Informal meeting of EU Leaders ( EUCO )

El Parlament Europeu disposat a participar, diu la presidenta Metsola al Consell Europeu

0
53

La presidenta del PE, Metsola, ha destacat el compromís més ferm del Parlament per garantir el bon funcionament del procés que condueix a l’elecció del proper president de la Comissió.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, adreçant-se a la reunió informal de líders d’avui a Brussel·les, ha destacat el següent:

Resultat de les eleccions europees

“Fa poc més d’una setmana que els europeus van escollir els 720 diputats al Parlament Europeu que representaran els seus interessos durant els propers cinc anys. La principal conclusion és que el centre constructiu proeuropeu té”.

Participació

“Les eleccions europees de 2024 van registrar la participació electoral més alta en més de 30 anys i en més de la meitat dels estats membres de la UE (14 per ser exactes), la taxa de participació també va augmentar des del 2019”.

Propers passos

“La Conferència de Presidents del Parlament Europeu es va reunir la setmana passada per avaluar el resultat de les eleccions europees. La majoria de líders dels grups polítics van confirmar el procés de Candidatura líder i tots vam coincidir que després dels resultats de les eleccions, el Partit Popular Europeu torna a ser el grup polític més gran del Parlament Europeu. El grup polític més gran també va confirmar que el seu principal candidat per al proper president de la Comissió és el titular”.

“El president de l’EUCO ha estat convidat a assistir a la propera reunió de la Conferència de Presidents del PE aquest dijous 20 de juny, i de nou el 26 de juny, per a una consulta final abans del Consell Europeu del 27 i 28 de juny. Si hi hagués un acord sobre un candidat per al proper president de la Comissió, els líders dels grups polítics estarien disponibles per reunir-se amb aquesta persona per a un intercanvi d’opinions el 2 de juliol”.

“L’objectiu d’aquest procés és determinar el candidat capaç de formar la majoria qualificada necessària al Parlament per convertir-se en el proper president de la Comissió. Estem preparats per avançar el procés sense demora tan bon punt el Consell Europeu presenti el seu candidat”.

Missatge dels ciutadans europeus

“Els resultats de les eleccions mostren que la majoria dels nostres ciutadans han demanat la defensa dels nostres valors i que la seguretat segueixi sent una prioritat. El nostre suport a Ucraïna ha de continuar. Tothom ha de beneficiar-se de les transicions bessones. L’acord verd ha de ser un motor de creixement econòmic sense càrregues, burocràcia i burocràcia. Hem de passar d’estar en “mode de crisi” a pensar a llarg termini, basant-nos en el nostre major actiu, el mercat únic i prioritzant la competitivitat de la UE. Així és com cimentem el lloc d’Europa al món”.

Conclusió

“Vull reiterar la plena cooperació i el compromís més ferm del Parlament Europeu per garantir el bon funcionament del procés que condueix a l’elecció del president de la Comissió Europea. Al Parlament Europeu, la nostra feina ja ha començat -i continuarà- en aquest sentit”.

Antecedents: el paper estatutari del Parlament Europeu en el procés d’elecció del proper president de la Comissió

L’article 17, apartat 7, del Tractat de la Unió Europea estableix que el Parlament Europeu elegeix el president de la Comissió amb la majoria dels membres que la componen i que abans, el Consell Europeu ha de “tenir en compte les eleccions al Parlament Europeu” a l’hora de proposar un candidat. .

La declaració 11 annexada al Tractat de Lisboa estableix que, juntament amb el Consell Europeu, el Parlament Europeu té el deure de garantir el bon funcionament del procés que condueix a l’elecció del president de la Comissió Europea mitjançant la realització de les consultes necessàries.

El discurs complet del president Metsola està disponible aquí.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.