10.6.20 – BARCELONA • Barcelonès

L’ACM es reuneix amb el president de la Diputació de Lleida per explorar mesures de suport i col·laboració per ampliar serveis als municipis

0
256

Lluís Soler: “La recuperació socioeconòmica, serà municipalista o no serà”


El president de l’ACM, Lluís Soler, a la reunió telemàtica. Foto: ACM.
El president de l’ACM, Lluís Soler, i el secretari general adjunt, Sergi Penedès, es reuneixen de forma telemàtica, amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, per intercanviar propostes i opinions per tal d’abordar amb més eficàcia la recuperació socioeconòmica a la demarcació des d’un punt de vista local.
Segons el president de l’ACM, Lluís Soler, “una cooperació i col·laboració entre diputacions i municipalisme és vital per afrontar aquesta primera fase de reactivació del país després de l’emergència de la Covid-19”. I afegeix que “som conscients que només treballant plegats i en la mateixa direcció, podrem aconseguir que tothom, visqui on visqui tingui les mateixes oportunitats. Ara amb la pandèmia hem vist que és clau una aposta estratègica, més enllà de l’urgència, pel municipalisme, l’equilibri i la vertebració territorial”.
Durant la reunió, també s’han plantejat quines són les qüestions que preocupen més als ciutadans de la demarcació de Lleida. En aquest sentit, el president de l’ACM, Lluís Soler, ha explicat al president de la Diputació que ja s’està treballant en unes prioritats de mandat que passen per ampliar l’assessorament de l’ACM amb nous serveis tècnics i que poden incorporar la col·laboració amb les diputacions. El municipalisme català també preveu impulsar l’Agenda rural i fer front a problemàtiques del territori com és el despoblament dels petits municipis. Un tema que ja des del Fòrum Comarcal de l’ACM s’ha començat a treballar amb un grup de treball per intentar generar propostes per potenciar el territori rural. L’ACM també constituirà properament el Fòrum de Petits Municipis per disposar d’un espai on compartir inquietuds i, sobretot, generar xarxa perquè els pobles petits de Catalunya disposin de les mateixes oportunitats i infraestructures físiques i virtuals per oferir als seus veïns i veïnes.
En aquest sentit, Soler ha destacat que “la pandèmia ha demostrat, un cop més, la importància dels municipis per fer front a les emergències, ajudar a les persones, especialment quan més pateixen, i sentar les bases de la reactivació econòmica. La recuperació, serà municipalista o no serà”.
L’ACM té com a prioritats prestar serveis i atenció als ens locals catalans per facilitar el seu dia a dia. A banda de l’assessorament jurídic i temàtic que ofereix l’entitat municipalista i les accions formatives destinades als electes i personal de l’administració, la Central de Compres garanteix que els ens locals s’estalvien molts tràmits i procediments relacionats amb la contractació. El president de l’ACM destaca que “el 89% dels municipis de la demarcació de Lleida són usuaris de la Central de Compres del món local. En concret, 205 dels 229 municipis de la demarcació, com a mínim, fan ús d’un producte o servei d’aquesta adquisició centralitzada. La xifra s’eleva fins a 268 si ens referim a ens locals (EMD, consorcis, consells comarcals, mancomunitats i ens dependents)”.
La Central de Compres permet amb les màximes garanties jurídiques i de procediment, estalviar temps, recursos i obtenir millors preus que no pas si la compra es realitzés de forma individual per a cada Ajuntament. D’entre els serveis més demandats pels ens locals lleidatans destaquen el subministrament d’electricitat 100% verda per a 183 ens, l’ús del servei d’assegurances (143 ens), l’adquisició de desfibril·ladors (85 ens) i de paper d’oficina (71 ens).
La Diputació de Lleida sempre ha estat molt implicada en la Central de Compres, ja que forma part del Consorci Català per al Desenvolupament Local (CCDL) que és l’organisme que gestiona la contractació centralitzada de productes i serveis a través d’acords marc i ha ajudat a la seva consolidació entre els ens locals catalans, ja que més d’un miler en fan ús. La Diputació també contracta un total de 8 productes o serveis de la Central de Compres: el servei d’assegurances, subministrament elèctric, gas natural, adquisició de vehicles, impressores, paper d’oficina, equips informàtics i desfibril·ladors. Així, gràcies a l’adquisició, a través de l’Acord marc de l’ACM, que ha fet la Diputació de Lleida des de l’anterior mandat s’estan distribuint desfibril·ladors a tots els municipis per cardioprotegir de la demarcació. En total 240 desfibril·ladors, i a data de maig de 2020 ja s’havien instal·lat la meitat de desfibril·ladors. A més, el president de la Diputació de Lleida és vicepresident institucional de l’ACM. 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.