El diputat d'Acció Climàtica, Xesco Gomar, i la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, durant la presentació d'aquest dimecres. | Foto: Diputació de Barcelona.

VILANOVA I LA GELTRÚ • Garraf

Els municipis del Garraf ja disposen d’un pla per avançar cap a la neutralitat climàtica

0
1454

Dimecres es va presentar el Pla de Sostenibilitat del Garraf a la seu del Consell Comarcal, a Vilanova i la Geltrú. Hi van assistir el diputat de l’Àrea d’Acció Climàtica Xesco Gomar, la presidenta de l’organisme Mònica Gallardo, així com alcaldesses i regidors del territori.

El diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, i la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, van presentar aquest dimecres, a Vilanova i la Geltrú, el Pla de sostenibilitat del Garraf. Aquest treball té com a objectiu acompanyar els municipis de la comarca per assolir la neutralitat climàtica el 2050 i dotar-los d’eines per a l’adaptació als efectes del canvi climàtic.  

Per a Gomar, «és imprescindible per a les administracions saber on som i cap a on anem per assolir la neutralitat climàtica». En aquest sentit, el pla «és un full de ruta amb accions que poden tirar endavant amb recursos», tal com permet el Programa sectorial Renovables 2030. Mònica Gallardo va definir el pla com «una eina que amb els recursos d’altres administracions serveixi per avançar per etapes, però no primer una i després l’altra, sinó en paral·lel».  

Transició energètica i vulnerabilitat

Per avançar en la transició energètica, el Pla analitza, entre altres, el consum energètic i el potencial de la comarca del Garraf en la implantació de renovables, així com en estalvi i eficiència energètica. El treball identifica el sector del transport com el consumidor energètic més important, amb un 48% del total, i emissor de gasos amb efecte d’hivernacle, segons les dades de 2019.

L’estudi apunta que, des del 2005 fins al 2019, el consum d’energia verda ha augmentat un 300%. Malgrat aquest augment significatiu, el percentatge de fonts renovables encara es manté baix respecte del consum total energètic a la comarca: el 4%. El treball assenyala, però, el gran potencial de les edificacions per a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum, ja que la comarca compta amb molts habitatges unifamiliars: prop del 69% dels edificis al Garraf són d’un sol immoble.

Pel que fa a la biomassa, el document subratlla la moderada producció local d’energia per a usos tèrmics a partir de la biomassa i situa la climatologia, amb hiverns suaus, com un dels factors de la baixa demanda.

El Consell Comarcal del Garraf coordina el Projecte d’eficiència energètica al Garraf, un projecte finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) que inclou actuacions orientades a afavorir l’economia baixa en carboni. En aquest projecte, a més del Consell Comarcal, hi participen tots els ajuntaments de la comarca. El pressupost total del projecte és de gairebé 3 M€ amb una durada de 3 anys, entre el 2021 i el 2023.

El treball també analitza el nivell de vulnerabilitat al canvi climàtic per municipi i sector. El  risc de sequeres i disponibilitat de l’aigua se situa en un nivell alt a Cubelles i l’afectació als valors paisatgístics i biodiversitat és alta a Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges.

Un pla amb 40 accions

El Pla de sostenibilitat del Garraf defineix un mapa d’actors per a la seva implementació: administració pública, ciutadania i teixit empresarial. El document recull 40 accions que es divideixen en sis eixos temàtics: salut, riscos, protecció civil i emergències; gestió de recursos i economia circular; transició energètica; governança; muntanya; i litoral.

Entre les accions, hi ha la posada en funcionament de l’Oficina comarcal de transició energètica, continuar implementant el Projecte d’eficiència energètica del Garraf; establir criteris en la compra de biomassa per afavorir la gestió forestal sostenible a la comarca; elaborar un catàleg de refugis climàtics i implementar el Pla de gestió de l’espai natural dels Colls i Miralpeix.

Aquesta actuació respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 7 “Energia assequible i no contaminant”, i 13 “Acció climàtica”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Font: Diputació de Barcelona

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.