16.02.17 – BARCELONA • Barcelonès

Jané: “Les víctimes mortals s’han reduït un 16% de mitjana en els municipis que tenen Pla Local de Seguretat Viària”

0
212

Els Plans Locals de Seguretat Viària impulsats pel Servei Català de Trànsit s’estenen a 229 municipis en 10 anys

1 de cada 3 persones mortes en accidents de trànsit ocorren en zona urbana

Des de fa 10 anys el Servei Català de Trànsit posa a disposició dels municipis de Catalunya assistència tècnica en la redacció del Pla Local de Seguretat Viària (PLSV), amb l’objectiu de reduir la sinistralitat en zona urbana i millorar la mobilitat dins el seu municipi.
 
Avui  s’ha fet  precisament una jornada tècnica de valoració i anàlisi d’aquesta dècada de Plans Locals de Seguretat Viària.  En el transcurs de la cloenda de la jornada, el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha fet una valoració positiva de la implementació dels plans locals de seguretat viària en aquests 10 anys i ha constatat que “l’any passat van haver 271 víctimes mortals al conjunt de carreteres i carrers de Catalunya, uns 11,5% menys respecte el 2015” i ha emfatitzat  però “que  són encara  moltes persones mortes”.
 
Actualment hi ha 229 municipis a Catalunya que tenen un PLSV. Això significa que el 88,59 % de la població catalana, al voltant d’un 6,7 milions de persones, viuen en municipis dotats amb aquesta eina. Jané ha recordat als assistents que als municipis “on hi hagut pla local de seguretat viària el nombre de morts s’ha reduït un 16%,  mentre que allà on no n’hi ha, ha augmentat la sinistralitat”. I ha afegit  que “la visió amb la que treballem és la visió zero perquè no hi hagi cap víctima mortal i,  aquesta és una feina de tots”.
 
Jané també ha explicat que el 51% dels municipis que van signar aquest Pla  no desenvolupen tot allò que el Pla preveu,  “demano als ajuntaments que facin un esforç per implementar les mesures” .
 
El conseller ha conclòs que la jornada assegurant que els accidents es poden evitar “darrera de l’estadística freda de les dades de víctimes mortals  hi ha persones i darrera de cada accident  hi ha una causa que es podia haver evitat”.
 
Després de deu anys d’aplicació d’aquesta eina en la gestió de la seguretat viària de les zones urbanes,  les víctimes mortals han disminuït  un 16 % de mitjana a les poblacions equipades amb un PLSV. En canvi,  aquells municipis que no tenen pla local de seguretat viària la seva sinistralitat amb víctimes ha augmentat entre un 20% i un 50%.
 
La directora de l’SCT, Eugenia Doménech ha comentat  que “els plans locals de seguretat viària són una eina útil i eficaç per a reduir sinistralitat als municipis on s’aplica", però ha lamentat que “l’evolució de la reducció de la sinistralitat amb persones mortes i ferides greus en zona urbana és inferior a les reduccions registrades en zones interurbanes”. Per això ha instat als assistents a “continuar treballant de manera conjunta per a una mobilitat segura i sostenible”. Per això, enguany els municipis de menys de deu mil habitants també podran demanar un PLSV.
 
El 2016, en zona urbana es va registrar un total de 78 víctimes mortals a les vies urbanes, cosa que implica una disminució del 8,24 % respecte el 2015. La reducció acumulada de víctimes mortals del període 2010-2016 és del 16,13 %.
 
Lleida va ser, al 2006,  el primer municipi  que es va dotar d’aquest instrument, mentre que Begues, Santa Margarida de Montbui i Peralada són els darrers ens municipals que han signat aquests plans.
 
A través dels Plans Locals de Seguretat Viària, l’SCT ofereix assistència tècnica als ens municipals tenint en compte les característiques, configuració i particularitats de cada localitat per millorar-ne la seguretat viària a través d’un diagnòstic de l’accidentalitat previ a l’àrea local. 
 
Convé destacar que l’SCT continuarà treballant intensament amb les administracions urbanes atès que entre els objectius principals del Pla estratègic de seguretat viària 2014-2020 hi ha l’impuls d’un espai continu de seguretat viària (zones urbanes i interurbanes) per reduir les víctimes en el compliment dels objectius europeus i l’assoliment de la Visió Zero. En aquest sentit i de cara al 2017 hi ha la previsió la redacció de plans per  16 municipis nous.
 
L’SCT també col·labora amb els ajuntaments a través de la signatura de convenis sobre procediment sancionador, cessió d’etilòmetres, cinemòmetres i kits de drogues, així com de parcs infantils de bicicletes i ciclomotors i d’adhesió al Servei d’Informació i Atenció de Víctimes de Trànsit (SIAVT), els quals també contribueixen en la millora de la seguretat viària en l’àmbit local.
 
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.