2.12.19 – BARCELONA • Barcelonès

Un centenar d’electes es troben a la Vall de Núria per abordar les eines de participació ciutadana, transparència i comunicació en el marc de la 5a Escola de Governs Locals de l’ACM

0
189

Lluís Soler: "La missió dels electes és governar al costat de la ciutadania. I per fer-ho, hem de saber escoltar, entendre i comunicar, però també facilitar les eines a la ciutadania per tal que pugui expressar la seva opinió"


Imatge de la jornada. Foto: ACM.

L’Associació Catalana de Municipis ha tancat aquest dissabte al migdia la 5a edició de l’Escola de Governs Locals, adreçada a alcaldes, càrrecs electes i treballadors de l’administració local. Aquesta edició s’ha realitzat a la Vall de Núria, i hi han participat un centenar de persones, majoritàriament de municipis petits i mitjans, d’arreu del país. Un 36% dels participants eren alcaldes o alcaldesses i 3 quartes parts persones amb responsabilitat de govern.

La 5a edició de l’Escola de Governs Locals ha estat centrada en els següents eixos: la participació ciutadana, la transparència i la comunicació i la difusió, i s’ha realitzat el divendres a la tarda i aquest dissabte al matí amb diferents tallers i ponències per descobrir eines i estratègies per fer partícip a la ciutadania.

A la cloenda el president de l’ACM, Lluís Soler, ha remarcat la missió dels electes locals: "Governar al costat de la ciutadania". I per aconseguir-ho, "hem de saber escoltar, entendre i comunicar, però també facilitar les eines a la ciutadania per tal que pugui expressar la seva opinió".

En referència a la formació, Soler ha volgut remarcar la seva doble vessant: "d’una banda, l’aprenentatge d’eines, recursos, anàlisi i coneixement per al nostre dia a dia, per a la gestió, per a la eficàcia, per a la transparència, per dur a terme les prioritats que ens hem marcat, i per servir millor, en definitiva, a la ciutadania… Però per l’altra, la formació serveix per posar en valor la tasca del món local, per destacar el compromís, la feina ingent i l’orgull que sentim de ser alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, i treballadors públics al servei de la gent".

També hi ha participat el Secretari d’Administracions Locals i relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, que ha destacat que "fer política és compartir, i com a institucions ho hem de fer més encara" i ha afegit que "hem de col·laborar pel bé del ciutadà, alineant objectius i fent polítiques transversals".

La secretària general de l’ACM, Joana Ortega, en la inauguració de l’Escola, ha destacat que "des de fa temps els ciutadans volen ser actors i participar de la construcció de les polítiques públiques" i un dels reptes del món local "és crear les condicions de participació i implicació i l’Escola és un marc incomparable per fer-ho".

L’Escola ha comptat amb la participació del director de la Swiss Democracy Foundation, Bruno Kaufmann, que ha abordat les iniciatives innovadores a nivell internacional per fomentar la participació dels ciutadans. També hi ha intervingut el director general de la participació ciutadana de la Generalitat de Catalunya, Ismael Peña, l’analista social, Liliana Arroyo, sobre com compartir el mandat amb la ciutadania o el periodista i director del Màster en Comunicació Política i Institucional de la UPF, Toni Aira.

També s’han fet tallers per descobrir noves eines i estratègies en aquest sentit, impartides pels consultors d’Estratègia Local, Joan Queraltó i Jordi Oliveres, i s’han compartit un centenar d’experiències de participació als ens locals catalans de la mà de la consultora Neòpolis.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.