El context geopolític fa encara més important votar a les eleccions europees

0
41

L’última enquesta de l’Eurobaròmetre del Parlament Europeu abans de les eleccions del juny revela la conscienciació dels ciutadans i la preocupació pel context geopolític actual.

  • Vuit de cada deu europeus (81%) creuen que votar és encara més important atesa la situació geopolítica actual
  • Sis de cada deu ciutadans (60%) estan interessats a les eleccions europees del 6 al 9 de juny, onze punts més que abans dels comicis de fa cinc anys
  • El 73% dels ciutadans afirma que les polítiques de la UE tenen un impacte a la seva vida quotidiana
  • La defensa i la seguretat són temes cada cop més importants als quals la UE hauria de donar prioritat
  • La lluita contra la pobresa i l’exclusió social (33%) i la salut pública (32%) són els principals assumptes per als votants

L’Eurobaròmetre publicat avui mostra una tendència positiva ia l’alça als principals indicadors electorals, poques setmanes després que els ciutadans de la UE votin del 6 al 9 de juny. L’interès per les eleccions, el coneixement de quan se celebraran i la probabilitat de votar han augmentat des de l’última enquesta realitzada a la tardor del 2023, quan es van mesurar per darrera vegada. Els increments encara són més vistosos en comparació amb l’enquesta de primavera del 2019 (tres mesos abans de les anteriors eleccions europees).

El 60% dels europeus diu tenir interès a votar al juny (tres punts més que a la tardor del 2023 i onze punts més que al febrer/març del 2019). El 71% afirma que és probable que voti (de 7 a 10 en una escala de l’1 al 10), tres punts més que la tardor del 2023 i una pujada de deu punts en comparació del febrer/març del 2019. Els resultats suggereixen que els ciutadans de la UE són plenament conscients de la importància de les eleccions en el context actual, ja que vuit de cada deu (81%) enquestats creuen que la situació geopolítica fa que votar sigui encara més important. Àmplies majories a tots els Estats membres donen suport a aquesta afirmació.

En el cas d’Espanya, el 58% dels enquestats es mostren interessats en les eleccions europees, fet que suposa un increment de 19 punts respecte a la primavera del 2019 i un punt més que a la tardor del 2023. Si els comicis se celebressin la setmana que ve, el 70% afirma que probablement votaria, catorze punts més que fa cinc anys i dos més que la tardor de l’any passat. A més, el 80% està d’acord que votar encara és més important tenint en compte el context geopolític actual.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, afirma, sobre els resultats de l’enquesta, que «els europeus són conscients que és molt el que està en joc a les urnes, i que votar encara és més important en l’actual context geopolític . Faig una crida als nostres ciutadans perquè votin a les properes eleccions europees, reforcin la democràcia europea i configurin el futur d’Europa».

Paper més important del Parlament Europeu

El 81% dels ciutadans de la UE té una imatge positiva o neutra del Parlament Europeu, mentre que només el 18% ho percep negativament. A la majoria d’europeus (56%) li agradaria que el PE tingués un paper més important, mentre que només al 28% li agradaria el contrari i el 10% mantindria el paper com fins ara.

Al nostre país, el 79% dels enquestats té una imatge positiva o neutra del Parlament Europeu davant del 19% que té una imatge negativa. A més, tres de cada quatre persones (76%) opinen que el Parlament Europeu hauria de tenir un paper més important, el 6% creu que hauria de mantenir l’actual i només l’11% pensa que el seu paper hauria de ser menys rellevant.

La presidenta Metsola ha afegit: «El Parlament i la Unió Europea han complert d’una manera sense precedents els darrers anys. Ens hem enfrontat a circumstàncies excepcionals i difícils, però n’hem sortit encara més forts i units. El Parlament ha estat i continuarà sent la veu i el defensor dels ciutadans a la UE».

Pel que fa als temes que han de centrar la campanya electoral, els ciutadans europeus van col·locar en primer lloc la lluita contra la pobresa i l’exclusió social (33%), seguida de la salut pública (32%). El suport a l’economia i la creació de nous llocs de treball, així com la defensa i la seguretat de la UE, ocupen tots dos el tercer lloc (amb un 31%). La importància que els ciutadans concedeixen a la defensa i la seguretat de la UE ha augmentat al llarg de la legislatura, sobretot a la llum de la guerra de Rússia contra Ucraïna. Ara s’esmenta com a primera prioritat de la campanya electoral a nou països, amb els resultats més alts a Dinamarca (56%), Finlàndia (55%) i Lituània (53%).

Per als enquestats espanyols, els principals temes que s’haurien de debatre durant la campanya electoral són la salut pública (segons el 45%), la lluita contra la pobresa i l’exclusió social (41%) i el suport a l’economia i la creació d’ocupació (38%). Un altre dels temes importants per als espanyols és la política agrària, com apunta el 31% dels enquestats.

L´educació i l´agricultura, prioritats per als espanyols

Amb vista al futur, els ciutadans de la UE situen la defensa i la seguretat (37%) com a prioritats per reforçar la posició de la UE a nivell mundial, seguides de les qüestions energètiques i seguretat/agricultura (amb un 30%). Mentre que quatre de cada deu ciutadans opinen que el paper de la UE ha guanyat importància els darrers anys, el 35% pensa que s’ha mantingut igual i el 22% que ha disminuït. A nivell nacional, a quinze països una majoria dels enquestats creu que la UE ha guanyat pes al món al llarg dels anys, amb percentatges que arriben al 67% a Suècia, el 63% a Portugal i el 60% a Dinamarca . Eslovènia i Txèquia són els Estats membres on més ciutadans creuen que el paper de la UE ha perdut importància (32% i 30%, respectivament).

En el cas d’Espanya, el 37% dels enquestats diuen que la UE hauria de donar prioritat en el futur a l’educació i la investigació, d’una banda, i la seguretat alimentària i l’agricultura, de l’altra. També han de ser prioritats l’acció climàtica per al 27% dels participants i la competitivitat, l’economia i la indústria per al 26%. Pel que fa al paper de la UE, el 40% dels espanyols creuen que ha guanyat importància, el 38% opina que s’ha mantingut igual i el 17% pensa que és menys important.

Gairebé tres quartes parts dels ciutadans (73%, tres punts percentuals més que a la tardor del 2023) afirmen que les accions de la UE repercuteixen a la seva vida quotidiana, inclosa una cinquena part (20%) per a la qual repercuteixen “molt”. A més, una gran majoria d’europeus estan d’acord que el seu país, en conjunt, es beneficia de la pertinença a la UE (71%). Aquestes dades es mantenen estables en comparació amb la tardor de 2023 i continuen registrant resultats alts a tota la UE.

A Espanya, el 71% afirma que la UE té un impacte a la seva vida, incloent el 23% d’enquestats que assegura que hi influeix força. Pel que fa a la pertinença a la Unió, el 77% dels espanyols creuen que Espanya s’ha beneficiat de ser membre de la UE, xifra similar a la que es va registrar el setembre/octubre del 2023.

Podeu consultar els resultats complets de l’enquesta.

Context

L’Eurobaròmetre de primavera del 2024 del Parlament Europeu va ser realitzat per l’agència Verian (abans Kantar) entre el 7 de febrer i el 3 de març del 2024 als 27 Estats membres de la UE. L’enquesta es va fer de forma presencial. A Txèquia, Dinamarca, Finlàndia i Malta també es van utilitzar entrevistes per vídeo (CAVI). En total es van fer 26 411 entrevistes. Els resultats de la UE estan ponderats en funció de la mida de la població de cada país.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.