MONTBLANC • Conca de Barberà

L’Ajuntament de Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i la cooperativa agroecològica L’Aresta impulsen una campanya per cercar terrenys per conrear com a horts socials

0
1604

L’acció s’emmarca en el projecte d’Horts Socials Ecològics de Montblanc, iniciat l’any 2012

L’Ajuntament de Montblanc, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i la Cooperativa Agroecològica L’Aresta han iniciat una campanya de difusió ciutadana per cercar horts que es puguin conrear i que compleixin amb aquesta funció social. L’acció es dirigeix a propietaris de terrenys en desús, dins el terme de Montblanc o rodalies, i que tinguin l’aigua necessària per tal de fer-hi horts i recuperar la terra per al sembrat. Les persones interessades poden escriure al correu electrònic hortssocialsecomontblanc@gmail.com o trucar al telèfon 977 860 009.

Aquesta campanya de cerca de terrenys en desús per convertir-los en horts s’emmarca en el projecte Horts Socials Ecològics de Montblanc, creat l’any 2012, amb un doble propòsit principal: d’una banda, afavorir la producció d’aliments frescos i de qualitat per a l’autoabastiment de famílies en situació d’emergència alimentària; i, de l’altra, apoderar les persones en risc d’exclusió social, promocionant la convivència i facilitant la cohesió social entre persones del municipi.

D’aquests objectius se’n deriven altres com millorar la qualitat de vida de les persones que hi participen, realitzar formació en producció ecològica per l’autoconsum i agroecologia, donar a conèixer les varietats locals agràries fomentant la biodiversitat agrària i contribuir a la sobirania alimentària, recuperar les hortes i potenciar la resiliència ecològica al municipi.

El projecte Horts Socials Ecològics de Montblanc consisteix en una trobada d’un parell d’hores cada tres setmanes per realitzar formació teòrica, però sobretot pràctica, en la producció agrària ecològica destinada a l’autoconsum. Aquesta acció es perllonga durant dos anys i garanteix la cessió d’una parcel·la de conreu de 60m2 amb sistema de rec i aigua, situada a “L’hort del Portuguès”, una finca situada al terme municipal de Montblanc en règim de cessió.

En aquestes trobades també es realitzen reunions formatives per ajudar a les persones a prendre decisions sobre la gestió i el manteniment de la finca, sempre amb l’acompanyament dels responsables dinamitzadors del projecte.

De les 14 places que hi ha a hores d’ara, 10 són parcel·les d’ús social i estan destinades a persones en situació de vulnerabilitat. Les 4 places restants estan reservades a persones que no compleixin els criteris de renda, però que tinguin ganes de participar en un projecte amb objectius socials i agroecològics. Aquestes 4 parcel·les es cedeixen a canvi del pagament d’una quota anual de 150€ com a contraprestació simbòlica a canvi de l’accés als serveis en el marc del projecte.

El projecte Horts Socials i Ecològics de Montblanc va ser creat l’any 2012, a partir de la col·laboració entre Càritas Montblanc, l’Associació Xicòria, l’Ajuntament de Montblanc i Serveis Socials del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, actualment depèn de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Montblanc, i està dinamitzat per la Cooperativa Agroecològica L’Aresta.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.