24.04.16 – LLEIDA • Segrià

L’Ajuntament de Lleida celebra els 25 anys de la Mitjana

0
206

L’alcalde, Àngel Ros, destaca que al llarg d’aquest període han passat pel parc unes 115.000 persones, que han pogut gaudir de les activitats mediambientals i pedagògiques vinculades a la natura i la biodiversitat programades per la Paeria


El Parc de la Mitjana es va recuperar per la ciutat fa 25 anys.
El Parc de la Mitjana de Lleida ha celebrat aquest matí els seus 25 anys d’activitats d’educació ambiental amb una festa lúdica i familiar, amb més d’una vintena de jocs, tallers, experiments científics i activitats diverses que han permès als nens i nenes que hi ha assistit descobrir els valors del parc i els seus animals i plantes.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha passat una estona amb les nombroses famílies que han participat de les activitats programades.
El paer en cap ha explicat que cal celebrar aquests 25 anys del Parc de la Mitjana, perquè han permès que un total de 115.000 ciutadans, 102.578 dels quals són escolars de centres educatius, hagin pogut atansar-se i conèixer millor la natura i la biodiversitat d’aquesta zona, que està al cor de la ciutat, a través de les diferents activitats que s’han anat programant. Tall de veu A. Ros.
Aquesta celebració ha pretès valorar un espai natural sorprenent i promoure valors relacionats amb la sostenibilitat, la biodiversitat, o la gestió dels recursos de manera responsable, entre altres. Cal destacar que un dels eixos d’actuació de la Paeria per aquest mandat és la sostenibilitat, l’eficiència energètica i el desenvolupament de l’Agenda 21 Escolar per impulsar accions de formació i sensibilització en matèria de sostenibilitat a la ciutat.
Una de les activitats de la festa de la Mitjana ha estat l’alliberament de fauna pròpia del parc, la qual s’ha realitzat amb la col·laboració del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent.
La Festa de la Mitjana ha comptat també amb la col·laboració de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, que ha realitzat una acció artística conjunta de Land Art, la creació d’un mosaic gegant fet amb elements naturals en el qual han pogut prendre part tots els visitants de la festa. L’obra efímera, feta sobre la base d’elements naturals, restarà al parc com a commemoració del 25è aniversari.
El teatre també ha estat present amb una obra de titelles dirigida als més menuts. Una representació que, sota el nom de GUM, de la companyia La Pantomima, ha explicat la història d’una eruga màgica que es transforma en papallona.
El públic adult també ha pogut gaudir d’itineraris guiats pel parc, centrats en una visió històrica i naturalista.
Per la seva part, els centres educatius de la ciutat han participat en aquesta celebració amb l’aportació d’imatges, materials o mostrant algun dels treballs o projectes que han desenvolupat sobre el Parc de la Mitjana els darrers anys.
El document més antic que es té de la Mitjana data de l’any 1643, malgrat que no va ser fins a l’any 1985 quan es porta a terme la cessió d’ús de l’espai natural de Fecsa a l’Ajuntament de Lleida.
El Parc de la Mitjana és un espai natural protegit a les portes de Lleida. És un extens bosc de ribera amb una variada fauna i flora molt ben conservat i amb un gran ús lúdic i d’esbarjo per part de la ciutadania.
Durant la dècada dels 70 i 80, hi hagué un extens moviment social, que acabà amb la declaració de la Mitjana com a Zona d’Interès Natural amb un pla Especial de Protecció, el conveni de cessió d’ús de l’espai de FECSA en favor de l’Ajuntament (1985), i l’aprovació, l’estiu del 1990, del projecte de recuperació ecològica del Parc, amb l’objectiu de conservar els valors naturals de l’espai i potenciar l’ús públic de la població.
L’any 1991, un cop protegit l’espai, amb la recuperació en procés, es va realitzar el primer itinerari naturalista pel parc de la Mitjana, que va donar peu a desenvolupar un ampli programa d’educació ambiental dirigit als escolars del municipi i a la ciutadania, que acabà esdevenint l’actual programa Lleida en viu. Les activitats d’educació ambiental són essencials per donar a conèixer l’espai, sensibilitzar a la població sobre la problemàtica de la zona, posar-la en valor, i afavorir així la seva recuperació.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.