MANLLEU • Osona

L’Ajuntament de Manlleu inicia una enquesta sobre la gestió dels residus municipals

0
2601

L’objectiu de l’enquesta és saber l’opinió de la ciutadania respecte el sistema actual de contenidors i sobre alguns aspectes del nou model porta a porta

De forma prèvia a la implantació de la recollida porta a porta l’Ajuntament vol saber l’opinió de la ciutadania sobre l’actual sistema de contenidors i també sobre alguns aspectes del nou model. Amb aquesta finalitat ha preparat una enquesta dirigida a les llars amb preguntes que van des del tipus d’habitatge, passant pels hàbits en la separació de residus, l’ús de la deixalleria en uns majors horaris d’obertura o la valoració que es fa del sistema actual de contenidors. Conté un total de 14 preguntes que es poden respondre en menys de dos minuts. L’enquesta es pot respondre on-line (veure apartat d’enllaços relacionats) i també es realitzarà a peu de carrer.

L’enquesta també ha de servir per trobar un grup de persones interessades en la pràctica del compostatge casolà ja que l’Ajuntament té previst regalar 50 compostadors i oferir formació i seguiment a les famílies que hi participin. La promoció de l’autocompostatge neix de la necessitat d’aprofitar millor els residus i reduir l’impacte ambiental associat a la seva gestió. Actualment la matèria orgànica (restes de menjar) que es recull de forma selectiva procedent dels habitatges de la ciutat requereix d’un tractament posterior abans de poder-se utilitzar com a material per a la restauració ambiental de l’abocador d’Orís. L’autocompostatge suposa una disminució d’emissions i del cost de tractament global de residus, alhora que proporciona una terra de qualitat (compost) per a la jardineria o l’horta. A més a més, és un exemple pedagògic sobre els cicles de la natura que enriqueix els coneixements de petits i grans. Des de l’Ajuntament us engresquem a participar en aquest projecte tant bonic com necessari!

Amb el nou model porta a porta la recollida dels residus es realitzarà a la porta de cada casa, comerç o empresa amb una freqüència establerta, amb la conseqüent desaparició de la majoria dels contenidors que actualment hi ha als carrers. La recollida dels residus es farà en dies diferents depenent del tipus que siguin: restes de menjar, multiproducte, resta o tèxtil sanitari. D’aquesta manera es vol augmentar la quantitat i la qualitat del reciclatge per tal d’adaptar-nos a les normatives europees. Encara falta donar molta informació sobre com serà el dia a dia amb el model de recollida, per això en pocs mesos s’organitzaran xerrades per tal que totes les persones coneguin el sistema, es puguin resoldre dubtes o situacions particulars que necessitin un tracte especial. Primer, entre els mesos d’abril i maig, s’implantarà la recollida porta a porta a nivell comercial i després de l’estiu el nou model arribarà a nivell particular.

La realització de l’enquesta és una de les accions incloses al projecte pilot subvencionat amb 1,2 milions d’Euros per part de l’Agència de Residus de Catalunya per implantar la recollida porta a porta al municipi. Amb aquest projecte pilot es pretén reduir en un 5% la producció de residus municipals i augmentar la recollida selectiva fins al 80,25%. L’ajut es va obtenir en el marc de la convocatòria aprovada mitjançant la Resolució TES/3484/2019 per a la realització de projectes pilot de compra pública d‘innovació en matèria de recollida selectiva de residus municipals i regulada per les bases aprovades per Resolució TES/2791/2019, de 28 d‘octubre.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.