BERGA • Berguedà

El Consell Comarcal del Berguedà fa un estudi per millorar la mobilitat amb transport públic al Berguedà

0
374

El Consell Comarcal del Berguedà realitza un estudi per millorar la mobilitat en les diferents modalitats de transports públics existents a la comarca: les línies regulars d’autobús i el Transport a la Demanda.

L’estudi ha de permetre entendre l’evolució de la mobilitat en les diferents modalitats de transport públic de la comarca, identificar oportunitats rellevants de canvis que permetin millorar la mobilitat dins i fora de la comarca per a la ciutadania i per als visitants i definir un pla de millora del servei així com fomentar una mobilitat sostenible. Aquest dimecres s’ha celebrat una reunió a la seu del Consell Comarcal on s’han informat a representants del sector de la mobilitat al Berguedà de la realització d’aquest treball.

El conseller comarcal de Transport i Mobilitat, Abel Garcia ha explicat que aquest estudi inclourà “una anàlisi de l’estat actual i un pla de millora per tal de garantir un sistema de mobilitat sostenible i reduir la dependència del vehicle privat, tant de la ciutadania com dels visitants de la comarca”.

El Berguedà és una comarca amb 31 municipis més de la meitat dels quals tenen menys de 500 habitants. Això fa que existeixen dificultats per connectar-los entre ells i també a l’exterior a través del transport públic.

Actualment, existeixen dues modalitats que permeten a la ciutadania desplaçar-se amb transports públics: les línies de transport regular d’autobús i el sistema de Transport a la Demanda (TAD) que gestiona el Consell Comarcal del Berguedà.

Per una banda, les línies de transport regular d’autobús recorren les principals carreteres de la comarca connectant els municipis amb l’exterior del Berguedà. El conseller, Abel Garcia ha posat de manifest que “en la majoria dels casos, els horaris d’aquests autobusos es redueixen significativament en caps de setmana i festius”. Per altra banda, existeix el servei de Transport a la Demanda (TAD) que permet als usuaris dels municipis amb menys habitants, que no disposen d’un servei regular de transport públic amb autobús, arribar a la parada de transport públic més propera o a la seva destinació final amb un servei de taxi. El TAD optimitza el trajecte perquè els vehicles només s’activen quan hi ha demanda, “de manera que s’eviten recorreguts i parades que no són necessàries i el trajecte és més ràpid”.

El servei funciona prèvia trucada telefònica o amb una aplicació mòbil i permet el transport de la persona interessada  a la capital comarcal o al seu municipi de referència.

El Transport a la Demanda té un recorregut, unes parades i uns horaris prefixats i s’ofereix de dilluns a divendres feiners i, en algunes rutes, també dissabtes i festius.

Aquest servei va néixer el 2009 pels municipis de l’Alt Berguedà i es va ampliar el 2018 al Baix Berguedà. Amb l’objectiu de millorar el servei, l’abril del 2018 el Consell Comarcal del Berguedà, en col·laboració amb el departament de Territori i Sostenibilitat, va assumir-ne la gestió directa, que fins aquell moment requeia sobre les companyies de transport públic i de taxi.

Un altre pas important va ser l’entrada en funcionament d’una aplicació per a mòbils a inicis del 2020, la TADCAT, per reservar i gestionar els serveis de Transport a la Demanda de la comarca. En aquell moment, el servei comptava amb 18 rutes que donaven cobertura a 25 municipis, que abasten més de 10.000 habitants. El 2021 en van gaudir 3.215 usuaris.

L’agost del 2019 es va ampliar el servei en caps de setmana i festius a les valls del Llobregat i del Pedraforca, molts pobles de la comarca només disposen de servei de transport públic els dies feiners. Aquest fet dificulta, també, que els visitants de la comarca puguin moure’s de forma sostenible sense la necessitat d’utilitzar els vehicles privats.

Fomentar el Transport a la Demanda

Un dels objectius del programa del Pla de Sostenibilitat Turística en Destins “és fomentar l’ús del servei de Transport a la Demanda entre la població local i ampliar les rutes i dies de servei, incloent-hi dissabtes i diumenges, per a fer-lo més útil i atractiu, també, pels visitants perquè es puguin moure de manera més sostenible entre els punts del territori sense la necessitat de fer servir els seus vehicles” ha exposat el conseller de Transport i Mobilitat.

Radiografiar la realitat

L’estudi farà una anàlisi de quin és l’estat actual del transport públic a la comarca, el del Transport a la Demanda i també el de les línies regulars d’autobús i establirà un pla millora “per garantir un sistema de mobilitat sostenible al Berguedà que s’adapti a les necessitats de la ciutadania i dels visitants” i viable econòmicament.

Per dur a terme l’estudi es faran reunions per recollir la informació necessària amb representants de les empreses que treballen en el sector del transport públic de la comarca: AMTU, Somintec, ALSA, Sagalés, Transports Mir i la direcció General de Transports de la Generalitat.

Amb la informació que es reculli, l’empresa adjudicatària farà un treball de camp per disposar de dades actualitzades i analitzar-les. Per exemple: saber quants passatgers té cada línia, si augmenten o disminueixen amb relació a anys anteriors, quines són les línies amb més usuaris del Transport a la Demanda del Berguedà, quines línies transporten més passatgers, quines en perden i els motius. Així es faran enquestes a viatgers i amb els taxistes, s’esbrinarà quins són els problemes que detecten els usuaris, si hi ha retards , si el sistema de reserva del TAD funciona correctament i també quines són les problemàtiques que detecten els taxistes i què millorarien.

Pel que fa a les línies regulars d’autobús es farà un treball prospectiu amb les empreses i administracions que presten el servei per saber també quants passatgers té cada línia, si creixen o disminueixen en relació amb anys anteriors, quants passatgers utilitzen les línies regulars d’autobús per anar a la universitat, quines línies són les que registren un major volum de viatgers, quines són les destinacions habituals dels berguedans, d’on provenen els visitants que hi arriben. Igual que amb la TAD també es faran enquestes als viatgers i als responsables de les empreses.

A partir de l’anàlisi de l’oferta i la demanda i de la revisió de l’estat actual per saber l’evolució de la mobilitat mitjançant el transport públic de la comarca, s’identificaran les oportunitats rellevants de canvis de les dues modalitats de transport, es farà un càlcul dels indicadors del nombre de viatgers actuals i previstos. Així mateix, es farà un perfil dels indicadors ambientals. I s’establiran els objectius que cal assolir per a la millora del sistema de mobilitat públic de la comarca. Aquest pla s’haurà d’executar en els pròxims tres anys. Es preveu fer una presentació pública amb les dades més rellevants de l’estudi i el pla de millora que es proposarà.

El termini d’execució d’aquest estudi que s’ha adjudicat a l’empresa Ingenieria de Trafico SL és de quatre mesos. El pressupost d’adjudicació ha estat de 8.766,45 euros amb l’IVA inclòs. Una despesa que es paga íntegrament amb els diners provinents del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació, finançat pels fons Next Generation de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’estat espanyol.

Font: Consell Comarcal Berguedà

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.