13.02.12 – BARCELONA • Barcelonès

CCOO i UGT ocuparan els salons de plens dels Ajuntaments aquest dijous contra la reforma laboral

0
159

Barcelona (ACN).- El govern del PP ha publicat sense diàleg una reforma laboral que és ”regressiva i agressiva” amb els treballadors, segons els secretaris generals de CCOO i UGT, Joan Carles Gallego i Josep Maria Àlvarez. El dos líders sindicals creuen que ara toca als sindicats respondre davant d’aquesta reforma obrint una ”període de mobilitzacions creixent i sostingut” fins la retirada d’aquesta nova legislació, que facilitarà l’augment dels acomiadaments i la reducció dels salaris de forma unilateral per part dels empresaris. Dins d’aquest pla de mobilitzacions, aquest dijous, els representants dels treballadors ocuparan els salons de plens dels Ajuntaments perquè els alcaldes es sumin a les mobilitzacions.

El ”període de mobilitzacions creixent i sostingut” té com objectiu la modificació o la retirada en tràmit parlamentari de la reforma laboral. En relació amb si aquest calendari pot acabar amb una altra vaga general com la del 29 de setembre del 2010, els dos líders sindicals han coincidit a subratllar que l’objectiu de les mobilitzacions és la retirada de la reforma laboral però sense ”descartar” cap tipus de resposta. Tot i això, els dos dirigents sindicals mai han pronunciat explícitament la ”vaga general” sinó que han dit que en aquest calendari de mobilitzacions no s’ha de ”descartar res”.

Josep Maria Àlvarez ha explicat que ara, amb aquest calendari de mobilitzacions, s’obre una etapa on els dos sindicats es ”volen carregar de raons” estenen entre la ciutadania en general i les classes mitjanes en particular la necessitat de donar una resposta contra aquesta pretensió del govern del PP.

Les primeres mobilitzacions definides durant aquest cap de setmana, un cop el govern del PP va publicar en el BOE del dissabte la reforma laboral, es faran el pròxim dijous, divendres i diumenge.

Per al dijous, els delegats sindicals a les empreses i comitès d’empresa faran reunions internes a les empreses a primera hora del mati per explicar el contingut de la reforma que pretén el govern del PP i anunciaran la convocatòria de la manifestació del diumenge 19 de febrer.

Un cop finalitzades aquestes reunions, entre els 10 i les 12 del migdia, els delegats i representants dels treballadors aniran als seus respectius Ajuntaments per ocupar durant dues hores el saló de plens de les corporacions.

Ocupació sense ”violència” dels Ajuntaments

Josep Maria Àlvarez ha dit que aquesta ocupació es farà sense violència i d’acord amb els equips municipals que són els que hauran de permetre o no l’entrada dels representants dels treballadors en el saló de plens. En cas de què l’equip municipal de torn no permeti l’entrada en el saló de plens, els representats dels treballadors es reuniran a la plaça per explicar la reforma, ha dit Àlvarez.

El líder de CCOO ha dit que aquesta mobilització només s’ha convocat, de moment, a Catalunya i que persegueix que els principals Ajuntaments de Catalunya aprovin resolucions municipals contra el contingut de la reforma laboral. Àlvarez ha destacat la importància que té que el representant democràtic més pròxim a la ciutadania prengui posició sobre el contingut de la reforma.

Divendres piquets informatius al transport públic i al SOC

Pel que fa a la mobilització del divendres, els sindicats preparen diferents piquets de delegats sindicals que es concentraran davant diferents estacions de transports públics de Catalunya i d’oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya on distribuiran fullets on s’explicaran els motius de la convocatòria de la manifestació del pròxim diumenge 19 de febrer.

Àlvarez ha destacat al importància que té que en aquestes manifestacions participin el major nombre de persones, tant de les classes mitjanes com dels treballadors en atur, que en cas de trobar feina, la trobaran amb condicions més precàries i amb salaris més baixos.

Crida als ”botiguers”

El líder de la UGT també ha fet una crida als ”botiguers” perquè fins ara per vendre un electrodomèstic disposen de la garantia del contracte laboral i del salari del treballador. Que faran a partir d’ara els comerços? s’ha preguntat el líder de la UGT. Àlvarez ha previst una caiguda de consum que encara empitjorarà més la recuperació.

Joan Carles Gallego ha dit que la mobilització del diumenge es farà tant a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. La de Barcelona sortirà de la confluència de Passeig de Gràcia amb Diagonal i acabarà a la cruïlla del mateix Passeig de Gràcia amb la Gran Via.

Possible inconstitucionalitat de la reforma

El líder de CCOO ha posat en dubte la constitucionalitat de la reforma que contràriament al que diuen les lleis europees, la Constitució espanyola i l’Estatut s’ha publicat en el BOE sense negociació amb els agents socials i els representants del treballadors. Gallego ha reconegut que en aquest moments els serveis jurídics dels dos sindicats estan estudiant la possibilitat de presentar un recurs d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional.

Josep Maria Àlvarez ha dit que aquesta era la reforma que volien els empresaris més ”rancis” d’aquest país, la reforma que volien els mercats internacionals i ”la senyora Merkel”. El líder de la UGT ha afirmat que amb aquesta nova normativa es retallen els drets, ”en dos trimestres et retallen el sou i en tres trimestres t’acomiaden”. Es tracta d’una reforma que és ”un atracament a les garanties dels dret al treball”.

El secretari general de la UGT ha dit que els sindicats volen fer un ”debat a partir dels arguments”. ”Nosaltres posem sobre la taula els nostres” d’arguments i si aquests posicionaments estan equivocats que ”ens ho diguin”. Però si s’agafa el contingut del decret i es compara amb al legislació fins ara vigent el resultat ”són faves contades i totes les altres previsions són hipòtesis”.

Creixement ”dramàtic” de l’atur

Àlvarez ha afegit que la realitat és que la reforma que es va aprovar fa prop de dos anys no ha creat ocupació i que aquesta ”facilitarà de manera dramàtica la destrucció d’ocupació”. Aquest és el debat que s’ha d’afrontar, i ”no sobre si els sindicats són del passat” ha dit el líder de la UGT en relació amb diferents intervencions de líders polítics que titllaven als sindicats de comportar-se com en el passat. Àlvarez ha recordat que de moment, els sindicats ”mai hem convocat una roda de premsa per parlar dels polítics”.

El dirigent de la UGT ha tornat a recordar que el problema per crear ocupació i consolidar la recuperació de l’economia segueix sent la necessitat d’obrir l’aixeta del crèdit i abandonar les polítiques d’austeritat pública que l’únic que fan es empitjorar la caiguda del consum de les famílies.

Joan Carles Gallego també ha recordat que contra les polítiques d’austeritat dels govern europeus hi ha convocada una manifestació a tots els països europeus el 29 de febrer pròxim, organitzada per la Confederació Sindical Europea.

Onada d’eros

Josep Maria Àlvarez que creu que hi ha un munt d’empreses, tant privades com públiques, que estaven esperant aquesta reforma laboral i és previsible, ha dit el líder de la UGT, que les pròximes setmanes s’assisteixi a una ”onada considerable” d’eros. Àlvarez no creu que aquest eros es produeixin a les grans empreses, on la ”fortalesa” de la representació sindical hi impedirà i on és està més consolidat el diàleg entre empresa i treballadors.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.