LLEIDA • Segrià

Campanya contra l’abandonament de bosses de brossa i residus als carrers de Lleida

0
3167

L’Ajuntament de Lleida farà un seguiment de les bosses de residus abandonades a la via pública en tots els barris de la ciutat per localitzar els infractors i, si s’escau, iniciar procediments sancionadors

La iniciativa, que ja es fa des del passat mes de juliol en els barris de Pardinyes-Balàfia on hi ha la recollida de residus porta a porta, s’estendrà ara a tots els barris de Lleida

L’Ajuntament de Lleida vol acabar amb les bosses de residus abandonades a la via pública, una pràctica que embruta els carrers, proporciona una mala imatge de la ciutat, dificulta el reciclatge i fa augmentar el cost de la recollida de residus. Per aquest motiu, a partir d’ara realitzarà un seguiment de les bosses de brossa abandonades a la via pública en tots els barris de Lleida amb l’objectiu de localitzar els infractors i, si s’escau, iniciar els corresponents procediments sancionadors.

El seguiment de bosses de brossa i residus abandonats a la via pública ja s’està portant a terme des del passat mes de juliol en els barris de Pardinyes i Balàfia on hi ha la recollida porta a porta. Des del passat mes de juliol s’ha treballat intensament en els barris on hi ha recollida selectiva de residus porta a porta per identificar les persones que abandonen bosses de residus al carrer o que llencen els residus barrejats al contenidor d’orgànica.

Els resultats de la recollida selectiva dels primers mesos a la zona del porta a porta del barri de Pardinyes-Balàfia s’han situat en un 70%, però la Paeria ha detectat que s’ha perpetuat l’abandonament de bosses a l’entorn dels contenidors d’orgànica i vidre i s’ha observat una sensible davallada en la qualitat de l’orgànica, ja que hi ha veïns i veïnes que hi llencen bosses amb residus barrejats, un fet que fa incrementar el volum d’impropis o residus que no pertoquen i empobreixen la qualitat de l’adob que es produeix en compostar-los.

Per aquest motiu, la Paeria va decidir el passat mes de juliol revisar el contingut de les bosses abandonades i mal aportades i perseguir i sancionar els infractors que no compleixen adequadament amb la recollida selectiva de residus porta a porta, ja que les seves accions ocasionen un problema greu de salubritat i de falta de respecta a la resta de veïns i veïnes, a més a més de suposar un increment del cost de la recollida selectiva i un perjudici mediambiental que no permet reciclar els materials.

En aquest sentit, cal destacar que la Paeria ha enviat des del passat mes de juliol un total de 123 notificacions i avisos a persones que han abandonat bosses de residus al carrer o que han llençat la brossa amb residus barrejats o impropis. A més, s’han iniciat 9 procediments sancionadors. Cal recordar que les sancions per abandonar bosses de brossa i residus al carrer oscil·len entre 120 i 3.000 €.

Com es realitza el seguiment dels presumptes infractors?

Pel que fa a les bosses abandonades al carrer, la Paeria emetrà un primer avís amb una carta enviada al domicili de la persona infractora, si l’acció incívica es repeteix, s’iniciarà el corresponent expedient sancionador.

Amb les bosses d’impropis mal aportades dins els contenidors d’orgànica s’iniciaran els tràmits per l’obertura de l’expedient sancionador per presumpta infracció.

És obligatori participar en la recollida de residus porta a porta?

La participació en la recollida de residus porta a porta és obligatòria per als veïns i veïnes d’algunes zones dels barris de Pardinyes i Balàfia i, en cap cas, es poden abandonar els residus a la via pública. El fet de fer-ho pot constituir una infracció que està contemplada en l’ordenança reguladora de la neteja viària i la gestió dels residus a Lleida.

L’Ajuntament de Lleida ha considerat que la mala pràctica d’abandonar les bosses abandonades a la via pública és una acció que, malauradament, també succeeix a la resta de la ciutat i, per aquest motiu, farà extensiva la campanya de seguiment de bosses abandonades a la via pública a tots els barris.

Cal tenir en compte que, per cada tona d’orgànica ben separada, es produeix un ingrés en concepte de recollida que permet compensar-ne part del cost. Aquest import depèn del percentatge d’impropis, de manera que, com més ben separada està l’orgànica que es recull, major és l’ingrés, un fet que permet contenir l’increment de la taxa de residus. A partir d’un 13% d’impropis, aquest import ja no es percep.

La Paeria considera que el fet que hi hagi veïns i veïnes que no participen correctament en el sistema i utilitzen els contenidors d’orgànica per dipositar els residus barrejats no ha de repercutir en la resta de veïns i veïnes, sinó en aquells que no ho estan fent correctament.

Informació addicional:

App del porta a porta PAP LLEIDA:

Es recorda que l’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania una app del porta a porta amb:

– Informació del model de recollida

– El calendari del porta a porta dia a dia

– Informació de les deixalleries

– Comunicacions de l’Ajuntament de Lleida i del servei

– Dades de contacte per a qualsevol dubte o consulta

– Mòdul de consulta de les dades de participació en el porta a porta

– Sistema d’activació del xip de les bosses de resta

Es poden trobar els vincles de descàrrega a: http://www.portaaportalleida.com/app-porta-a-porta

L’app requereix un codi de registre, que es dona als usuaris de la recollida porta a porta en el moment de lliurar el material. Si algú no disposa del material, cal que es dirigeixi a l’oficina del porta a porta i el sol·liciti.

Oficina d’atenció del porta a porta:

Lleida compta amb una Oficina d’Atenció del Porta a Porta, ubicada a la plaça Rosa Sensat, 1 (edifici de l’Institut Municipal d’Ocupació) a Pardinyes. L’horari d’atenció és de dilluns a divendres de 17 a 20 h.

També es pot contactar amb l’oficina a través de l’adreça electrònica info@portaaportalleida.com i el telèfon 671 336865.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.