16.05.12 – BARCELONA • Barcelonès

Les entitats municipalistes avalen que es consulti als ciutadans però posen en dubte que el cens es faci amb el padró

0
331

La presidenta de la comissió d’Afers Institucionals, Marina Geli, amb els representants de les entitats municipalistes


El president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, el secretari general de l’Associació Catalana de Municipis, Marc Pifarré, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manel Bustos

Barcelona (ACN).- La comissió d’Afers Institucionals del Parlament ha acollit la compareixença dels representants de les entitats municipalistes catalanes sobre la llei de consultes. Tant la Federació de Municipis de Catalunya com l’Associació Catalana de Municipis han avalat l’objectiu de fomentar la participació ciutadana. No obstant això, han fet al·legacions a la llei. La principal, en la què totes dues coincideixen, és el fet que s’utilitzi el padró municipal com a instrument per elaborar el cens de les consultes. Per la seva banda, el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, ha reclamat que la llei sigui més ambiciosa i converteixi les consultes en vinculants.

Segons el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manel Bustos, és positiu que es busqui fomentar la participació ciutadana en les decisions polítiques, tal i com pretén la llei de consultes. Tot i això, Bustos ha centrat la seva compareixença al Parlament no tant en valorar aquesta normativa, sinó en mostrar les seves preocupacions per com afectarà al món local. En aquest sentit, ha demanat que la participació dels ciutadans en aquest àmbit sigui regulat per la Llei de Governs Locals i no per la de consultes. Aquest és, segons Bustos, el marc adequat. En cas contrari, ha afegit, la FMC considera que es convida els municipis a "acompanyar una llei que no està pensada per nosaltres, sinó per una altra finalitat".

L’altra al·legació que ha expressat Bustos és el fet que s’utilitzi el padró per elaborar el cens de les consultes no referendàries que regula la llei. Segons ha assenyalat, la normativa actual estableix que els ajuntaments no poden cedir les dades del padró municipal a altres administracions per a finalitats no establertes a la llei que regula aquest padró. Per tant, ha afegit, els governs locals es trobarien davant la disjuntiva de desobeir a l’administració que els demanés les dades o, no fer-ho, i poder ser denunciats per algun ciutadà del qual es cedissin les dades.

El secretari general de l’Associació Catalana de Municipis, Marc Pifarré, també ha expressat dubtes sobre aquest instrument per elaborar el cens. Pifarré ha convidat als parlamentaris a què, durant la tramitació de la llei, reflexionin sobre si no cal exigir un cert arrelament als ciutadans per poder participar a les consultes.

Pifarré ha valorat positivament la llei de consultes. Segons ha dit, els dirigents polítics sovint tenen una "visió restrictiva" de la maduresa dels ciutadans i instruments com aquests "han d’ajudar a valorar que tenim ciutadans més madurs". A més, ha recordat que l’àmbit local ha estat "punta de llança" de la participació ciutadana. En aquest sentit, ha posat exemples com ara la consulta de la Diagonal o la celebrada recentment a Rasquera.

Per la seva banda, el president de l’Associació de Municipis per la Independència veu "bé" que s’apliqui aquesta llei perquè obre la porta a una major participació de la ciutadania. Vila d’Abadal ha considerat, però, que la llei queda "disminuïda" tal i com està concebuda ara mateix perquè no contempla que les consultes siguin vinculants. Per això, ha reclamat que la llei sigui més ambiciosa i que el tràmit parlamentari serveixi per convertir les consultes en referèndums, és a dir, que siguin vinculants.

Vila d’Abadal també ha assenyalat com un problema la utilització del padró municipal. Segons ha dit, aquest "no és rigorós" ni "fiable" i, per tant, no hauria de servir de base per elaborar el cens. Per substituir-lo, ha proposat que s’estableixi un consell local de consultes ciutadanes on la gent es pugui inscriure voluntàriament per participar a les consultes. Es tracta d’un instrument que, segons ha dit, s’utilitza a altres països. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.