PALAMÓS • Baix Empordà

Els ports de la Costa Brava tanquen la temporada de creuers amb un 26% més d’escales que el 2019

0
1955

La vicepresidenta Maria Puig va assistir a l’entrega de la mètopa al vaixell Seven Seas Splendor

Divendres al matí va tenir lloc la cloenda de la temporada de creuers 2022 a la Costa Brava. Hi va assistir el director general de Ports de la Generalitat, Pere Vila, acompanyat de la regidora de Turisme de l’Ajuntament de Palamós, Núria Botellé; la vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona, Maria Puig; el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Pol Fages, i el director dels Serveis Territorials a Girona, Pere Saló. El director de Ports de la Generalitat va lliurar la mètopa portuària al capità del creuer Seven Seas Splendor amb motiu de la seva primera escala al port de Palamós. 

L’any 2022, els ports de Palamós i Roses han reprès l’activitat de creuers a la Costa Brava assolint 63 escales de creuer, amb un increment del 26 % en el nombre d’escales comparativament amb el 2019. Quant a passatgers, la represa de l’activitat ha tingut dos moments clau. Un primer semestre marcat per l’arribada de vaixells amb menys passatgers, entre un 35 % i un 40 % menys de la seva capacitat, i un segon semestre més normalitzat. Aquest context ha influït perquè el total de passatgers als dos ports gironins hagi estat de 50.307, un 11 % menys respecte al 2019. Cal afegir que les previsions a l’inici de la temporada d’enguany eren de 66 escales, amb tres escales que no s’han acabat fent per canvis de ruta de les companyies o per mal temps, i 60.000 passatgers, una xifra que no s’ha assolit per l’arribada de creuers amb menys capacitat.

Aquests resultats s’han de posar en context, perquè el 2020 la Costa Brava no va rebre creuers a causa de la pandèmia, i el 2021 Palamós i Roses van rebre nou escales a l’octubre i al novembre, amb 4.200 passatgers. 

L’impacte econòmic estimat de l’activitat de creuers el 2022 al territori ha estat de 4,8 milions, calculat segons un estudi de l’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA), que estima que cada passatger que desembarca gasta una mitjana de 90 euros. A més, s’hi han afegit 6 euros per passatger per la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris.

Dels 63 creuers que han visitat els ports de Palamós i Roses, el 90 % funcionen amb motors híbrids (electricitat i dièsel), en línia amb l’estratègia de les companyies de creuers que treballen perquè cada cop els vaixells siguin més sostenibles, i d’acord amb els objectius de l’administració portuària de treballar per a una activitat mediambientalment més sostenible.

Els dos ports de la Costa Brava han rebut conjuntament 15 línies de creuers, una xifra que suposa cinc més que el 2019 i un nou rècord per a la Costa Brava, atès que fins ara la quantitat màxima eren 13. De les 15 línies de creuer, el 73 % són de gamma alta. Dues de les línies estratègiques de Costa Brava Cruise Ports van encaminades a captar noves companyies per diversificar el segment de creuers i, en paral·lel, a fidelitzar les companyies perquè repeteixin visites i les ampliïn amb vaixells de la seva flota.

Pel que fa a la procedència dels passatgers, el 56 % són del Regne Unit, el 20 % d’Amèrica del Nord, el 9 % d’Alemanya, el 5 % de França, el 3 % del Canadà i Irlanda, el 2 % de Bèlgica i Austràlia, i el 4 % de diversos països.

Aquest any, els ports de Palamós i Roses i les seves destinacions han estat per primer cop els amfitrions de la 60a Assemblea General de Medcruise (associació de ports amb trànsit de creuers a la Mediterrània), que ha estat rècord amb 185 participants, rècord amb 22 representants de companyies i rècord  amb 18 companyies. Aquest ha estat un èxit compartit per l’equip de Costa Brava Cruise Ports.

La vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona va assenyalar en el seu parlament: «Avui clausurem la temporada de creuers 2022 de la Costa Brava al Port de Palamós, i ho fem lliurant la mètopa al darrer creuer que fa escala, el Seven Seas Splendor, amb prop de set-cents passatgers majoritàriament nord-americans». Tot seguit, va afegir: «Esperem que les companyies de creuers que ens han visitat aquesta temporada s’hagin sentit ben acollides, que els seus clients hagin gaudit de la destinació, i que en l’àmbit gironí les empreses i territoris hagin pogut aprofitar l’arribada d’aquests visitants».

Font: Diputació de Girona

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.