Zenks! i per què us interessa que la vostra sigui una comunitat positiva

0
134

El projecte de comunitats positives de Zenks! aporta uns beneficis molt interessants per a les viles i municipis que s’hi vulguin adherir. La creació de la riquesa social, la transversalitat, la proposta de metodologies concretes i la quantificació del valor social generat són alguns dels avantatges d’aquesta innovadora manera de concebre el treball i el sistema de relació de les persones.


Serveis de consultoria i construcció de comunitats positives

En l’anterior article caracteritzàvem en Jaume Agustí i en Miguel de la Reina, fundadors i cares visibles del projecte Zenks! que ha arrencat amb èxit a Sant Cugat del Vallès i a Pozuelo de Alarcón. Potser convé afegir al relat que Zenks! també és una empresa de consultoria que ofereix serveis innovadors en el disseny (“claus en mà”) de programes de RSC (responsabilitat social corporativa) per a ser aplicats en empreses, institucions i persones particulars.
Gràcies als seus coneixements avançats i a la inversió de  tres anys en treball de recerca i definició, des de Zenks! ofereixen eines i guiatge a fi que les organitzacions (privades i públiques) i les persones que hi treballen puguin portar a terme activitats enriquidores que aportin valor a la societat en àmbits tan necessaris com l’educació, la producció cultural, el medi ambient, la filantropia, innovació o el voluntariat.
Zenks! ofereix eines molt afinades que ajuden a quantificar el valor acumulat de totes aquestes accions. Quan tota aquesta experiència es posa a disposició de les persones individuals, “la qualitat de vida i la satisfacció amb què la viuen augmenta progressivament”, ens explica Jaume Agustí. Però, si en comptes d’aplicar les metodologies en les persones, passem a fer-ho en les ciutats i les viles, el projecte esdevé majúscul. I el seu nom, aleshores, és el de “Comunitats positives”, que té en els ajuntaments i els municipis a uns aliats idonis.

Beneficis del projecte Zenks! per als ajuntaments
Ser part del projecte Zenks! ajuda a convertir qualsevol municipi en una vila o ciutat positiva. Per nombrosos motius. El primer és el de fomentar l’ús i el coneixement de la responsabilitat social entre la ciutadania, les empreses i les institucions. El segon és el de posar a disposició de les institucions municipals un mapa dels talents existents en la comunitat. Es tracta d’una eina de valor estratègic gairebé incalculable.
Les comunitats Zenks! també constitueixen un “banc de riquesa social”, és a dir, una acumulació quantificada de riquesa no monetària, que, a l’igual que els bancs financers “fa treballar” tota la bondat i filantropia que les persones són capaces de portar a terme. En aquest “banc” s’hi compten des de la capacitat dels ciutadans per a mobilitzar-se voluntàriament en un moment donat, com una llista dels talents i valors de totes les persones que hi participen. En ell, les capacitats i les necessitats dels ciutadans s’hi troben i conviuen. “Gràcies a la metodologia que hi ha darrere de les comunitats positives, quan hi ha una persona que busca i una altra disposada a oferir, el contacte és fàcil i ràpid, i tothom se sent reconegut”, explica Agustí.
Un gran valor de totes aquestes metodologies és la capacitat de mesura. Tots els participants, des de les persones particulars fins a les institucions i entitats, disposen de índexs de benestar, riquesa i progrés del que van aconseguint aportar. “Molts ajuntaments estaran interessats en poder quantificar de forma inequívoca tots aquests valors que es posen en joc durant l’any, i que també influeixen en la qualitat de vida dels ciutadans”, diu Agustí.
Els propis ajuntaments poden beneficiar-se de les metodologies si, qui les posen en pràctica, són els seus equips de gestió, tècnics, funcionaris, electes… Tots ells poden visualitzar més fàcilment la implantació de polítiques centrades en els valors i en les persones com a motors de canvi de la societat.
El destacat següent enumera diversos arguments pels quals els ajuntaments i els municipis de tot arreu poden tenir interès en contactar amb Zenks! i demanar més informació sobre els seus projectes i plans. 

Raons per les quals un municipi té interès en formar part del club Zenks!

  • Contribuir a convertir el municipi en una ciutat/vila positiva

  • Fomentar la responsabilitat social entre la ciutadania, les empreses i les institucions existents

  • Visualitzar i poder conèixer i interactuar amb els diversos components del mapa de talent i de coneixement de la vila.

  • Disposar d’un “Banc de Riquesa” de la vila (talents, capacitats, compromisos, interessos, necessitats, de ciutadans i d’entitats)

  • Disposar d’un col·lectiu de ciutadans i ciutadanes positives, constructives i amb ganes d’implicar-se per a vehicular la participació ciutadana directa en els projectes de ciutat/vila

  • Ampliar les possibilitats d’aconseguir voluntaris per a donar suport als projectes institucionals

  • Disposar d’una mesura més ampla de la riquesa que suposen els projectes que es duen a terme a la ciutat/vila

  • Crear diversos índexs de riquesa i benestar de la ciutat/vila

  • Poder impulsar fàcilment projectes d’innovació creuada de la ‘quàdruple hèlix’ (ciutadania, institucions educatives, empreses i administració)

  • Visualitzar els valors i els talents dels empleats Zenks! de l’Ajuntament. (Plans Zenks-personals) 

  • Visualitzar els valors i talents dels col·laboradors Zenks! de l’Ajuntament. (Plans Zenks-personals)

  • Visualitzar els valors i talents dels proveïdors Zenks! de l’Ajuntament. (Plans Zenks-personals)

  • Disposar d’una eina per a passar de la gestió de personal a la política de personal, potenciant els valors considerats positius per l’Ajuntament mitjançant equips “Zenks!” de treballadors que desenvolupin projectes sota el paraigües del club Zenks.  

  • Poder disposar d’un espai Zenks a l’Ajuntament per visualitzar la implantació de la nova política centrada en els valors com a motor de canvi.

  • Millorar la imatge de l’Ajuntament a nivell intern i extern.

Una declaració d’intencions
A les oficines de Zenks! al Camí de Can Ametller de Sant Cugat estan presidides per un mural que conté un manifest que explica l’essència del projecte i el model de ciutats i de persones que busca activar:
“El primer pas per a millorar el món és creure que és possible. El segon, preguntar-se què pots fer tu per a aconseguir-ho. Si tu canvies, tot canvia, així que sigues valent. Atreveix-te a canviar. Comença per deixar de queixar-te. Actua. Recupera els valors que els teus pares et van ensenyar de petit/a. Torna-li a la confiança i a la generositat i a la humilitat el lloc que es mereixen. Fes-ne bandera. Practica’ls cada segon de la teva vida i fes-ho envoltat de bones persones. Lluita amb el cor per tot allò que estimes i recorda que la felicitat no és un sentiment, és una decisió. Dedica’t amb tota l’ànima a fer allò que t’apassiona i que saps fer bé. Tots tenim habilitats i talents. Troba els teus i comparteix-los amb els demés. Ajuda i deixa’t ajudar. Esborra la paraula “competir” del teu diccionari i substitueix-la per “col·laborar”. Somriu. Somriu molt. Agraeix tot allò de bo que la vida et regala. No vulguis tenir gaires més coses de les que puguis gaudir. Això sí, tingues un projecte de vida. Tenir projectes que vagin més enllà de tu mateix/a et farà arribar més enllà dels teus propis somnis. Obre els ulls. Mira el futur amb optimisme i de forma positiva. Si ets capaç de viure així, estàs preparat/da per a construir la societat del futur i viure en un món més Zenks!”
Algú s’imagina una ciutat de deu mil habitants amb cent persones pensant d’aquesta manera? Ho podrien canviar tot de dalt a baix. A Zenks! no només ho han imaginat, sinó que per sobre de tot, hi creuen. Si visiteu el web www.zenksclub.com trobareu informació addicional. I si contacteu amb l’Albert Agustí i el seu equip amb tota seguretat que podreu conèixer avantatges, idees i projectes específicament adaptables a les necessitats del vostre municipi en concret.
 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.