Damià Calvet avança les línies d’un “imminent” decret llei de la Generalitat en Habitatge
Ramon Torra, gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues de Llobregat; F. Xavier Roca, editor i director d’alcaldes.eu; Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat; Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Joan Ràfols, president de la Cambra de Propietat Urbana de Barcelona. Foto: Jordi Estruch/alcaldeseu.
El conseller d’Habitatge i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest matí la presentació “imminent”, abans de la finalització del trimestre, d’un nou decret llei “que conjugarà urbanisme i habitatge”, que proposarà tres actuacions principals: fer front al dèficit d’habitatge de lloguer, dotar de més recursos per fer front als desnonaments i propiciar una “moderació” en els preus del lloguer d’habitatge. El decret “derogarà alguns articles de la llei de l’Habitatge i augmentarà el període mínim del temps de lloguer de 3 a 5 anys”.
Ho ha dit en el marc del diàleg titulat “Habitatge: un dret universal o un factor d’exclusió?”, organitzat per la plataforma transmèdia Alcaldes.eu. a banda de Calvet, hi participaven Núria Marin, alcaldessa d la ciutat, Ramon Torra, gerent de l’AMB, Joan Ràfols, president de la Cambra de la Propietat de Barcelona i Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues.
El decret, vol també incrementar el parc de promocions de vivenda de protecció pública, a més de promoure que la qualificació de pisos de protecció oficial passi a ser permanent. Precisament, un dels eixos que ha trobat el consens de tots els ponents ha estat la necessitat de treballar per fer polítiques promotores del lloguer. Curiosament, l’acte ha coincidit amb la publicació, per part d’un confidencial de la notícia de la no acceptació del recurs que el govern Rajoy havia elevat al Tribunal Constitucional en relació a la decisió de la Generalitat de gravar els pisos buits.
Una de les discussions del debat ha estat la de si era convenient o no limitar, per decret, el preu del lloguer dels habitatges, tal i com suggeria l’alcaldessa d’Esplugues. Calvet i el President de la Cambra de la Propietat s’hi ha mostrat en contra en tant que les experiències “i la ciència econòmica” demostren que les limitacions generen l’efecte contrari i “desconnexió del mercat”, com ha dit Ràfols.
L’altre eix de consens ha estat el de propiciar la necessària col·laboració entre institucions polítiques, les quals tenen competències diferenciades. En part, perquè, com ha dit Torra, “els municipis s’han trobat molt sols fent front a la crisi” i fent-se càrrec de factures socials dels municipis “quan no tenen les competències necessàries”, i en part perquè, com ha dit Marín, “l’administració pública sol ser lenta. Moltes vegades les institucions polítiques ens entretenim barallant-nos i no establim convenis, i això ho paguen els ciutadans i ciutadanes”.
El debat, celebrat davant d’unes 60 persones, entre les que s’hi comptaven altres alcaldes i alcaldesses de la comarca, empresaris i representants de la societat civil, anava orientat a la identificació de problemes i solucions en la materialització del dret a l’habitatge.