OLESA DE MONTSERRAT • Baix Llobregat

Olesa se suma a la campanya “Abaixem el volum” de la Setmana Sense Soroll

0
3033

Des d’avui i fins l’1 de maig se celebra arreu de Catalunya la Setmana sense Soroll que promou iniciatives per a contribuir a millorar la qualitat acústica. Olesa hi participa des del 2017

La contaminació acústica és un dels principals problemes de salut ambiental a Europa. És causada pel soroll procedent de diverses fonts i està àmpliament present, no només als entorns urbans més concorreguts, sinó cada cop més en entorns naturals. Els efectes negatius sobre les persones exposades a la contaminació acústica inclouen la disminució de la capacitat d’aprenentatge a l’escola dels infants, el deteriorament de la salut i l’afectació a la fauna terrestre i marítima.

Per prevenir aquesta contaminació acústica, del 25 d’abril a l’1 de maig de 2022 se celebra a Catalunya la Setmana Sense Soroll (SSS) que promou mesures i iniciatives de difusió, sensibilització i l’educació ambiental, amb l’objectiu de donar visibilitat a les eines de gestió i control, així com impulsar la col·laboració entre administracions amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria. Enguany té per lema “Abaixem el volum”, per potenciar mesures, actuacions i accions que permetin millorar la qualitat acústica del nostre entorn.

L’Ajuntament d’Olesa de Montserrat s’hi adhereix a la campanya un any més. El consistori té aprovat el mapa de capacitat acústica i és conscient de la necessitat de promoure la prevenció de la contaminació acústica i, de forma indirecta, promoure la salut de les persones. 

Per aquest motiu, els darrers anys, s’han desenvolupat diferents propostes al voltant de la reducció del soroll, com ara l’elaboració d’un mapa de sons mitjançant la col·laboració, rutes urbanes per posar en evidència el soroll  que podem arribar a generar, activitats en diferents places i carrers per calcular decibels amb un sonòmetre, etc. A més, Olesa compta amb una Ordenança reguladora del soroll i les vibracions i un mapa de capacitat acústica, vigent des del 2014. Dins del seu marc jurídic, regula les mesures i instruments municipals necessaris per prevenir i corregir la contaminació acústica.

La Setmana Sense Soroll a Olesa

Olesa participa en aquesta campanya conjunta amb una activitat que es fa dijous, una caminada urbana participativa per parlar sobre la Setmana del Soroll que porta per títol “Què és el soroll?, què és el silenci?, on amb l’ajuda del sonòmetre, es vol conscienciar i sensibilitzar sobre la percepció del soroll i la normativa municipal actual.

La sortida té una durada de dues hores de durada i començarà a les 18 h a la plaça Fèlix Figueres i Aragay. L’activitat és gratuïta  i per participar cal inscripció prèvia al telèfon 93 778 00 50 (ext. 3810) o al correu rutes@olesademontserrat.cat.

Des del departament de Medi Ambient també es vol incentivar  la participació de la gent a aquesta campanya a través de la publicació de fotografies a les xarxes socials. La idea és que la ciutadania publiqui fotografies de racons d’Olesa que els transmetin tranquil·litat, silenci, calma… utilitzant un hashtag #SilenciOlesa.

Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll (INAD)

Dijous 27, és el Dia Internacional de Conscienciació sobre el Soroll (INAD), que aquest any té el lema “Protegeix la teva oïda, protegeix la teva salut”. La celebració d’aquest dia pretén conscienciar sobre la necessitat de preservar l’ambient acústic, la bona salut auditiva i sobre les molèsties i efectes perjudicials que el soroll genera i té per a la salut. Aquesta és una iniciativa del Center for Hearing and Communication (CHC), que, l’any 1996, va establir aquest esdeveniment anual per encoratjar la població a reduir el soroll i la contaminació acústica.

Per què ens importa tant el soroll no desitjat? A curt termini, el soroll provoca estrès i a llarg termini, pèrdua auditiva. Un nombre creixent d’investigacions vincula la pèrdua auditiva amb l’aïllament social, la depressió, un augment del risc de caigudes i fins i tot l’aparició de la malaltia d’Alzheimer i altres demències.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.