10.2.20 – L’HOSPITALET DE LLOBREGAT Barcelonès

Núria Marín i Pedro Sánchez firmen un acord d’impuls a les energies renovables als municipis per 11,5 milions d’euros

0
241

Marín ha destacat que aquesta primera visita d’un president del Govern a la Diputació representa “un contacte directe amb el món local, amb els municipis, amb la realitat del dia a dia de les nostres ciutats i pobles”.

El president del Govern, Pedro Sánchez, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, signant el conveni sobre energies renovables. Foto: Diputació de Barcelona/Pau Fabregat.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, han firmat aquest divendres un acord per impulsar les energies renovables als municipis de la província.

La firma d’aquest conveni ha tingut lloc en el marc de la visita que Pedro Sánchez ha fet a Can Serra, i s’ha convertit, així, en «la primera visita d’un president del Govern a la Diputació de Barcelona, en el període democràtic», i «la primera vegada que el president del Govern Pedro Sánchez visita una diputació», tal i com ha detallat Núria Marín durant la roda de premsa posterior a la trobada.

Marín ha ressaltat la importància de la reunió amb el president del Govern, ja que representa «un contacte directe amb el món local, amb els municipis, amb la realitat del dia a dia de les nostres ciutats i pobles».

De la reunió, ha posat en valor que «hem parlat dels reptes, del canvi climàtic, de la nova economia, de la nova indústria», sense deixar de banda que «tenim una emergència climàtica, que no és simplement un eslògan, sinó que és una urgència, una realitat», motiu pel qual s’ha signat l’acord dotat amb 11,5 milions d’euros i preveu, fins al 2030, 150 instal·lacions de plaques fotovoltaiques en edificis municipals i 30 més de producció tèrmica a partir de biomassa.

Les instal·lacions previstes en l’acord signat per les dues institucions s’afegeixen a les calderes de biomassa que la Diputació ja està construint a 14 municipis de la demarcació i a les plaques fotovoltaiques d’autoconsum que està previst instal·lar a 37 municipis més.

L’impuls de les energies renovables és una de les principals estratègies de la Diputació en l’actual mandat i s’articula a través de programa “Renovables 2030”. L’objectiu és contribuir a la reducció  dels gasos d’efecte hivernacle d’un 40% els pròxims 10 anys, com marca el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia, i aconseguir que les energies renovables representin el 100% del consum energètic el 2050, com proposa la Unió Europea.

Remodelació dels passejos marítims

Durant la reunió prèvia a la signatura del conveni, la presidenta Núria Marín ha traslladat al president del Govern la necessitat d’abordar el debat sobre la reconstrucció dels fronts marítims de la província, la fragilitat dels quals ha quedat palesa arran del temporal Gloria.

En aquest sentit, ha demanat que «tots plegats puguem fer una reflexió col·lectiva i conjunta per definir de quina forma hem de pensar i reconstruir aquests litorals i aquests passejos marítims que s’han fet malbé com a conseqüència d’aquesta borrasca».

És per aquest motiu que ha posat a disposició la Diputació per a liderar un procés de reflexió al voltant dels criteris de sostenibilitat i resiliència que han de regir la planificació i construcció dels passeigs marítims, com a eixos de l’activitat econòmica de bona part del territori

Indústria 4.0 a tot el territori

D’entre els projectes de futur que la presidenta Marín i el president Sánchez han explorat en aquest visita, destaca la proposta de replicar a tot el territori el model d’incubadora d’alta tecnologia en impressió en 3D, que el Consorci de la Zona Franca i l’Institut Tecnològic Leitat impulsen a Barcelona.

La proposta passa per la creació d’una xarxa de Living Labs arreu del territori, amb l’objectiu de garantir l’arribada de la tecnologia 3D a totes les petites i mitjanes empreses de la província, com a garantia de transformació dels seus sistemes productius cap a la Indústria 4.0.

Durant la seva intervenció, Marín ha recordat que «els ciutadans necessiten, esperen, que generem activitats econòmiques, riquesa, llocs de treball i que ho fem tots junts».

Teleassistència 5G

Núria Marín també ha traslladat la proposta d’impulsar la creació d’una comissió de treball que integri els diferents agents i administracions, amb l’objectiu d’avançar en un model de Servei Local de Teleassistència 5G que serveixi de referència pel conjunt de l’Estat.

Per la presidenta de la Diputació, el futur d’aquest Servei està marcat pels reptes de «com fer créixer altres col·lectius amb necessitats especials i com utilitzem la tecnologia de forma intel·ligent».

L’objectiu és aprofitar les noves tecnologies per tal d’ampliar la prestació d’aquest servei a d’altres col·lectius, com ara les persones amb discapacitat. Cal recordar que la Diputació de Barcelona treballa, des de l’any 2005, en la millora de l’autonomia personal i l’atenció a les situacions de dependència. Un projecte, que tot i ser pioner a l’Estat, ha d’afrontar nous reptes com la implementació de la digitalització de tots els terminals, la transició digital i l’aposta per la universalitat del servei

Actualment, el Servei Local de Teleassistència atén a 90.000 persones dels 310 municipis de la província, amb l’excepció de la ciutat de Barcelona. El pressupost és de 13 milions d’euros anuals, dels quals els municipis n’aporten el 53% i, la Diputació, el 47% restant.

Impulsar la inversió pública

Tenint en consideració que un dels objectius de la Diputació de Barcelona és oferir suport als governs locals de la província, durant la reunió d’aquest divendres també s’han tractat un conjunt de propostes destinades a millorar la inversió que els ajuntaments puguin fer per tal d’oferir més i millors serveis a la ciutadania.

Per aquest motiu, la presidenta de la Diputació ha reclamat «que des de les administracions locals puguem utilitzar el nostre superàvit per fer inversions que puguin ajudar al desenvolupament de cadascun d’aquests municipis».

D’altra banda, també s’ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, que davant de situacions excepcionals sobre béns públics es faciliti l’actuació dels governs locals. Amb la proposta es pretén que els governs locals puguin disposar del superàvit i, entre d’altres, es pugui fer front a les despeses derivades d’aquestes situacions no es tinguin en compte a l’hora de calcular el possible incompliment de l’estabilitat pressupostària i de la regla de despesa.

La inversió pública local ha estat, històricament, un instrument rellevant per tal de modernitzar les ciutats, pobles i territoris. Per això, les propostes traslladades per Núria Marín tenen l’objectiu d’incrementar aquesta inversió pública que, l’any 2018, va se de 6.867 milions d’euros a tot l’Estat, xifra que representa el 0,57% del PIB. Percentatge que mai ha superat el 0,6% durant el període 2012-2018.

Primera visita a la Diputació

Amb la reunió d’aquest divendres a Can Serra entre els dos presidents, és la primera vegada que un president del Govern espanyol visita la Diputació de Barcelona, la primera administració supramunicipal de l’Estat, des de la celebració de les primeres eleccions municipals democràtiques, l’abril de 1979. En aquest temps, la Diputació de Barcelona s’ha convertit en una diputació de referència, en un govern supramunicipal que ha desenvolupat un model consolidat de suport als governs locals.

Per part de la Diputació, a la trobada també han participat el vicepresident primer de la corporació, Jaume Collboni, i la vicepresidenta segona, Carmela Fortuny; mentre que per part del Govern espanyol també hi ha assistit la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.