Entrevista a Salvador Illa, candidat del PSC

0
50

Com ajudarien els municipis des del Govern?

Els governs locals són l’administració més propera a la ciutadania i formen part de la governança de Catalunya. Per tant, són part essencial a l’hora de garantir la cohesió social, el benestar i la igualtat d’oportunitats. Per això, proposem avançar en una nova governança que reconegui aquest paper. En els darrers anys, la Generalitat ha anat transferint competències als ajuntaments, però no els ha acompanyat ni de recursos ni mitjans. Els ajuntaments necessiten una Generalitat propera que compti i governi amb el món local, i així ho faré si la ciutadania em dona força per governar el 12 de maig. Impulsaré una Llei de governs locals i una Llei de finances locals per tal de desenvolupar allò que recull l’Estatut en aquesta matèria, milloraré el finançament dels municipis i clarificaré la distribució de competències, entre altres mesures. També actualitzaré el Fons de Cooperació Local i retornaré el deute que manté la Generalitat amb els municipis. Els i les socialistes tenim molt clar que Catalunya s’ha de governar de la mà dels ajuntaments perquè, sense aquesta col·laboració, Catalunya no podrà avançar.

Aprovarien l’Estatut de Municipis rurals que ha aprovat el govern actual?

Estem d’acord amb l’Estatut de Municipis Rurals que ha aprovat el Govern de la Generalitat, però creiem que el text podria millorar. Per això, treballarem per poder incloure les nostres propostes en la seva tramitació i donar una millor resposta al món rural. Cal treballar per unir els catalans i dotar-los d’uns serveis públics excel·lents, i això inclou el món rural, que ha estat oblidat en els darrers 10 anys.

Quina seria la política de gestió de l’aigua del seu executiu de cara als municipis?

Catalunya s’ha de governar de la mà dels municipis i no sancionant-los o traspassant-los tota la responsabilitat. Cal governar, decidir i assumir responsabilitats. Quan governi, la primera mesura que impulsaré és un decret amb mesures urgents per fer front a la sequera, dotat amb 3.500 milions d’euros fins al 2030. La nostra línia d’acció també passarà per aplicar altres mesures de suport als ens locals, com l’ampliació de l’objecte de les subvencions actuals destinades a cofinançar les despeses extraordinàries generades pel transport d’aigua destinada al consum domèstic o fomentar la connexió dels municipis que depenen de recursos propis a xarxes supramunicipals que garanteixin fer front a la demanda dels diferents usos en períodes d’escassetat.

Els alcaldes es queixen molt de l’infrafinançament dels ajuntaments i del traspàs de competències sense l’acompanyament de recursos per assumir-les (educació, sanitat, etc.). Hi està d’acord amb aquestes reivindicacions?

Estem d’acord amb les reivindicacions del món local pel que fa a l’infrafinançament dels ajuntaments. Els successius governs de la Generalitat d’ERC i Junts no han exercit des del 2011 una política pròpia pel desenvolupament del govern local.
Els ajuntaments han anat absorbint més responsabilitats i competències i aquestes no han anat acompanyades del finançament i dels recursos necessaris, fet que ha provocat un dèficit de finançament estructural. Per això, cal actualitzar el Fons de Cooperació Local, adaptant-lo a les necessitats actuals dels municipis i que la Generalitat retorni el deute que manté amb els ajuntaments. Així mateix, s’ha d’augmentar la dotació del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i adaptar i flexibilitzar les línies de finançament per fer front a les necessitats actuals del món local.

Creu que, en general, des del Govern es té prou en compte els alcaldes i alcaldesses a l’hora de prendre decisions sobre els territoris?

Clarament, no. S’hauria de tenir més en compte els alcaldes i alcaldesses en les decisions de país. Per això hem lluitat i lluitarem perquè la veu dels ajuntaments s’escolti a l’hora de prendre decisions. Ho fem a diari des de totes les institucions i ens avala la nostra trajectòria municipalista. Sis de cada deu ciutadans de Catalunya tenen un alcalde o alcaldessa socialista, i set de cada deu ciutadans de Catalunya tenen un Govern municipal amb presència socialista. Arreu mantenim una actitud constructiva i la voluntat de generar estabilitat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.