TÀRREGA • Urgell

El nou pressupost municipal de Tàrrega augmenta fins als 19,5 milions d’euros i reforça les inversions

0
2666

Els comptes per al 2022 creixen un 9,9% en relació a l’any passat i mantenen el volum de subvencions al teixit associatiu

El consistori potenciarà un any més la millora de la via pública, l’accessibilitat i l’eficiència energètica

Durant el present exercici s’iniciaran les obres de reforma de la plaça de les Bòbiles amb un cost previst de 170.000 euros

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tàrrega ja té a punt per a la seva aprovació el pressupost municipal per a l’exercici 2022, que ascendeix a un total de 19.570.141 euros. La xifra creix un 9,9% en relació a l’any passat. L’objectiu prioritari és mantenir la prestació de serveis a la ciutadania davant l’augment previst de les despeses generals. També es mantindrà el volum de subvencions per continuar donant suport als projectes de les entitats i associacions locals. A més, les inversions augmentaran un 27% fins assolir els 2.261.633 euros. Val a dir que en aquest capítol es preveu incorporar ajudes provinents del fons Next Generation per ajudar a finançar projectes per fer front a la crisi derivada de la situació de pandèmia.

El regidor de Finances i Transparència, Daniel Esqué, ha definit el nou pressupost com “un esforç important de creixement tot i el context actual”. Així mateix, ha assenyalat que “continua l’aposta per les àrees socials, la protecció dels sectors més vulnerables i el foment de les activitats culturals i educatives”, les quals mantindran programes i partides pressupostàries. Pel que fa a àrees de despesa, s’assignaran 2.112.591 euros a activitats culturals; 2.111.495 euros a accions en matèria d’educació; i 806.996 euros a polítiques socials, habitatge i benestar de les persones. En aquest darrer apartat, Tàrrega reforçarà així els programes socials que duen a terme les altres administracions competents.

Amortització de deute

D’altra banda, la capital de l’Urgell continuarà complint amb les seves obligacions financeres i destinarà 1.799.231 euros a l’amortització de deute bancari. Així, es preveu finalitzar l’exercici 2022 amb un 25,75% de nivell d’endeutament (es preveu que a fins d’any quedaran pendents de pagament poc més de quatre milions d’euros). D’altra banda, el superàvit pressupostari (que es calcularà en tancar l’exercici) serà de lliure disposició.

Implantació d’una major eficiència energètica

El capítol d’inversions se centra en l’arranjament d’espais de la via pública, la millora de l’accessibilitat i la implantació de sistemes d’eficiència energètica. Alguns d’aquests projectes podrien rebre finançament dels fons Next Generation (UE). Així, s’han destinat 100.000 euros a la modernització de l’enllumenat públic; 100.000 euros a la instal·lació de plaques fotovoltaiques en equipaments municipals; 415.000 euros per accessibilitat en carrers i edificis públics; o 15.000 euros en la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics. L’Equip de Govern prioritza les accions respectuoses amb el medi ambient i en favor de la qualitat de vida de les persones.

La renovació de paviments de vials també figura a l’agenda d’actuacions amb una inversió prevista de 150.000 euros. Així mateix, l’àrea d’Urbanisme preveu executar el projecte de reforma de la plaça de les Bòbiles (170.000 euros), que transformarà aquest gran espai urbà de 5.360 metres quadrats en un parc enjardinat de lleure i passeig. Pel que fa a patrimoni, s’adquirirà la casa coneguda com Cal Calçada per un import de 50.000 euros.

Inversions a les instal·lacions esportives

Els equipaments esportius també s’aniran adaptant a un model energètic més econòmic i respectuós amb l’entorn. Així, es renovarà la instal·lació d’aigua corrent del Pavelló Municipal d’Esports (20.000 euros) i la piscina coberta incorporarà més equips d’eficiència energètica (70.000 euros). D’altra banda, la piscina d’estiu serà objecte de millores amb la renovació de paviments (50.000 euros).

Al mateix temps, el capítol d’inversions reserva una partida de 100.000 euros per materialitzar el projecte més votat en els pressupostos participatius del 2021, o sigui la construcció d’una pista d’atletisme a la zona esportiva amb paviment de sauló. L’esborrany del pressupost es transmetrà aquesta setmana a l’oposició i posteriorment al Consell Municipal de Participació Ciutadana. Es preveu sotmetre els comptes a votació del Ple en la sessió ordinària convocada per al proper 7 d’abril.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.