Cinc investigadors de centres de recerca i universitats catalanes obtenen fons europeus

0
403

El Consell Europeu de Recerca (ERC) atorga 209 subvencions avançades a investigadors d’alt nivell

Continua la tendència a l’alça pel que fa a dones guardonades

El finançament de l’ERC, d’un valor total de 507 milions d’euros, anirà destinat a 209 investigadors capdavanters d’arreu d’Europa. D’aquests,  cinc treballen en centres de recerca  i universitats de Catalunya: Marco Baroni, de la Universitat Pompeu Fabra; Miranda Lubbers i Xavier Tolsa, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Daniel Maspoch, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia; i Luis Serrano, del Centre de Regulació Genòmica. 

Els resultats de la recerca dels investigadors que han obtingut les beques del Consell europeu de recerca (ERC) aportaran nous coneixements sobre temes ben diversos, com ara la relació entre l’obesitat i el càncer de pàncrees, l’amenaça dels virus procedents de la fauna salvatge, els xips informàtics de xarxa neuronal basats en el cervell humà, i les noves maneres en què els arquitectes dissenyaran els edificis del futur.

«Les més de 200 subvencions avançades de l’ERC que atorguem per a àmbits científics clau ens ajudaran a impulsar la nostra capacitat de recerca científica i innovació, cosa que beneficiarà tota la ciutadania de la UE. Podrem continuar i reforçar les inversions gràcies als programes de treball de l’ERC en el marc d’Horitzó Europa. També em complau veure que cada vegada hi ha més dones que sol·liciten aquestes subvencions tan prestigioses i n’acaben guanyant una», ha declarat avui, arran de l’ocasió, la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

«Gràcies a aquesta darrera convocatòria de l’ERC en el marc d’Horitzó 2020, més de 200 investigadors rebran finançament per poder seguir el seu instint científic i els seus somnis. Tanmateix, el fort increment del nombre de sol·licituds ha fet que hagi estat una competició ferotge: només el 8 % dels candidats han estat guardonats. Molts investigadors d’altíssim nivell i amb idees innovadores han superat el llindar d’excel·lència però no rebran finançament degut a les limitacions del pressupost; això hauria de ser un altre motiu pel qual s’hauria de donar suport a aquests fantàstics projectes també a nivell nacional i regional», ha declarat avui també el president de l’ERC, el professor Jean-Pierre Bourguignon. «Tenim moltes ganes de veure quins grans coneixements i innovacions sorgiran d’aquesta inversió i de la confiança que hi hem dipositat. Ens complau veure la tendència continuada a l’alça de dones investigadores; demostra que els esforços sostinguts de l’ERC en aquest àmbit donen fruits», ha afegit.

A banda de reforçar la base de coneixement d’Europa, els nous projectes de recerca també ajudaran a crear 1 900 llocs de treball nous per a becaris de postdoctorat, estudiants de doctorat i altres membres del personal dedicat a la recerca. Els futurs guardonats desenvoluparan els seus projectes en universitats i centres de recerca de catorze estats membres de la UE i d’altres països associats. Els països on s’emprendran més projectes són el Regne Unit, amb 51 subvencions; Alemanya, amb 40; França, amb 22; i els Països Baixos, amb 17. 

Aquests són alguns exemples de projectes de recerca:

  • Bèlgica: Per què l’opinió pública no sempre s’incorpora a la presa de mesures
  • Dinamarca: El futur de l’arquitectura?
  • França: Crear xips que funcionin com el cervell humà
  • Espanya: Fer front als nous virus
  • Regne Unit: Càncer de pàncrees i obesitat

Les convocatòries de l’ERC són obertes als investigadors de qualsevol nacionalitat; en aquesta darrera han estat guardonats científics i acadèmics de vint-i-cinc nacionalitats diferents. En aquesta convocatòria s’han rebut 2 678 candidatures de tots els àmbits de recerca. El 22 % de les candidatures han estat presentades per dones, que han acabat guanyant el 23 % de les subvencions. Des dels inicis del programa Horitzó 2020, la proporció de dones entre el personal investigador guardonat amb una subvenció avançada ha augmentat de manera sostinguda del 10 % el 2014 fins a més del 22 % l’any 2020.   

Informació per a futurs candidats

Els investigadors que vulguin optar a una subvenció avançada de l’ERC podran fer la sol·licitud per a la següent convocatòria de finançament del 20 de maig al 31 d’agost de 2021. Aquí podeu trobar més informació sobre el finançament i les sol·licituds.

Rerefons 

Les subvencions avançades de l’ERC donen suport als investigadors de més alt nivell en una etapa de la seva carrera en què ja s’han establert com a líders de recerca i compten amb un historial reconegut d’èxits en aquest àmbit. Els candidats han de fer palès l’aspecte innovador, l’ambició i la viabilitat de la seva proposta científica. Els projectes han de desenvolupar-se en institucions de la UE o de països associats

L’ERC

El Consell europeu de recerca, creat per la Unió Europea el 2007, és el principal organisme europeu que finança la recerca de frontera de més alt nivell. Cada any tria i finança els millors investigadors, siguin de la nacionalitat que siguin i tinguin l’edat que tinguin, per dur a terme projectes a Europa. El ERC concedeix quatre menes de subvencions: de creació, de consolidació, avançades i de sinergia. A més, gràcies a les seves subvencions de prova de concepte, l’ERC ajuda els beneficiaris d’una subvenció a tancar la bretxa que hi ha entre la seva recerca capdavantera i les primeres fases de comercialització dels productes resultants de la seva investigació. 

Fins avui, l’ERC ha concedit subvencions a prop de 10 000 investigadors capdavanters en les diverses etapes de la seva carrera i també a més de 70 000 becaris de postdoctorat, estudiants de doctorat i altres membres del personal dels seus equips de recerca. L’ERC està dirigit per un òrgan de govern independent, el Consell científic, i el seu president és el professor Jean-Pierre Bourguignon. El pressupost global de l’ERC per al període 2021-2027 és superior a 16 000 milions d’euros, que provenen del programa Horitzó Europa, la responsable del qual és la comissària europea d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.