Diàlegs alcaldes.eu – Eficiència en la gestió de residus i emissions: qüestió de tecnologia o d’administració?

0
2108

30 de juny de 2021

9:30 hores
WEBINAR (Plataforma Livestorm)
Accés directe des d’enllaç

Persones de contacte: Sílvia Sànchez / Bernat Gisbert
ssanchez@alcaldes.eu / bgisbert@presston.com
Tel: 93 339 08 12

Ponents confirmats

Sr. Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya
Il·lm. Sr. Nil López, alcalde de Matadepera i president del Consorci de Residus del Vallès Occidental
Sra. Imma Mayol, Directora de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

En els darrers mesos, la COVID ha causat un terrabastall en la salut, l’economia i els hàbits de vida d’arreu del món. Milions de persones han vist, per primera vegada, que la natura pot imposar la seva voluntat al capitalisme de manera global i contundent. Ara més que mai caldria generar una major consciència de respecte al medi ambient i d’eficiència en la gestió dels nostres recursos.

Paradoxalment, la quantitat de residus mundials (i a casa nostra) ha seguit augmentant en aquests mesos. Potser perquè milers de persones confinades compren en línia, massivament, articles que reben amb embalatges cada cop més sofisticats. O, tal vegada, perquè milions de persones més ben protegides amb guants i mascaretes també han generat, sense voler-ho, una “pandèmia de plàstics” que acabaran acumulant-se en rieres i litorals i que acabaran per causar una nova catàstrofe.

Ens trobem, malgrat tots els avisos naturals i de les Nacions unides, a les portes d’una situació mediambiental de conseqüències molt incertes. I la causa n’és l’activitat humana. Però, afortunadament, l’activitat humana, el talent i la col·laboració, també poden ser-ne la principal resposta i solució.

Un dels remeis, si no el principal, per conjugar el desenvolupament humà amb el respecte al medi és l’eficiència. Aprendre a gestionar, distribuir, consumir i recuperar els recursos de manera eficient és un dels grans reptes que tenim com a societat i com a espècie. En aquest sentit, el paper de les administracions, el dels municipis, i el de la ciutadania en general és igual d’important i protagonista. També ho és el de la tecnologia, com a factor transversal.

Però, estan les nostres administracions prou ben preparades -organitzativament, financera i tecnològica- per gestionar el problema amb eficiència? Entenen els municipis el rol que han de jugar en la preservació del medi ambient? Es respecten els objectius de reciclatge i de gestió de residus i emissions? Es fa servir la tecnologia de manera prou intel·ligent? Hi ha prou recursos disponibles? Quins obstacles i quins factors impulsors té la ciutadania en aquesta qüestió?

Seguint el camí marcat per anteriors debats d’alcaldes.eu sobre residus i emissions volem actualitzar l’estat de les coses després d’un any i mig de pandèmia mundial. Volem conèixer si les nostres administracions, municipis, ciutadans i proveïdors de tecnologia se senten capaços d’aportar el talent i les eines que ens calen per evitar la propera gran crisi climatològica.

Objectiu

El col·loqui proposarà un debat entre municipis, administracions supramunicipals i experts en quant als reptes de la gestió de residus i reciclatge al país. Buscarà promoure la complicitat de les administracions i la ciutadania a través de la visió dels participants.

Veure fulletó del col·loqui

  • En les darreres fases de la pandèmia, estan les administracions preparades per gestionar amb eficiència la qüestió dels residus i el reciclatge?
  • Tenen capacitat els municipis per jugar el rol que han de jugar en la preservació del medi ambient?
  • Aconseguirem l’objectiu de reciclatge fixat per la Unió Europea aquest any, malgrat la crisi?
  • Quines complicitats troben municipis, consells comarcals, diputacions i Generalitat en la gestió dels residus?
  • Quines fórmules tecnològiques s’estan estudiant i quines ja han donat bon resultat?
  • Quins factors impulsors i quins obstacles pot tenir la ciutadania per col·laborar a evitar la propera gran crisi ambiental?

Alcaldes.eu

Alcaldes.eu és la plataforma especialitzada en entrevistes i perfils a gestors municipals. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.