D'esq. a dreta: Pere Pons, Jordi Joly i Magí Panyella, en un moment de la sessió.

BARCELONA • Barcelonès

“Un ajuntament hauria de funcionar amb independència dels polítics”

0
544

L’alcalde de Subirats alerta sobre l’envelliment i la manca d’eines a l’Administració

Pere Pons, alcalde de Subirats, ha dit aquest matí que un dels “grans problemes” de l’Administració pública municipal és que tots els ajuntaments tenen les mateixes competències, “amb independència de si disposen o no dels recursos necessaris per assumir-les”. Sovint, són els propis polítics els qui acaben dedicant-se a “preparar pressupostos, gestionar POUMS i plans d’emergència”, en una situació poc o gens sostenible.

En la mateixa línia, Pons ha assenyalat que “un ajuntament hauria de poder funcionar amb independència dels polítics”, però que hi ha grans dificultats en aconseguir-ho, ja sigui perquè l’Administració pública “s’està envellint”, o perquè no disposa de les eines adequades, o, fins i tot, perquè el sistema no és capaç d’atreure nou talent a les administracions locals.

En aquest darrer sentit, l’alcalde ha explicat que “en ocasions” s’obren concursos per a places municipals que queden desertes perquè els professionals prefereixen presentar-se als processos de grans capitals, abans que als dels pobles. Això fa que els alcaldes hagin d’encarregar-se de tot: “necessiten l’ajut de tècnics”. Com a suggeriment ha recomanat repensar el sistema de treball dels funcionaris locals, a fi que tinguin més flexibilitat a l’hora de passar d’un ajuntament a un altre i que cada experiència els “sumi punts”.

En un altre ordre de coses, Ponts ha explicat que, des de fa alguns anys la relació dels municipis amb la Generalitat no és gaire fluïda, ja sigui per la inestabilitat, la manca de finançament o la “debilitat” dels diversos Governs. En tot cas, “a la Generalitat actual li manca una mica més de comprensió del món local”, ha dit.

El també President delegat de l’Àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, ha sigut el primer convidat de l’edició 2023 del cicle “Alcaldes i Universitat”, organitzat per la plataforma alcaldes.eu i la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Pompeu Fabra. Els alumnes presents, adscrits a l’assignatura de Gestió Pública han pogut plantejar nombroses preguntes sobre el funcionament de l’Administració des del punt de vista polític i també tècnic.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.