12.06.12 – BARCELONA • Barcelonès

Barcelona lidera un projecte europeu per mesurar l’impacte del disseny en el creixement econòmic

0
238

Barcelona Centre de Disseny (BCD) està liderant amb la col·laboració de cinc socis europeus més el projecte ‘Design- Measuring Design Value’, un iniciativa cofinançada per la CE que té com a objectiu establir els paràmetres per avaluar el disseny com a factor econòmic de producció i el seu impacte en el PIB. El projecte compta amb un pressupost d’1 milió d’euros i ha d’establir les bases per redactar el ‘Manual Barcelona’, la guia macroeconòmica de referència de l’OCDE i l’Eurostat per avaluar l’impacte del disseny en el creixement econòmic dels territoris de la UE. El projecte podria estar enllestit el 2014 o 2015 i suposaria un pas més en la posició de Barcelona com a referent mundial del disseny.
 
La iniciativa la va engegar fa dos any el mateix BCD, qui va traslladar directament a l’OCDE la necessitat de renovar els actuals manuals estadístics que mesuren les activitats de recerca, desenvolupament i innovació R+D+i tecnològics dels territoris i països de la unió, i que són originaris dels anys 60. 
 
Malgrat que en la darrera actualització, el 2005, els manuals que usa l’OCDE i l’Eurostat per fer els rànquings econòmics han incorporat també l’impacte de la recerca, el desenvolupament i la innovació en la seva vessant "no tecnològica" com el disseny, aquesta incorporació es manté encara en mesures intangibles. 
 
Precisament és en aquest punt en què les reivindicacions sorgides ddl BCD esdevenen clau. I és que és des de Barcelona des d’on es proposa buscar nous paràmetres que permetin avaluar l’impacte econòmic concret del disseny (en creació de PIB) tant en la innovació del producte o el servei, com en el màrqueting, el procés productiu o l’organitzatiu, explica la directora general de BCD, Isabel Roig. 
 
"Nosaltres sempre hem defensat que el disseny és un factor econòmic de producció clau", afegeix. "És l’encaix entre les utilitats funcionals, les socials i les emocionals" que donen valor afegit a un producte o servei de cara al consumidor, i això és "el que demostrarem", afegeix.
 
El Manual Barcelona
 
Així, finalment l’OCDE va acceptar la proposta rebuda des de Barcelona i ha atorgat el 75% del finançament per tirar endavant el projecte ‘Design- Measuring Design Value’ d’on en sorgirà el nou manual de referència dels organismes estadístics europeus. Un manual que està redactant el BCD juntament amb cinc socis europeus més, Copenhagen Business School (Dinamarca), Designaustria (Àustria), University of Cambridge i Design Management Group (Regne Unit), Hungarian Intellectual Properity Office (Hongria) i la SVID Swedish Industrial Design Foundation (Suècia). 
 
La idea és però anar més enllà i aconseguir que des de la UE s’accepti posar en nom de ‘Manual Barcelona’ al nou text. Un fet que permetria rellançar encara més la marca de Barcelona arreu del món vinculada al disseny i la innovació, de la qual ja n’és referent, destaca el president del BCD, Pau Herrera. Qui ha afegit també que consolidar Barcelona com a capital del disseny suposa alhora una major capacitat per atraure empreses cap aquí i per tant, generar riquesa.
 
Per tot plegat, el projecte compta també amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona que, entre d’altres estratègies econòmiques, es planteja la protecció i el rellançament de la marca de la ciutat com a referent d’innovació, disseny i emprenedoria arreu del món. Un objectiu que cassa a la perfecció, ha destacat la segona tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, amb aquest projecte del BCD.
 
En aquest sentit, Recasens ha destacat el consolidat "muscle" empresarial que té Barcelona i Catalunya en innovació i desenvolupament del disseny. I ha donat les dades que ho demostren: Catalunya compta amb 13.200 empreses d’un ampli ventall de sectors que tenen el disseny com a part essencial del seu ADN, representen el 26,6% del total de l’Estat. 
 
Un percentatge similar si es miren les dades de facturació. En total aquestes 13.200 empreses generen un volum de negoci de 1.307 milions d’euros, prop del 28% del total de l’Estat. I ha afegit que el 45% de les empreses de disseny estan exportant els seus productes o serveis als mercats internacionals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.