SANT VICENÇ DELS HORTS • Baix Llobregat

Sant Vicenç dels Horts impulsa el Laboratori d’Art i d’Identitat, una proposta comunitària per a la inclusió sociolaboral

0
826

Persones que participen als plans d’ocupació municipals crearan una obra d’art a partir de la reflexió sobre la pròpia identitat i la relació amb l’entorn

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts impulsa una nova activitat comunitària que utilitza l’art i la creativitat com a eines per a la inclusió sociolaboral. En el marc del Pla d’Acció Comunitària vinculat a Treball als Barris, el Consistori i la resta d’agents de la comunitat treballaran per millorar el creixement, l’autoconeixement i l’apoderament col·lectiu i individual. 

De maig a octubre, s’està treballant la part individual. Un grup amb diversitat de procedències, gènere, edats i caràcters participarà a un total 10 sessions al Centre Socioeducatiu del Rocio, en què reflexionaran sobre qüestions com ara el dret a la presència, la inclusió i l’exclusió, el propi cos, el llenguatge o també la relació amb l’entorn i l’espai. Tot plegat, per acabar construint una obra d’art, ja sigui una performance, una exposició, un documental participatiu o qualsevol altre format artístic que el grup decideixi. 

El Laboratori d’Art i d’Identitat permet crear un espai de confiança i divers, entenent l’art com una dimensió bàsica de la persona i de la vida en comunitat. L’objectiu és aconseguir que les participants reflexionin, debatin i expressin les seves inquietuds a través de diferents propostes i dinàmiques artístiques. Així doncs, les sessions estan dissenyades en un recorregut teóric-pràctic amb quatre parts: 

  • Reflexió al voltant de la idea d’identitat. 
  • Expressió d’emocions. 
  • Coneixement de referents i propostes artístiques contemporànies que treballen per a la inclusió social i l’accés a la cultura com ara la performance, les instal·lacions artístiques o els documentals socials. 
  • Decisió i elaboració de l’obra d’art. 

La regidora de Participació Ciutadana i Convivència,  Paqui Capellades , destaca el caràcter innovador del Laboratori d’Art i Identitat: “ Ens hem de reinventar, buscar feina és molt més complicat que abans, requereix moltes capacitats diferents i adaptar-te ràpid a un context que està en constant canvi. La creació i l’enfortiment de les xarxes de suport són fonamentals per a la inclusió de qualsevol persona al seu entorn més immediat ”. La regidora també ha afegit la importància de treballar l’interior de les persones: “ Comptar amb aquestes xarxes té molt a veure amb “l’exterior” però també amb els recursos propis de cada persona per identificar-les i poder-les aprofitar. Propostes com el Laboratori d’Art i d’Identitat ajuden en aquesta part més individual, ja que ser creatiu o creativa en la cerca d’oportunitats pot ser una gran eina per tenir èxit .” 

El Laboratori vincula uns projectes subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (Treball als Barris i Treball i Formació, SOC-Dona) i un Pla d’Ocupació Local. Aquests projectes tenen com a element comú la connexió amb el projecte CIVITAS de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.