15.6.20 – SANT CUGAT • Vallès Occidental

Els 20 dies que van canviar Sant Cugat

0
109

Els protagonistes expliquen en aquest reportatge de Cugat Mèdia -amb motiu del primer aniversari de la constitució dels ajuntaments- com es va gestar el pacte de govern al municipi


El tripartit de Sant Cugat: CUP-PC, ERC-MES i PSC. Foto: Localpres.
El 15 de juny del 2019, Mireia Ingla va prendre possessió com a nova alcaldessa de Sant Cugat. Fa tot just un any, però per això va ser necessari un pacte de govern entre ERC-MES, el PSC i la CUP. Un pacte que es va decidir en 20 dies, els que separen les eleccions i la constitució del nou ple sorgit dels comicis, que ara els protagonistes expliquen per primera vegada a Cugat Mèdia.
Nit electoral
Els resultats electorals van deixar una aritmètica que obria la porta a diverses opcions. Aquella mateixa nit, els partits que hi havien obtingut representació al ple s’activen i comencen les negociacions per arribar a acords. Sobre la taula, des d’un govern en solitari de Junts per Sant Cugat fins a les sumes amb ERC- MES o el PSC, passant pel tripartit que finalment va tancar el pacte.
Negociacions
Tots els partits amb opcions, inclosa una abstenció de Cs per facilitar el pacte d’ERC-MES i el PSC, inicien contactes. Són tres setmanes de trucades, reunions i, segons expliquen els mateixos protagonistes, moltes tensions i pressions, que inclouen en molts casos les direccions nacionals dels partits i el posicionament dels ‘presos polítics’. Hi treballen Junts amb ERC-MES, Junts amb el PSC i els tres partits d’esquerres.
Les reunions avancen, s’estableixen equips negociadors a totes les bandes i les assemblees de militants segueixen aquestes converses que finalment hauran de votar. El resultat: els militants avalen un pacte d’ERC-MES, el PSC i la CUP, tot i els dilemes interns que això pot provocar.
Tot i la ratificació de les assemblees locals al pacte tripartit, arriba una última oferta ‘in extremis’. Junts ofereix l’alcaldia compartida a ERC-MES. Queden 24 per al ple de constitució.
Presentació del pacte i ple
ERC-MES descarta totes les opcions ofertes per Junts i els tres partits d’esquerres reuneixen la premsa a l’Ateneu en una compareixença per explicar el pacte de govern al qual han arribat.
Aquestes 20 dies de negociacions culminen amb un dels plens més tensos que es recorden. Partidaris i detractors del pacte es fan sentir al ple, que finalment elegeix Mireia Ingla com a nova alcaldessa de Sant Cugat.
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.