Pacte Verd: el PE dona suport a les noves regles sobre xarxes energètiques transeuropees

0
3428

El Parlament Europeu va aprovar dimarts noves normes per a seleccionar quins projectes energètics poden rebre finançament europeu i alinear la legislació amb el Pacte Verd Europeu.

  • Infraestructures energètiques per a contribuir a assolir la neutralitat climàtica
  • Ajuts a l’hidrogen i a la captura i emmagatzematge de carboni
  • Els projectes hauran d’augmentar la seguretat del subministrament

El text, acordat amb el Consell al desembre de 2021, estableix els criteris i la metodologia per a elegir els projectes energètics d’interès comú (PCI) ―com ara línies d’alta tensió, gasoductes, instal·lacions d’emmagatzematge d’energia i xarxes intel·ligents― que puguin beneficiar-se de procediments administratius accelerats i rebre fons de la UE.

Impuls a l’hidrogen i eliminació gradual del gas natural

Durant les negociacions, els eurodiputats van donar suport a la inclusió del finançament de projectes relacionats amb el desenvolupament d’infraestructures d’hidrogen i la captura i emmagatzematge de carboni. Els projectes elegibles també hauran d’impulsar la integració del mercat interior i reforçar la seguretat del subministrament energètic.

Els projectes seleccionats hauran d’ajudar els països de la UE a abandonar combustibles fòssils com el carbó, el lignit, la torba i la lutita bituminosa. Els eurodiputats van aconseguir mantenir per un període transitori (fins al 31 de desembre de 2027) el finançament de projectes que reutilitzin les infraestructures de gas natural existents per al transport o emmagatzematge d’hidrogen.

Fi de l’aïllament energètic de Xipre i Malta  

Els nous projectes basats en el gas natural ja no podran rebre finançament de la UE. Això no obstant, una excepció temporal permetrà que Xipre i Malta tinguin cada un un projecte de gas preparat per a l’hidrogen. Aquests projectes seran finançats amb vista a connectar-los amb la xarxa energètica europea i funcionaran sota estrictes condicions.

Declaració del ponent

«La tràgica realitat de la guerra a Europa i el reduït nivell de seguretat energètica de la UE demostra que, durant anys, Europa ha comès greus errors en avaluar les seves necessitats, també pel que fa a la infraestructura energètica transeuropea», va dir Zdzisław Krasnodębski (ECR, Polònia).

«Amb la nova legislació no només millorem el procés de planificació d’infraestructures, sinó que també impulsem nous tipus de projectes d’interès comú, en línia amb els objectius climàtics. La norma incentivarà la inversió en xarxes d’hidrogen i CO2, així com el desenvolupament de xarxes marines», va afegir.

Propers passos

El text es va aprovar al Parlament amb 410 vots a favor, 146 en contra i 72 abstencions. Ara haurà de ser adoptat formalment pel Consell abans de publicar-se al Diari Oficial i entrar en vigor.

Antecedents

En la resolució del 10 de juliol de 2020, el Parlament va demanar una revisió del reglament de les xarxes transeuropees d’energia (RTE-E), que estableix les directrius de la UE per a les infraestructures energètiques transfrontereres i esbossa el procés de selecció dels anomenats projectes d’interès comú (PIC). Al desembre de 2020, la Comissió va adoptar una proposta de revisió del reglament RTE-E.

Els PIC són projectes d’infraestructura que es consideren essencials per a assolir els objectius de la UE en l’àmbit de la competitivitat, la seguretat del subministrament i el foment de les energies renovables.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.