, Borràs ha apuntat que “aquest projecte que avui tira endavant és una mostra més de la feina per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i la possibilitat que tothom disposi de les mateixes condicions de vida” i, en aquest sentit, “la millor eina per fer-ho és a través dels ajuntaments”. 
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha remarcat que el projecte presentat avui és “una actuació estratègica per a la ciutat llargament desitjada”, que permetrà “mantenir l’essència del que és el passeig de la Boca de la Mina i reestructurar-lo perquè estigui en condicions per poder-hi passejar i recuperar-hi la presència de la ciutadania”.
Segons Pellicer, el caràcter transversal del projecte farà que es requereixi “la implicació de tot l’equip de Govern”, ja que té molts components diferents, des de l’arquitectònic, l’històric, cultural, de les noves tecnologies, entre d’altres. L’alcalde ha explicat que aquest passeig és “un dels més emblemàtics de la ciutat” i que té “una importància històrica cabdal”,perquè és el que la gent utilitzava per anar-hi a buscar l’aigua en el passat.
Actuacions al Passeig de la Boca de la Mina de Reus
Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de de Reus té per objectiu condicionar i dignificar un espai de gran valor natural, patrimonial i cultural com és el Passeig de la Boca de la Mina, i dinamitzar-hi diferents usos que contribueixen a mantenir-ne la identitat. La millora de l’espai es completa amb la creació d’un parc botànic amb cultius tradicionals i una zona d’esbarjo. Així, es preveu una intervenció global amb la millora de la fixació del ferm amb una intervenció de caràcter natural, treballs en el drenatge de l’aigua de pluja i en l’enllumenat al llarg del passeig, així com la recuperació d’elements històrics de valor (fonts, bancs, tanques) i de part de l’arbrat.
El projecte també inclou la creació del Jardí Agrari del Camp, una zona verda de quasi 10.000 m2, situada al nord de la cruïlla del passeig de la Boca de la Mina i el carrer Saragossa, que pel nord-oest limita amb el barranc de la Mina, i del Parc de les Olors, amb espècies que siguin presents a l’entorn, que visquin amb poca aigua i disposades de manera que s’eviti una concentració de barreges d’olors en l’època de floració. Una altra actuació inclosa al projecte és l’organització de rutes teatralitzades al passeig per divulgar la història i els valors d’un espai singular, desconegut per la població no reusenca. Alhora, també s’han previst la creació d’una xarxa d’itineraris culturals i de paisatge, i per a la millora de la salut. Finalment, en el marc del projecte es podrà desenvolupar una xarxa d’espais lliures del municipi en connectivitat amb la xarxa d’espais naturals del Camp de Tarragona, millorar la integració del barri Gaudí en el conjunt de la ciutat i potenciar l’ús de les noves tecnologies dins del projecte Reus Smart City. 
Per un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori
Aquest projecte s’emmarca en la darrera convocatòria dels eixos 4 i 6 del  Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 presentada pel Departament de Governació l’any passat. El fons FEDER és el principal instrument de la Unió Europea per pal·liar els efectes de la disparitat entre les regions. El Programa operatiu del FEDER Catalunya 2014-2020 té com a objectiu la promoció d’un creixement intel·ligent, sostenible i integrador del territori, en la línia de les directrius de l’estratègia Europa 2020 i la seva transposició a Catalunya.
A la presentació del projecte hi han assistit el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi,  i el director territorial de Governació a Tarragona, Baptista Capell, així com diferents membres de l’equip de Govern del municipi.
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.