20.9.19 – GIRONA • Gironès

Lluís Soler, alcalde de Deltebre, és escollit nou president de l’ACM

0
261

Substitueix en el càrrec a David Saldoni, president des d’inicis del 2018


Imatge de la jornada. Foto: ACM.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler,  és el nou president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM). Soler ha estat escollit president i proclamat amb el 95% dels vots a favor (un total de 265 emesos, 253 a favor, 11 abstencions i un vot en contra), en substitució de David Saldoni, en la XXI Assemblea que l’entitat municipalista ha celebrat aquest divendres a Girona. La de Lluís Soler era l’única candidatura que es va presentar a la presidència per agafar el relleu de David Saldoni, que ha encapçalat l’ACM des del gener de 2018 fins al setembre de 2019.

Durant el seu discurs, el nou president de l’ACM ha afirmat que "assumeixo aquest repte des d’una gran responsabilitat i des de la màxima il·lusió possible amb la voluntat de retornar-ho amb treball incansable i amb perseverança". I ha manifest que "durant els propers anys seguirem treballant per enfortir l’ACM, des del millor del llegat que ens deixeu, i amb l’objectiu que aquesta entitat sigui cada vegada més útil per als ajuntaments i la seva gent".

Lluís Soler s’ha marcat per al proper mandat "seguir enfortint la relació entre l’ACM i el món local, sent la veu activa i avançada del municipalisme, facilitant la feina dels ens locals i abordant totes aquelles qüestions que han de marcar la nova i bona política". També es proposa que l’ACM assumeixi "el lideratge de la transformació de l’organització municipal de Catalunya, des de la generositat, la mirada àmplia i la voluntat de sumar esforços i anar plegats amb la resta d’entitats municipalistes de Catalunya".

Aprofitant la presència de la Consellera de al Presidència, Meritxell Budó, li ha fet saber que "volem ser protagonistes d’una llei moderna que posi en valor la funció dels ens locals" referint-se a la futura Llei de Règim Local. També ha insistit en la voluntat de ser "un aliat lleial i estratègic" amb la Generalitat però ha demanat més recursos i un empoderament per fer front als nous reptes: "No ho podem fer sense més eines ni tampoc sense més recursos". "Volem seguir sent els primers i més propers, i necessitem abordar les reformes en els sistemes de finançament per seguir donant les màximes oportunitats, progrés i benestar a la gent del país", ha dit. Finalment, també s’ha compromès a seguir fent de l’ACM una entitat compromesa amb el país, els drets i les llibertats.
 
Lluís Soler es converteix en el dotzè president de l’ACM i ha agraït la tasca realitzada pel president sortint David Saldoni. Precisament, David Saldoni ha recordat que va agafar les regnes de la presidència fa un any i nou mesos i ha destacat que ja són associats el 99% dels municipis catalans (935 de 947). "És una gran força per poder tirar endavat aquesta feina que tenim encomanada com a lobby que té l’objectiu de fer la vida més fàcil als ajuntaments".Saldoni s’ha mostrat agraït per l’oportunitat d’encapçalar l’entitat municipalista i treballar per al municipalisme català. "El municipalisme és l’espina dorsal de les institucions de Catalunya, els que som més propers i podem copsar les necessitats dels ciutadans. És des d’on es poden redreçar els debats i explicar les coses als ciutadans mirant-los als ulls. I això és el que comporta que les coses puguin anar evolucionant. Aquesta feina de proximitat i lideratge que es fa des del municipalisme, no la podem deixar de fer mai. Però també mirant cap al futur per aconseguir uns municipis de qualitat i ser capaços d’imaginar una nova transformació, empoderant la ciutadania, explicant les coses d’una forma clara. Som una manera de fer".

A la cloenda també ha intervingut la consellera de la Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que ha subratllat el paper destacat de l’ACM en el procés que ha viscut el nostre país aquests darrers anys: "El suport al procés ha obtingut de l’estat una resposta que compromet profundament el normal i democràtic funcionament de les institucions amb més de 700 alcaldes investigats". També ha apuntat els reptes de futur pel món local que "són grans i molt diversos i de gran magnitud com ara el clima, mobilitat, migracions, igualtat, tecnologia, economia, etc. que canviaran les nostres viles i ciutats i tindran impacte en la manera de governar".

A la inauguració l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que "els ajuntaments som ara mateix l’administració més ben valorada pels ciutadans. Això és gracies a la proximitat i el tracte diari amb la ciutadania. Se’ns reconeix la dedicació, l’esforç en la millora del dia a dia, resoldre els seus problemes i trobar la millor manera per afrontar els reptes per al futur. I l’horitzó nacional passa per la independència, l’única manera per garantir els millors serveis possibles i encarar les transformacions que ens venen del segle XXI".

Durant l’Assemblea, celebrada al Palau de Congressos de Girona amb uns 200 alcaldes i alcaldesses, s’ha aprovat per unanimitat l’informe de gestió de l’entitat i s’han aprovat sis propostes de resolució. Una d’elles demanant que els problemes polítics s’han de resoldre per vies polítiques i no judicials i que es deixin sense efecte les causes obertes contra totes les persones que van defensar la democràcia l’1 d’octubre. També una proposta de resolució per impulsar l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Una altra resolució per tramitar una Llei del Territori que potenciï la cohesió, l’equilibri i la sostenibilitat i una altra per garantir finançament als ens locals per atendre les necessitats socials bàsiques de la ciutadania. Finalment, una altra resolució perquè es derogui la LRSAL i que s’articuli un sistema de finançament que garanteixi la suficiència financers dels ens locals; i una última per abordar una futura unificació de les entitats municipalistes de Catalunya.

Composició del nou Comitè Executiu

L’Assemblea també ha aprovat la composició de la nova executiva de l’ACM. La composició d’alcaldes i alcaldesses és la següent:

Agnès Ferré i Cañellas (La Bisbal del Penedès), Anna Erra i Solà (Vic), Àstrid Desset  i Desset  (Anglès), Carme Lostao i Otero (Oliana), Cristina Barbens i Casals (Bassella), Dolors Farré i Cuadras  (Valls), Enric Pla i Aramberri (La Pobla de Lillet), Eudald Roca i Gracia (Secuita), Ferran Estruch i Torrents (Cardona), Gerard Sabarich i Fernández-Coto  (Rialp), Isidre Sierra i Fusté  (Sant Climent de Llobregat), Jaume Pané i Roig  (Preixana), Jordi Badia i Pera (Calaf), Jordi Xena i Ibàñez (Santa Maria de Palautordera), Josep Antoni Ramon i Guasch (Serinyà), Josep Berga i Vayreda  (Olot), Josep Caparrós i Garcia (Sant Carles de la Ràpita), Josep Perpinyà i Palau (Sant Just Desvern), Maria Pilar Cases i Lopetegui (Tremp), Marta Madrenas i Mir (Girona), Mercè Bosch i Romans (Maçanet de Cabrenys), Meritxell Roigé i Pedrola  (Tortosa), Miquel Solà i Navarro (Collbató), Montserrat Badia i Moreno (Castellbell i el Vilar), Pamela Isús i Sauri (Sant Pere de Vilamajor), Pol Pagès i Pont (Sant Quintí de Mediona), Rosa Pou i Baró (Caldes d’Estrac), Sandra Marco i Casals (Soses), Sergi Pedret i Llauradó  (Riudoms), Sònia Valero i Dencas  (Bellmunt d’Urgell), Xavier Boquete i Saiz (Masquefa) i Xavier Paz i Penche (Molins de Rei).
 
Petit apunt biogràfic

Lluís Soler és alcalde de Deltebre des de 2015. Aquest 2019 va guanyar les eleccions al seu municipi, obtenint una majoria absoluta històrica amb 11 regidors. De 36 anys d’edat, és llicenciat en administració i direcció d’empreses per la UPF en l’especialitat d’economia i gestió pública, a banda de disposar de diferents màsters i postgraus relacionats en l’àmbit públic.

A banda d’alcalde de Deltebre, el nou president de l’ACM ha estat també president del Consell Comarcal del Baix Ebre, vicepresident de la Diputació de Tarragona i president del Patronat de Turisme.

 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.