28.10.20 – BARCELONA • Barcelonès

La Diputació de Barcelona crearà una comissió per establir un protocol d’accessibilitats per al conjunt de parcs naturals que gestiona

0
232

La Diputació de Barcelona, juntament amb els municipis situats dins la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona, crearà una comissió de seguiment per estandarditzar els protocols d’accessibilitat i restricció d’accés al conjunt d’espais naturals, davant de situacions d’alta concentració de visitants

Zona d’aparcament de Coll d’Estenalles, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac Foto: Ricard Badia / Diputació de Barcelona.
Aquesta comissió també serà l’encarregada d’elaborar els plans de mobilitat del conjunt d’espais que integren la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona la Diputació de Barcelona.
La decisió de crear aquesta comissió de seguiment ha sorgit de les reunions mantingudes aquest dimarts per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, amb els alcaldes dels municipis situats dins del conjunt de parcs naturals que gestiona a la demarcació.
En les reunions mantingudes amb els alcaldes dels municipis que configuren els parcs naturals de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i del Montseny, s’ha valorat el funcionament del dispositiu establert el passat cap de setmana per regular l’accés de vehicles en aquests dos espais naturals. En la reunió s’ha tingut en compte la situació excepcional viscuda el cap de setmana, amb tots els establiments de restauració tancats d’acord amb les mesures imposades per la Generalitat. En situacions de normalitat, amb tots aquests establiments oberts, el dispositiu s’haurà d’adaptar a aquesta circumstància, que obliga a una mobilitat dels visitants diferent per a que hi puguin accedir.

Parc Natural del Montseny
En la reunió amb els alcaldes del Parc Natural del Montseny s’ha posat especialment de manifest l’eficàcia de les mesures de regulació de vehicles adoptades el passat cap de setmana. Així, en l’informe realitzat per la direcció del Parc es destaca que la resposta del visitant davant d’aquestes mesures, en general, ha estat de comprensió i col·laboradora, acceptant les indicacions i propostes alternatives dels guardes i informadors, i en alguns casos, han mostrat l’agraïment pel benefici que comporta pel medi natural aquesta regulació i inclús pel seu propi gaudi de la natura.
L’informe també assenyala que com a conseqüència de la regulació ha augmentat notablement l’ús del Bus Parc per accedir als punts de la Plana del Coll i de la Vall de Santa Fe de Montseny, principalment el diumenge, respecte als caps de setmana anteriors i especialment respecte la tardor del 2019, amb augments que superen el 80%.
Així mateix, també s’ha reduit l’impacte del nombre d’excursionistes cap un dels punts més freqüentats com és el cim del Matagalls, on el passat 12 d’octubre van accedir-hi prop de 900 persones, mentre que aquest cap de setmana es van reduir un 80% respecte al dia 12 i un 50% respecte al diumenge 11 d’octubre.

Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac
També l’informe realitzat pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac remarca que l’afluència de visitants aquest cap de setmana ha estat inferior a la dels darrers caps de setmana, segurament a causa de la situació pandèmica i a la difusió del dispositiu a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials. La màxima ocupació del parc  es van produir el diumenge entre les 10.45 i les 12.15 h  amb talls de circulació a Les Pedritxes, a Matadepera. En aquest punt, i a causa de la saturació de tots els aparcaments del sector central del parc com Coll d’Estenalles, l’Alzina del Sal·lari i Torre de l’Àngel, es va ocupar la zona d’aparcament habilitat a tal efecte per tal de que els usuaris deixessin el turisme i enllacessin amb la llançadora del Bus Parc.
També sobre les 11.45 h es va regular l’accés a Mura, que es va mantenir durant una hora ja que a partir de les 12.45 h els aparcaments es van anar alliberant.

Resta d’espais de la Xarxa de Parcs
També, pel que respecta a la resta de parcs de parcs de la Xarxa, el passat cap de setmana s’ha notat en general una menor afluència de visitants excepte al Parc de la Serralada Litoral, que ha tingut una gran afluència. Als parcs de Garraf, Olèrdola i Foix l’afluència de visitants no ha arribat a tenir ocupació màxima dels aparcaments, com tampoc s’ha col·lapsat el Parc de la Serralada de Marina, on hi ha hagut alguna incidència puntual.
Tampoc hi va haver incidències remarcables als parcs del Montnegre i el Corredor i Montesquiu malgrat han tingut una afluència important de visitants. L’Espai Natural de Guilleries-Savassona,  si bé va tenir una important afluència de visitants, aquests es van quedar majoritàriament en zones properes als municipis i menys a l’àrea del pantà de Sau.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.